Μια μικρή αισιοδοξία

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη Μεγάλη Αλήθεια. Τα αποτελέσματα στα φιλικά του καλοκαιριού δεν έχουν την παραμικρή σημασία.

Μια μικρή αισιοδοξία

Ότι θα κερδίσεις ή θα χάσεις έναν αγώνα όπου οι ποδοσφαιριστές μυρίζουν ακόμα αντηλιακό και οι προπονητές προσπαθούν να συναρμολογήσουν ένα παζλ που μόλις παρέλαβαν δεν παίζει κανένα ρόλο σχετικά με το πώς θα πάει η σεζόν που ακολουθεί.

Ως εκ τούτου, το άνετο 3-0 επί του, αξιόμαχου τα τελευταία χρόνια, Άρη προχθές στο Καραϊσκάκη δεν προσφέρεται για σοβαρά συμπεράσματα. Θα ήταν ψέματα βέβαια να μην παραδεχτούμε πως δυο τρία καλά στοιχεία τα είδαμε. Ο Ολυμπιακός σημείωσε τρία πολύ όμορφα τέρματα. Όχι μόνο σε εκτέλεση (οποιοσδήποτε μπορεί κάποια στιγμή στην καριέρα του να σουτάρει ένα σουτ από τον Θεό και να το βάλει) αλλά, κυρίως, σε επίπεδο ομαδικής συνεργασίας. Όλα τα λεφτά ο Πιερ Κούντε που στο σκάρτο μισάωρο που έπαιξε έδειξε πως είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα, ενώ έτοιμος έδειξε και ο Κωνσταντίνος Τζολάκης όποτε χρειάστηκε. Και αυτή τη χρονιά ο Ολυμπιακός διαθέτει μία από τις καλύτερες τριάδες τερματοφυλάκων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον κορυφαίο τερματοφύλακα του Γιούρο (σύμφωνα με την «Equipe») Τόμας Βατσλίκ να αντικαθιστά τον Ζοσέ Σα πλάι στους Τζολάκη - Κρίστινσον.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην εντυπωσιακή εμφάνιση του Λάζαρ Ραντζέλοβιτς. Ο μόλις 23 ετών Σέρβος πάντα τέτοια εποχή κάνει παπάδες. Όλοι άλλωστε θυμόμαστε το «καλόοο! Πολύ καλόοο!» με την Κράσνονταρ πριν από δύο χρόνια. Μέσα στη σεζόν όμως πολλές φορές «χάνεται». Για μένα πρόκειται για ένα τεράστιο ταλέντο που πρέπει να προσεχθεί και να στηριχθεί. Μπορεί να αφήσει εποχή.

Ωστόσο, αφού επαναλάβουμε την πρώτη Μεγάλη Αλήθεια, θα προχωρήσουμε στη δεύτερη: όσο και αν η σχετική καραμέλα πιπιλιέται από καταβολής του αθλήματος, στο ποδόσφαιρο ΔΕΝ γίνονται όλα. Και ένα από αυτά που ΔΕΝ θα γίνει είναι να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός από τη Νέφτσι Μπακού. Όσο και αν η -επίσης αζέρικη- Καμπάλα έχει κάνει στο παρελθόν κηδείες σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός των τελευταίων ετών είναι πολλές κλάσεις παραπάνω. Κουτσά-στραβά θα περάσει στον επόμενο γύρο. Και κάπου εκεί (πιθανότερα αργότερα, στα πλέι οφ) θα ξεκινήσει η πραγματική ποδοσφαιρική περίοδος 2021-22.

Στο δια ταύτα, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Έναν μικρούλικο λόγο να είμαστε αισιόδοξοι τον έχουμε πάντως.