Μέχρι να σταματήσει, δε θα σταματά να δίνει λύσεις

Δεν ήταν μόνο το κερδισμένο πέναλτι η προσφορά του Ματιέ Βαλμπουενά στο Αγρίνιο. Η νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναιτωλικού είχε έντονο άρωμα από την ποιότητα και την εμπειρία του.

Μέχρι να σταματήσει, δε θα σταματά να δίνει λύσεις

Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε καλά στο Αγρίνιο γι΄αυτό και το τρίποντο επί του πεισματάρη - παρά τις απουσίες του και τη διαφορά ποιότητας - Παναιτωλικού έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Δημιουργικά έλειψαν οι ιδέες και ο ρυθμός, αμυντικά υπήρξαν προβλήματα και λάθη που τελικά δεν κόστισαν. Παρόλες τις δυσκολίες από τον αντίπαλο και από τον ίδιο τον εαυτό του, ο Ολυμπιακός συνέχισε να παίρνει τρίποντα μακριά από το λεκανοπέδιο, παρέμεινε στην κορυφή και έβγαλε από πάνω του προβλήματα που θα δημιουργούσε αρνητικό αποτέλεσμα ενόψει του πολύ μεγάλου αγώνα με την Άιντραχτ. Με τη γερμανική ομάδα να ισοφαρίζει στο φινάλε την Λειψία και να αποφεύγει κλίμα πανικού ή αποσύνθεσης λίγο πριν από το ταξίδι της στον Πειραιά.

Μεγάλη συμβολή στη νίκη του Ολυμπιακού είχε ο Ματιέ Βαλμπουενά, διότι με το πείσμα του υποχρέωσε σε σοβαρό λάθος τον άριστο μέχρι τότε αντίπαλο γκολκίπερ. Μπορεί το πέναλτι να δόθηκε μετά από εξέταση και επανεξέταση, αλλά ήταν μία φάση που από την αρχή δεν χωρούσε αμφιβολίες. Ο Ελ Αραμπί το έβαλε, ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε την αντίδραση των γηπεδούχων στο ημίωρο που παίχτηκε αμέσως μετά το 1-2 ούτε τη δική του αδυναμία να κρατήσει μπάλα, να ανοίξει χώρους, να βγάλει κόντρες και να μην φτάσει μέχρι το φινάλε να ρισκάρει στη ρευστότητα του σκορ.

Αλλά ας μείνουμε στον Γάλλο. Όχι ότι μας εντυπωσίασε. Ούτε με την απόδοσή του, αλλά και ούτε με το στίλ του. Δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο. Σε όλη την καριέρα του έχει μάθει να βρίσκει τρόπους για να οδηγεί σε νίκες. Ακόμη και τώρα που αυτή η μεγάλη καριέρα πάει προς το τέλος της, αυτός θα είναι ο Βαλμπουενά. Θα παίζει όσο παίζει, θα παίρνει μπάλες, θα δημιουργεί, θα κοντράρεται, θα κερδίζει φάουλ. Ακόμη και πέναλτι σε φάση με την μπάλα στον αέρα θα φέρνει στην ομάδα του αυτός ο βραχύσωμος «γίγας» του ποδοσφαίρου. Όταν είναι στο γήπεδο, αυτά θα κάνει ή τουλάχιστον θα τα παλεύει. Έτσι έχει μάθει, δεν πρόκειται να αλλάξει. Μπορεί να μην έχει τόσες δυνάμεις ή να μη μαρκάρει τέλεια ή να μη γυρίζει με τις ίδιες αντοχές. Αλλά η προσφορά του ήταν, είναι και θα είναι ανεκτίμητη.