Δημοσιογραφικό... ντιμπέιτ για τον ΠΑΣ Γιάννινα

Έντεκα αθλητικοί συντάκτες των Ιωαννίνων γράφουν τις εκτιμήσεις τους στο «ΦΩΣ» για τον ΠΑΣ Γιάννινα της νέας αγωνιστικής περιόδου. 

Δημοσιογραφικό... ντιμπέιτ για τον ΠΑΣ Γιάννινα

Τη σημερινή στήλη δεν θα τη γράψει ο συντάκτης της, αλλά οι ρεπόρτερ των Ιωαννίνων, που ασχολούνται με το ρεπορτάζ του ΠΑΣ Γιάννινα. Αγαπητοί συνάδελφοι με τους οποίους είμαστε χρόνια στα μετερίζια δέχθηκαν την πρότασή μας να σχολιάσουν τα τεκταινόμενα στην τοπική ομάδα και πώς εκτιμούν την πορεία της στο νέο πρωτάθλημα Σούπερ Λίγκας που θα αρχίσει την άλλη Κυριακή, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Ο υπογράφων δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει, δίνοντας τον λόγο στους εκλεκτούς συναδέλφους του, αφού τους ευχαριστήσει και δημόσια που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Η στήλη μοιάζει με δημοσιογραφικό… ντιμπέιτ, καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενδιαφέρουσες απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις. Τις παραθέτουμε κατ’ αλφαβητική σειρά, καθώς η εκτίμησή μας είναι το ίδιο μεγάλη σε όλους.

Κώστας Γεωργιάδης (sportsioannina): «Πέρσι ο ΠΑΣ κέρδισε τον θαυμασμό με το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιξε. Όμως επήλθαν αλλαγές στο ρόστερ και υπάρχουν ερωτηματικά για το αν μπορέσει να κάνει καλύτερη πορεία τη νέα σεζόν. Ο Αργύρης Γιαννίκης έφυγε πετυχημένος και ανέλαβε ο Ηρακλής Μεταξάς. Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και ο τωρινός τεχνικός της ομάδας δεν έχει δουλέψει ξανά στην Ελλάδα και ό,τι γνωρίζουμε είναι με βάση το βιογραφικό του και την παρουσία του στη Γερμανία. Μπορεί να υπήρξε διάδοχη κατάσταση στο θέμα προπονητή, παρ’ όλα αυτά ο στόχος και η φιλοσοφία του ΠΑΣ Γιάννινα δεν άλλαξαν. Και φέτος οι “κυανόλευκοι” θα προσπαθήσουν να δείξουν τις ίδιες αρετές και την ίδια μαχητικότητα στον αγωνιστικό χώρο. Ανεξάρτητα από ποιον έχουν αντίπαλο, να προσεγγίζουν με την ίδια φιλοσοφία το παιχνίδι. Είναι σημαντικό που βελτιώθηκε και ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου. Από πλευράς ρόστερ, ο Αλέξανδρος Καρτάλης και ο Φάμπρι Κάστρο ήταν δύο σημαντικές απώλειες, όμως ουδείς… αναντικατάστατος έχει δείξει η Ιστορία του ΠΑΣ. Η επιστροφή του Πέδρο Κόντε θα λύσει το πρόβλημα στο γκολ. Θα κλείσω με κάτι που είπε ο κ. Μεταξάς, ότι ο ΠΑΣ είναι ομάδα με οικογενειακό κλίμα. Αυτό ας είναι πολύτιμος οδηγός για τη συνέχεια».

Γιάννης Γιαννάκης (ΔΩΔΩΝΗ superfm): «Την περσινή σεζόν εντυπωσίασε ως ομάδα συνόλου που είχε αγωνιστική πειθαρχία και ξεκάθαρο πλάνο. Φέτος ο ΠΑΣ Γιάννινα ετοιμάζεται να πατήσει στις βάσεις που τέθηκαν την προηγούμενη διετία και να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Προσθέτοντας ποιότητα και ταχύτητα αλλά κι έναν ακόμα προπονητή με γερμανική νοοτροπία, τον Ηρακλή Μεταξά, θα προσπαθήσει να ανεβάσει κι άλλο τον πήχη των απαιτήσεων. Οι ποιοτικές προσθήκες στο «κυανόλευκο» ρόστερ μπορεί να άργησαν, αλλά με Περέα και Μορέιρα η ταχύτητα της ομάδας αλλάζει εντυπωσιακά, ενώ οι Γκαρντάφσκι και Σνάιντερ ως “πολυθεσίτες” ετοιμάζονται να γίνουν “εργαλεία” στα χέρια του προπονητή για όλες τις δουλειές. Τέλος, η προσθήκη του Κόντε, εκτός από την ελπίδα για λύση της επιθετικής δυστοκίας, εκτοξεύει τον ενθουσιασμό του κόσμου, ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας του “Άγιαξ της Ηπείρου”. Στα νέα πρόσωπα που αλλάζουν τον ΠΑΣ Γιάννινα της σεζόν 2021-22 θα πρέπει να προστεθεί και ο ένας παραπάνω χρόνος πείρας και παρουσίας στο “κυανόλευκο” ρόστερ των Λοντίγκιν, Σάλιακα, Πίρσμαν, Παντελάκη, Κάργα, Εραμούσπε και Ντομίνγκεζ, από τους οποίους άπαντες περιμένουν να οδηγήσουν τον ΠΑΣ σε νέες επιτυχίες».

Χρήστος Καλύβας (passports – Πρωινός Λόγος): «Φέτος ίσως είναι μια χρονιά που θα χρειαστεί πολλή δουλειά και μεγάλη υπομονή για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στον ΠΑΣ έφυγαν βασικά στελέχη, ωστόσο παρέμεινε ένας βασικός κορμός, που πάνω σε αυτόν πρέπει να στηριχθεί ο νέος προπονητής Ηρακλής Μεταξάς για να μπορέσει να “δέσει” τους παλιούς με τους νέους παίκτες που έχουν έρθει μέχρι τώρα στην ομάδα. Στα δύο φιλικά που έχει δώσει μέχρι σήμερα η εικόνα του είναι καλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η προετοιμασία δεν εξελίχθηκε έτσι όπως είχε προγραμματιστεί με την ακύρωση του ταξιδιού στην Πολωνία. Η έλευση του Πέδρο Κόντε είναι ένα ισχυρό επιθετικό όπλο για τον κ. Μεταξά, ωστόσο μένει να δούμε πόσο θα μπορέσουν οι συμπαίκτες του να τον αξιοποιήσουν. Η αίσθησή μου είναι ότι αν η ομάδα δουλέψει χωρίς γκρίνια, χωρίς εσωτερικά προβλήματα, χωρίς εσωστρέφεια και πάνω απ’ όλα με στεγανά αποδυτήρια, θα μείνει στην κατηγορία, μια και ο στόχος να γίνει κάτι παραπάνω κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι για φέτος εφικτός».

Αλέκος Καρύτσας (ΔΩΔΩΝΗ superfm): «Ο ΠΑΣ μετά την εξαιρετική παρουσία που είχε την περσινή περίοδο αναμένεται στη φετινή σεζόν να έχει αυξημένο τον δείκτη των προσδοκιών. Η αποχώρηση βέβαια του προπονητικού τιμ αλλά και βασικών ποδοσφαιριστών δημιούργησε προβληματισμό για τον φετινό βαθμό ετοιμότητας και πλέον ο νέος προπονητής καλείται να δημιουργήσει ένα πιο φρέσκο και ανταγωνιστικό σύνολο. Στα θετικά ότι η ομάδα από πέρσι είναι καλοδουλεμένη και με σωστή νοοτροπία, κάτι που αποτελεί μια καλή παρακαταθήκη. Ο κόουτς Μεταξάς δείχνει στοιχεία σοβαρού προπονητή, με φιλοσοφία νικητή και γνώσεις που δεν αμφισβητούνται. Οι μέχρι τώρα μεταγραφές, ειδικά των ξένων, δεν προκαλούν εντύπωση, όμως σύμφωνα με τα βιογραφικά τους πρόκειται για “πολυεργαλεία” που κάθε ομάδα θέλει να έχει στις τάξεις της, με σημαντικότερη του Περέα.
Στα αρνητικά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μεταγραφικού σχεδιασμού λόγω της παρατεταμένης αναμονής της απάντησης του Κόντε. Μεταγραφή που τελικά πραγματοποιήθηκε, αφού εξελίχθηκε σε σίριαλ, και θεωρείται σημαντική τόσο για αγωνιστικούς όσο και για επικοινωνιακούς λόγους, με την προϋπόθεση ο ποδοσφαιριστής να είναι στην αγωνιστική ετοιμότητα της πρώτης του παρουσίας στην ομάδα. Εν κατακλείδι, η φετινή χρονιά για τον ΠΑΣ θα θεωρηθεί απόλυτα επιτυχημένη εφόσον επιτευχθεί η παραμονή στην κατηγορία, σε ένα πρωτάθλημα που προβλέπεται πιο ανταγωνιστικό από πέρσι και με ομάδες του ιδίου στόχου, Ιωνικός, Παναιτωλικός, Λαμία, Απόλλων, ΟΦΗ, να παρουσιάζονται ενισχυμένες».

«Προτιμά ο ΠΑΣ τη γερμανική σχολή»

Βαγγέλης Λέτσιος (Δημοτικό Ραδιόφωνο): «Συνεχίζοντας την πετυχημένη συνταγή των δύο τελευταίων ετών, όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα υπό την καθοδήγηση του Αργύρη Γιαννίκη κατάφερε με δημιουργία ελκυστικού ποδοσφαίρου να πάρει άνετη άνοδο στη Σούπερ Λίγκα την πρώτη χρονιά και τη δεύτερη να κερδίσει νωρίς την παραμονή στην κατηγορία, φτάνοντας και στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο πρόεδρος κ. Χριστοβασίλης αποφάσισε να βαδίσει πάνω στην πεπατημένη και παρέδωσε τα ηνία της ομάδας στον Ηρακλή Μεταξά, ο οποίος είναι της γερμανικής σχολής και ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κοουτσάρισε ομάδα της Μπουντεσλίγκα, ενώ διετέλεσε στην εθνική ομάδα βοηθός του Σκίμπε. Με τις μεταγραφές και την τελευταία ηχηρή επιστροφή του Πέδρο Κόντε, στόχος είναι η άνετη παραμονή με όσο το δυνατόν καλύτερη θέση και μια καλή πορεία στο Κύπελλο. Για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου δείχνει και φέτος ο Ολυμπιακός, με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να ακολουθούν. Όλα αυτά βέβαια με τις μεταγραφές να μην έχουν ολοκληρωθεί, αλλά τις ομάδες αυτές να μας έχουν παρουσιάσει τα πρώτα δείγματα γραφής από τους ευρωπαϊκούς αγώνες τους».

Μιχάλης Μερτζιανίδης (ΔΩΔΩΝΗ superfm): «Δύο θέματα, εν δυνάμει ίσως και προβλήματα, έχει να διαχειριστεί ο ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας μπροστά του το νέο πρωτάθλημα. Το πρώτο, η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού φιλικών παιχνιδιών, το πλέον ουσιαστικό για μια ομάδα στην περίοδο της προετοιμασίας. Το δεύτερο, κάτι που ο ίδιος δημιούργησε. Την παρακαταθήκη της περσινής χρονιάς. Μπορεί στα πλέι άουτ να μην είδαμε την ομάδα της κανονικής περιόδου, αλλά είναι γενικά παραδεκτό ότι ο ΠΑΣ και ποδόσφαιρο προσπάθησε να παίξει -και τα κατάφερε- και πειστικός ήταν και νέους φίλους κέρδισε. Όχι απαραίτητα οπαδούς αλλά εκείνους τους φιλάθλους που πέρα από την υποστήριξη στην ομάδα τους ξέρουν να διακρίνουν και να παραδέχονται το καλό. Ο φετινός ΠΑΣ έκανε μια, όπως φαίνεται, εξαιρετική μεταγραφή. Στη θέση του επιτυχημένου κ. Γιαννίκη έρχεται ο κ. Μεταξάς με πλούσιο και στιβαρό βιογραφικό και μάλλον της ίδιας επιθετικογενούς φιλοσοφίας. Στα θετικά η παραμονή του συνόλου της περσινής άμυνας, όπως και ενός παίκτη-κλειδί όπως ο Ντομίνγκεζ. Οι θέσεις κέντρου και επίθεσης είναι το ερώτημα . Ήρθαν παίκτες, αλλά ως συνήθως ο ΠΑΣ δεν έκανε βαρύγδουπες μεταγραφές. Το στοίχημα είναι να του βγουν οι νεοφερμένοι. Θα έλεγα επίσης ότι θα πρέπει να δώσει χρόνο και χώρο στα νεαρά διαμαντάκια που διαθέτει. Επίσης, ήταν φανερό από πέρυσι ότι η ομάδα χρειαζόταν τον γκολτζή. Ο διακαής πόθος μιας ολόκληρης πόλης που λέγεται Πέδρο Κόντε επέστρεψε και όλοι εύχονται να φέρει μαζί και τη γνωστή αποτελεσματικότητά του. Χρειάζεται βέβαια και κάποιος να τροφοδοτεί τον γκολτζή».

Θανάσης Μυριούνης (Πρωινός Λόγος – passports): «Η αποτυχία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αναδεικνύει το σημαντικότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, την έλλειψη ανταγωνισμού. Για να γίνει πιο ανταγωνιστικό λοιπόν το πρωτάθλημα, χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες και ανταγωνιστικότερες επαρχιακές ομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα, χρειάζεται ένας δυνατός ΠΑΣ Γιάννινα, ομάδα που εκπροσωπεί ένα ολόκληρο γεωγραφικό διαμέρισμα, την Ήπειρο. Η διετία του Γιαννίκη, με την επάνοδο αρχικά αλλά και την περσινή πορεία στο Κύπελλο και την εύκολη παραμονή, ανέβασε τον δείκτη των προσδοκιών των Γιαννιωτών φιλάθλων. Η έλευση του Ηρακλή Μεταξά αποτελεί ρίσκο, ένα ακόμα στοίχημα του Χριστοβασίλη. Ο κόουτς θα κριθεί εκ των αποτελεσμάτων, όπως κρίνονται οι πάντες. Μεταγραφικά η ομάδα μπορεί να έκανε μέχρι τώρα εννέα κινήσεις, ωστόσο κάποιες από αυτές είχαν μεγάλο ρίσκο καθώς πρόκειται για παίκτες που δεν έχουν αγωνιστεί ξανά στην Ελλάδα. Από τις μεταγραφές ξεχωρίζει φυσικά η επιστροφή του Κόντε, ενώ και ο Περέα δείχνει έτοιμος να βοηθήσει άμεσα. Στην πορεία θα κριθούν οι Σνάιντερ, Γκαρντάφσκι και Μορέιρα. Σίγουρα πάντως η φυγή των Ελευθεριάδη, Παμλίδη, Κάστρο και Καρτάλη σε ανταγωνιστικές με τον ΠΑΣ ομάδες αποτελεί πλήγμα, τόσο ουσιαστικά όσο και στο πρεστίζ. Ποια ομάδα δεν θα ήθελε να κρατήσει τον πρώτο σκόρερ της; Στα δύο μέχρι τώρα φιλικά με Λαμία και Παναιτωλικό ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να σκοράρει, ενώ είχε από ένα καλό ημίχρονο σε κάθε αγώνα. Στο επιθετικό κομμάτι η έλευση Κόντε θα αλλάξει τα δεδομένα».

«Θέλει ένα καλό ξεκίνημα ο ΠΑΣ»

Αλέκος Παπαδόπουλος (ΙΟΑΝΝΙΝΑ TV – Ελευθερία): «Η νέα σεζόν θα είναι πιο δύσκολη για τον ΠΑΣ σε σχέση με αυτήν που πέρασε. Οι περισσότερες ομάδες ενισχύθηκαν. Έχω εμπιστοσύνη στη δουλειά του τεχνικού επιτελείου και των παικτών. Θεωρώ ότι έγιναν καλές μεταγραφικές προσθήκες, παρά την καθυστέρηση που υπήρξε. Ίσως χρειαστεί ακόμη μια μεταγραφή στη θέση του αμυντικού χαφ, έναν κόφτη, έτσι όπως είδα την ομάδα στα δύο φιλικά παιχνίδια. Θα είναι σημαντικό για τον ΠΑΣ να κάνει καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, γιατί έχει δύσκολο πρόγραμμα στις πρώτες αγωνιστικές. Θα πρέπει να πάρει βαθμούς και από ματς που δεν υπολογίζει να πάρει κάτι θετικό. Αν πάει μέχρι τον Οκτώβριο με καλή συγκομιδή βαθμών, η συνέχεια θα είναι καλύτερη, γιατί θα έχει ρολάρει η ομάδα, δεν θα έχει πρόβλημα, με στόχο τη γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία».

Πέτρος Σιούλης (ΗΠΕΙΡΟΣ TV1): «Όπως είπε και στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής Ηρακλής Μεταξάς, η έλλειψη φιλικών αναμετρήσεων είναι ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να προδικάσουμε πως θα επηρεάσει απαραίτητα αρνητικά την απόδοση και τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Το γεγονός όμως πως μεσοεπιθετικά ο ΠΑΣ προς το παρόν δείχνει άλλη ομάδα στα δύο πρώτα φιλικά δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και οφείλεται στον μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων κομβικών παικτών. Η έλευση όμως του Ισπανού φορ Πέδρο Κόντε αναμένεται να τονώσει τη γραμμή κρούσης και να δώσει περισσότερα κίνητρα στους συμπαίκτες του. Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα γερό “μπάσιμο” του κ. Χριστοβασίλη που θεωρεί πως θα έχει αντίκτυπο και στον φίλαθλο κόσμο, όσον αφορά τα εισιτήρια διαρκείας. Το κομμάτι αυτό αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον φιλόδοξο προπονητή του ΠΑΣ που δεν θέλει να χάνει ούτε σε φιλικό. Η αμυντική λειτουργία πηγαίνει καλά. Αναμένεται να βελτιωθεί και επιθετικά, όταν βρεθούν καλύτερα οι παίκτες και δέσει η ομάδα. Χρειάζεται προσοχή γιατί θα είναι και οι άλλες ομάδες που έχουν ως στόχο την παραμονή ανταγωνιστικές στο πρωτάθλημα».

«Και φέτος θα πονοκεφαλιάζει τους αντιπάλους»

Νίκος Σκούμπος (StudioEITV): «Έχοντας την εικόνα από τον ΠΑΣ Γιάννινα της περσινής σεζόν και παρά το γεγονός ότι έγιναν αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, η αίσθησή μου είναι ότι και τη φετινή χρονιά ο ΠΑΣ δεν θα είναι ο φτωχός συγγενής του πρωταθλήματος, αντιθέτως θα είναι μια ομάδα που θα πονοκεφαλιάζει όλους τους αντιπάλους της. Και η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί προϊόν μιας απλά αισιόδοξης προσέγγισης, αλλά τεκμαίρεται από συγκεκριμένα γεγονότα. Και εξηγούμαι: όταν μια ομάδα έχει δομηθεί τα τελευταία δύο χρόνια με συγκεκριμένες αρχές και φιλοσοφία στο παιχνίδι της, υπηρετώντας ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό μοντέλο με αρκετά μεγάλη συνέπεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει τον δρόμο της κατά τη διάρκεια του επόμενου πρωταθλήματος. Προσωπικά, λοιπόν, περιμένω από το φετινό ΠΑΣ να “πατήσει” πάνω στα δυνατά σημεία της προηγούμενης σεζόν, όπως το ποδόσφαιρο κατοχής, το πρέσινγκ που ξεκινούσε από το αμυντικό τρίτο του αντιπάλου και την αμυντική συνέπεια και να χτίσει πάνω τους μια βελτιωμένη έκδοση. Η μεσοαμυντική γραμμή παρέμεινε αναλλοίωτη, ενώ αριθμητικά τουλάχιστον όσοι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν από τη μέση και μπροστά αντικαταστάθηκαν από άλλους με παρόμοια χαρακτηριστικά. Το μεγάλο πρόβλημα του περσινού ΠΑΣ ήταν ότι δεν είχε το εύκολο γκολ. Με δεδομένη την επιστροφή του Κόντε, η ομάδα αποκτά ένα υπερόπλο στη συγκεκριμένη θέση. Το μόνο που μένει να αποδειχθεί στην πράξη είναι αν ο Ηρακλής Μεταξάς, ένας προπονητής με παρόμοια φιλοσοφία με αυτήν του προκατόχου του, καταφέρει μέσα από τη δουλειά του να προσδώσει υπεραξία σε ένα ρόστερ που η χρηματιστηριακή του αξία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι αρκετά χαμηλή».

Νίκος Τσόλης (BHMA ΤV): «Αν δεν έφευγαν ο Γιαννίκης και κάποιοι παίκτες και ο ΠΑΣ είχε τον περσινό κορμό, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα και τη νέα σεζόν. Τώρα προστέθηκαν εννέα νέοι παίκτες, υπάρχει και νέος προπονητής με μια άλλη φιλοσοφία και τα πράγματα σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να είναι διαφορετικά. Αλλά ο ΠΑΣ είναι ΠΑΣ. Πολλές φορές ξεκίνησε πρωταθλήματα με αμφισβητήσεις και στο τέλος έκανε καλή πορεία που δεν πίστευαν ούτε οι πιο αισιόδοξοι φίλοι του. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο νέος προπονητής. Έχουμε καλά δείγματα για την εργατικότητα και τη φιλοσοφία του κ. Μεταξά. Όμως η ομάδα θέλει και λίγη τύχη στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, τα οποία έχουν μεγάλες δυσκολίες. Η μεταγραφή του Πέδρο Κόντε θα βοηθήσει σημαντικά την ομάδα και είναι επιτυχία του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη».