Χακάν Ισμέτογλου: «Ονιεκούρου, ο εκπορθητής του “Σουκρού Σαράτσογλου"»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο βαθύς γνώστης της Γαλατά, Χακάν Ισμέτογλου. Τι λέει για τον Χένρι Ονιεκούρου

Χακάν Ισμέτογλου: «Ονιεκούρου, ο εκπορθητής του “Σουκρού Σαράτσογλου"»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τον άνθρωπο τον έχω κάνει... ανταποκριτή μας για το ποδόσφαιρο στην Τουρκία! Τον έχω βγάλει κι άλλες φορές, αφού πέφτει μέσα. Γιατί είναι γνώστης του τουρκικού ποδοσφαίρου και σέβεται τον εαυτό του. Εδώ φτάσαμε να μου γράφουν στα σόσιαλ «βγάλε τον Τούρκο από τη Θράκη να μας πει για τον Ονιεκούρου». Δεν είναι Τούρκος, είναι Έλληνας μουσουλμάνος, πρέπει να τον γράφουμε σωστά. Και είναι πολλές γενιές κάτοικος Ελλάδας. Χακάν Ισμέτογλου, προπονητής και ταμίας στην ΕΠΣ Ξάνθης.

Την τελευταία φορά ήταν σοκαριστικά αυτά που είπε για τον Μπελχαντά όταν ήταν ο Ολυμπιακός να τον πάρει, εξιστόρησε μεγάλο παρασκήνιο τού γιατί ο κόσμος της Γαλατά αντιπαθούσε αυτόν τον παίκτη. Και όχι μόνο ως χαρακτήρα αλλά και περιπατητή τον είπε. Και πράγματι είδαμε τον Μπελχαντά, αντί για τον Ολυμπιακό του Τσάμπιονς Λιγκ, να καταλήγει σε νεοφώτιστη τουρκική ομάδα.
Όμως δεν είναι πικρόχολος ο άνθρωπος. Όταν έκραζαν πολλοί που ο Ολυμπιακός πήρε τον μεγάλο σε ηλικία Βαλμπουενά τον καιρό που η Φενέρ κόντεψε να υποβιβαστεί, βγήκε αυτός και μου είπε τους λόγους που οι Ολυμπιακοί θα λατρέψουν τον Βαλμπουενά και ότι τον λάτρευαν και οι οπαδοί της Φενέρ. Αντίθετα, ήταν αρνητικός πιο πριν για τον Μπενζιά και επιφυλακτικός για τον Καρντόσο.
Φανατικός οπαδός της Γαλατά θυμίζω, ξέρει τα πάντα για την ομάδα του. Αυτήν τη φορά τη συνέντευξη μού την έδωσε όχι από την Ξάνθη αλλά από το σπίτι της κόρης του στην Κωνσταντινούπολη! Έχει πάει άπειρες φορές στο γήπεδο της Γαλατά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 30/7/2021

Μου είπες όταν σου τηλεφώνησα ότι είσαι στην Κωνσταντινούπολη. Έχεις σπίτι εκεί;

Όχι, σπουδάζει η κόρη μου εδώ στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά Οδοντιατρική και ήρθαμε να την επισκεφθούμε.

Νοίκι πόσο πληρώνεις για την κόρη;

260 ευρώ. Όπως ξέρεις, έχει γκρεμιστεί η τουρκική λίρα. Να υπολογίζεις 10 λίρες, 1 ευρώ!

Όταν είχα πάει εγώ στην Πόλη ήταν 2,5 λίρες, 1 ευρώ. Πόσα τ.μ. είναι το σπίτι;

80 τ.μ.

Πες μου άλλα φθηνά εκεί πέρα.

Υπάρχουν κάποια πολύ παράξενα. Ειδικά το ταξί. Σήμερα έκανα περιήγηση στην πόλη με 4 ευρώ ταξί! Με 4 ευρώ κάνεις διαδρομή 25-30 χιλιόμετρα!

Και τη βενζίνη πώς την πληρώνουν οι ταξιτζήδες εκεί;

Η βενζίνη εδώ έχει 70 λεπτά το λίτρο! Ενώ στην Ελλάδα 1,70. Για τον Μπελχαντά θυμάσαι όσα σου είπα όταν ήταν να τον πάρει ο Ολυμπιακός; Καλά έκανε και δεν τον πήρε. Στα Άδανα κατέληξε, νεοφώτιστη ομάδα που ανέβηκε από τη δεύτερη κατηγορία. Έχει έναν πλούσιο πρόεδρο.

Θέλω να μου πεις τώρα όλα όσα ξέρεις για τον Ονιεκούρου. Κατ’ αρχάς, τον αγαπάει ο κόσμος της Γαλατά;

Ναι, τον αγαπάει!

Καλό αυτό, εμπιστεύομαι πάντα τον κόσμο και όχι τα μανατζερικά παιχνίδια άλλων. Γιατί τον αγαπάει;

Ο Ονιεκούρου έχει μείνει για τους οπαδούς της Γαλατά ως «ο εκπορθητής του “Σουκρού Σαράτσογλου"»! Πέρσι, με το που ήρθε τον Γενάρη στη Γαλατά ο Ονιεκούρου, λίγες μέρες μετά παίζαμε στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και τους νικήσαμε 1-3. Νικήσαμε εκεί έπειτα από 20 χρόνια! Το Φενέρ - Γαλατά είναι σαν Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. 20 χρόνια είχαμε να τους νικήσουμε εκεί και έβαλε τη σφραγίδα του ο Ονιεκούρου. Έκανε μεγάλο ματς. Ψάξτε το τρίτο γκολ που έβαλε να δείτε και θα καταλάβετε. Αυτό το γκολ είναι ο Ονιεκούρου! Πολύ γρήγορος στην κόντρα, τον κυνηγούσε ο αντίπαλος χωρίς την μπάλα και δεν μπορούσε να τον φτάσει ενώ ο Ονιεκούρου έτρεχε με την μπάλα! Πέρασε αμυντικό, πέρασε και τερματοφύλακα και σκόραρε με παράκρουση στους οπαδούς της Γαλατά που είχαν πάει στην έδρα της Φενέρ.

Λέγε κι άλλα, λέγε κι άλλα. Θέλω όλα τα καλά και μετά θα σε ρωτήσω γιατί δεν πλήρωσε τα λεφτά η Γαλατά στη Μονακό. Τι μείον έχει ο παίκτης. Ξεκινάμε όμως με τα προτερήματά του.

Είναι πολύ γρήγορος. Κρύβεται πίσω από τον αντίπαλο δεξιό μπακ. Χρειάζεται την καλή πάσα, την καλή μπαλιά για να φύγει στον χώρο. Δώσε του την μπάλα και θα τη στείλει στην αντίπαλη γωνία.

Καλό παιδί ή περίεργος χαρακτήρας σαν τον Μπελχαντά;

Καλός. Το αγαπημένο παιδί του Τερίμ! Και ο παίκτης όμως είχε τον Τερίμ σαν πατέρα του. Την αγάπησε τη Γαλατά ο Ονιεκούρου. Να σου πω γιατί; Ήρθε 20 χρόνων σε εμάς πρώτη φορά και πήρε το πρωτάθλημα. Σε καλή χρονιά. Το 2018-19. Δανεικός τότε. Ξέρεις τι είναι να ζεις την αγάπη του κόσμου της Γαλατά; Την καυτή έδρα, τα μηνύματα στα σόσιαλ, την αγάπη του κόσμου στους δρόμους, στα μαγαζιά. Εδώ, όταν οι Τούρκοι αγαπήσουν έναν παίκτη, του το δείχνουν 24 ώρες το 24ωρο.

Μετά τι έγινε;

Μετά τον πήρε η Μονακό και άρχισαν τα… σίριαλ. Άρχισαν τα περίεργα.

Δηλαδή;

Στη Μονακό δεν έπιασε ποτέ! Κατά έναν περίεργο λόγο -και είναι ένα μείον του αυτό, σε κάνει να αμφιβάλλεις- κάθε φορά έκανε προετοιμασία με τη Μονακό και κάθε φορά δεν τον έβαζαν να παίζει. Και ενώ η Μονακό δεν ήταν μεγαθήριο τα προηγούμενα χρόνια. Τον πήραμε ξανά δανεικό τον Γενάρη του 2020, μας τον πήρε πίσω η Μονακό και τον ξαναπήραμε δανεικό με οψιόν αυτήν τη φορά τον Γενάρη του 2021. Με… σίριαλ.

Τι σίριαλ;

Το πρωτάθλημα της Τουρκίας πέρσι έληξε αργά λόγω κορονοϊού, όπως όλα τα πρωταθλήματα. Είχε δώσει το πράσινο φως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και οι ομάδες είχαν συναίνεση μεταξύ τους να μην πιέζουν η μία την άλλη να γυρίσουν πίσω οι δανεικοί πριν τελειώσει ένα πρωτάθλημα. Και ας είχε λήξει το συμβόλαιο του δανεισμού. Η Μονακό όμως ζήταγε τον Ονιεκούρου πίσω ενώ ακόμα δεν είχε τελειώσει το τουρκικό πρωτάθλημα. Και ήμασταν στο κόλπο του τίτλου. Υπάρχει φωτογραφία του Ονιεκούρου μισοκλαμένου δίπλα στον Τερίμ να παρακολουθεί την προπόνηση στην οποία δεν συμμετείχε γιατί τον ζητούσε η Μονακό πίσω. Και ενώ δεν τον έβαζαν να παίζει…

Και σας τον ξαναδίνει αυτόν τον Γενάρη!

Ναι, έρχεται πάλι. Βοήθησε και ο παίκτης σε αυτό, σαμποτάριζε άλλες ομάδες που τον ήθελαν και πίεζε να γυρίσει στη Γαλατά. Έρχεται τον Γενάρη και μπαίνει φουριόζος, είναι καταπληκτικός στα πρώτα ματς, βάζει το ένα γκολ μετά το άλλο και μας βοηθάει πολύ. Όμως από ένα σημείο και μετά έπεσε η απόδοσή του και στο τέλος έφτασε να χάσει τη θέση του βασικού. Να σου πω ότι φέτος χάσαμε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία, με την Μπεσίκτας είχαμε τους ίδιους βαθμούς, τα ίδια γκολ στα μεταξύ μας ματς, αλλά στο σύνολο των γκολ επίθεσης - άμυνας η Μπεσίκτας ήταν δύο γκολ από πάνω μας και το πήρε. Δεν ξανάγινε.

Γι’ αυτό δεν τον αγόρασε η Γαλατά;

Θα σου πω τους λόγους, δεν είναι ένας μόνο. Η οψιόν ήταν 4 εκατομμύρια και 350 χιλιάδες ευρώ. Ένας λόγος που μέτρησε σίγουρα ήταν ότι στα τελευταία ματς δεν έπαιζε, δεν βοήθησε. Ένας άλλος λόγος, που γνωρίζω μέσα από την ομάδα, ήταν ότι η Γαλατά δεν ήθελε να πληρώσει τη Μονακό γιατί έχουν χαλάσει οι σχέσεις με όσα είχαν γίνει με τον Ονιεκούρου. Υπάρχουν κι άλλα. Το βασικό είναι ότι μπήκε από φέτος κανονισμός στο τουρκικό πρωτάθλημα ότι κάθε ομάδα μπορεί να έχει στην εντεκάδα οκτώ ξένους και τρεις Τούρκους απαραίτητα!

Καλά κάνουν. Κι εδώ έπρεπε να γίνει αυτό.

Και μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη ήδη για τη μεθεπόμενη σεζόν ότι οι ξένοι θα είναι έξι και υποχρεωτικά οι Τούρκοι πέντε! Ο προγραμματισμός, λοιπόν, κάθε ομάδας άλλαξε. Η Γαλατά έχει πολλά νέα παιδιά Τούρκους. Αναγκαστικά έπρεπε να δει σε ποιες θέσεις πονάει περισσότερο για να ενισχυθεί εκεί με ξένους.

Άλλος λόγος που δεν τον αγόρασε η Γαλατά;

Είχε εκλογές τον Ιούνιο η ομάδα για νέα διοίκηση. Ο προηγούμενος πρόεδρος δεν κατέβηκε στις εκλογές και είπε ότι δεν ήθελε να δεσμεύσει τη νέα διοίκηση με τέτοιο ποσό για την αγορά του Ονιεκούρου. Εδώ πήγε σπίτι του ο Τερίμ! Δεν του ανανέωσαν το συμβόλαιο. Όμως ο νέος πρόεδρος είχε εξαγγείλει ως προεκλογικό δώρο ότι αν έβγαινε εκείνος θα έφερνε πίσω τον Τερίμ. Εν πάση περιπτώσει, αποφάσισε και η νέα διοίκηση να μην πληρώσει 4 εκατομμύρια και 350 χιλιάδες ευρώ στη Μονακό.

Θεωρείται πλέον ακριβό αυτό το ποσό για μια μεταγραφή της Γαλατά λόγω της πτώσης της λίρας;

Παλιά αυτό το ποσό δεν ήταν ακριβό για τη Γαλατά. Πλέον όμως είναι ακριβό. Αλλά όχι απαγορευτικό. Για να είμαστε σοβαροί.

Αυτό θέλω, να είμαστε σοβαροί και να τα λέμε όλα.

Η Γαλατά έδωσε 6,5 εκατ. ευρώ για τον Αλεξάντερ Τσικαλντάου πριν από λίγο καιρό και τον πήρε από την ομάδα στην οποία ήταν ο Ουζουνίδης στη Ρουμανία, την Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα.

Τι θέση παίζει αυτός;

«Οκτάρι». Πονάμε εκεί, πονάμε στο κέντρο μόνιμα τα τελευταία χρόνια. Πληρώσαμε αυτόν τον παίκτη ακριβά γιατί ήταν προτροπή του Χάτζι, ο παίκτης βγήκε από την ακαδημία του και ο Χάτζι είναι θρύλος για τη Γαλατά, αυτός της άλλαξε επίπεδο μαζί με τον Ποπέσκου και τον Ταφαρέλ, πήραν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, πήραν τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Μικρός σε ηλικία αυτός που πήραμε.

Ακούω τηλεοπτική μετάδοση, βλέπεις ματς;

Ναι, μου κρατάς παρέα και δεν βλέπω την πίκρα, τελειώνει το ματς, χάσαμε και εντός έδρας από την Αϊντχόφεν, ήταν γνωστό από πριν ότι αποκλειστήκαμε. Είχαμε φάει πέντε γκολ στην Ολλανδία στο πρώτο ματς! Η Γαλατά έχει μια κάκιστη ομάδα αυτήν τη στιγμή. Πρώτη φορά στην Ιστορία έχει διχαστεί ο κόσμος της Γαλατά για τον Τερίμ! Μιλάμε για ζωντανό θρύλο της Γαλατά, είναι 47 χρόνια στην ομάδα ως παίκτης και ως προπονητής, με αυτόν ζήσαμε τις μεγαλύτερες στιγμές μας. Κι όμως, υπάρχει πολύς κόσμος που δεν τον θέλει πια. Λένε ότι μεγάλωσε στην ηλικία. Βγήκε ο Τερίμ και ζήτησε υπομονή από τον κόσμο της Γαλατά για τρία χρόνια, για να ξανακάνει την ομάδα μεγάλη. Όμως τρία χρόνια για μια ομάδα σαν τη Γαλατά είναι πολλά. Σαράντα ποδοσφαιριστές έχουν έρθει και έχουν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια από τη Γαλατά.

Η Αλτάι που παίρνει τον Χατζηγιοβάνη είναι μεγάλη ομάδα;

Όχι, αλλά είναι μέσα στις τρεις σημαντικές ομάδες της Σμύρνης, η οποία είναι μεγάλη πόλη. Η Αλτάι είναι νεοφώτιστη και αυτή. Ιστορική όμως ομάδα, ιδρύθηκε το 1914.

Οι άλλες δύο ποιες είναι;

Η Καρσίγιακα και η Γκιόζτεπε. Η Αλτάι θεωρείται η τρίτη σε κόσμο ομάδα της Σμύρνης.

Άμυνα παίζει ο Ονιεκούρου;

Σχετικό είναι αυτό... Η άμυνα που παίζει αυτός είναι ότι κρατάει χαμηλά τον αντίπαλο μπακ να μην επιτίθεται επειδή είναι πολύ γρήγορος και δεν θα τον προλάβουν στην κόντρα. Το βασικό μείον του είναι ένα: ενώ μπορεί να κάνει συνεχόμενα ματς πολύ καλά, ξαφνικά μέσα στη σεζόν παθαίνει ντεφορμάρισμα και ψάχνεις να τον βρεις μέσα στο γήπεδο. Για καιρό, όχι για ένα δύο ματς. Δεν ξέρω τι του συμβαίνει. Εγώ τον ήθελα πάντως στη Γαλατά, έστω όχι για όλα τα ματς.