Ο Πιερ Κουντέ συστήνει τον... Πιερ Κουντέ πριν έρθει στον Ολυμπιακό (vids)

Πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο;  Σε ποια θέση παίζει; Ο Ντιέγκο Σιμεόνε, ο… Πανθρακικός και η Λάρισα. Ο Ινιέστα, ο Ράκιτιτς, ο Ετό… Απαντήσεις από τον Πιερ Κουντέ πριν φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού και βίντεο με όσα κάνει.

Ο Πιερ Κουντέ συστήνει τον... Πιερ Κουντέ πριν έρθει στον Ολυμπιακό (vids)

Τρεις συνεντεύξεις που έχει δώσει στο παρελθόν και μερικά βίντεο είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε τον Πιερ Κουντέ, τον μέσο που όπως όλα δείχνουν έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός: Το μεσημέρι της Τρίτης (22/6, 13.30) στην Αθήνα ο Κουντέ

Ας δούμε λοιπόν τι έχει πει ο ίδιος σε Marca, As και Bild. Για τα δύσκολα παιδικά χρόνια στο Καμερούν, το όνειρο της Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, την ποδοσφαιρική ακμή στη Μάιντς και τους ενδιάμεσους ποδοσφαιρικούς σταθμούς.

Ποδαρόδρομος και πείνα

Γεννημένος στο Καμερούν, στις 26 Ιουλίου του 1995, στην πρώην Βικτόρια, νυν Λιμπέ, γιος αρχιτέκτονα και νοικοκυράς, με τέσσερα αδέρφια και... έρωτα για το ποδόσφαιρο. Ο μικρός Πιερ γράφτηκε σε μια ακαδημία, αλλά… «Έπρεπε να περπατάω μία ώρα για να κάνω προπόνηση. Δεν είχα μετά με τι να επιστρέψω, ούτε φυσικά χρήματα για ν' αγοράσω κάτι να φάω. Αλλά, μέσα σε αυτά σκληραγωγήθηκα. Είχα αυτό το στόχο, ήμουν προσηλωμένος σε αυτόν από παιδί. Μου άρεσε πάντα το ποδόσφαιρο, είχαμε μια αλάνα μακριά από το σπίτι και παίζαμε εκεί. Ο πατέρας μου μας αγόρασε μια μπάλα και έτσι περνούσα όλη την ημέρα. Η μητέρα μου μού αγόρασε παπούτσια και από τότε που ήμουν παιδί η οικογένεια με στήριξε».

Ινιέστα, Ράκιτιτς και Ετό

Ως παιδί είχε τα είδωλά του: «Ως παιδί μου άρεσε πολύ ο Ινιέστα. Τώρα δεν έχω πλέον είδωλα. Μου αρέσει το στιλ του Ράκιτιτς, ο οποίος έχει επίσης το γκολ. Φυσικά και ο Ετό. Τον γνωρίζω, διέσχισε όλο το δρόμο για την επιτυχία μόνος του. Πέρασε όλα τα εμπόδια. Είναι ίνδαλμα, τον θεωρώ σημείο αναφοράς».

Δεν γνώριζε Ισπανικά

Και μετά, το όνειρο για τον πιτσιρικά από το Καμερούν άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Τον ανακάλυψε η ακαδημία Intersoccer και στα 16 του έγινε κάτοικος Ισπανίας. Δεν γνώριζε Ισπανικά: «Ήμουν μόνος μου και ήταν δύσκολο, φοβόμουν να αποτύχω, αλλά ήταν το όνειρό μου. Όλα ήταν δύσκολα για μένα, δεν ισπανικά, μελετούσα και έπαιζα».

Ξεχνούσε να γυρίσει στην άμυνα

Έπαιζε αμυντικός, δίδυμο στο κέντρο της άμυνας της Αλκομπένδας, ομάδα του χωριού Αλαλπάρδο με έναν 39χρονο, όμως εκεί έδειξε πως το μέλλον θα ήταν διαφορετικό… «Έβγαινα μπροστά και ξεχνούσα να γυρίσω πίσω στην άμυνα. Από τότε μού άρεσε να ανεβαίνω, να πατώ στην αντίπαλη περιοχή και να προσπαθώ να σκοράρω. Πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω».

Το μέλλον ήρθε γρήγορα, για την ακρίβεια οι συνεργάτες του Ντιέγκο Σιμεόνε. Τον πήραν στις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης, ένα Γκανέζος, ο Τόμας Πάρτεϊ, μεγαλύτερος κατά δύο χρόνια, τον πήρε υπό την επίβλεψή του και το κυριότερο «μετακόμισε» από την άμυνα στη μεσαία γραμμή.

«Μού έδινε κίνητρο ότι o Τόμας προχωρούσε και όταν μου έδινε ο Σιμεόνε την ευκαιρία να προπονηθώ με την πρώτη ομάδα, ήθελα ν' αποδείξω ότι άξιζα να είμαι εκεί», θυμάται ο Κουντέ.

Στα χέρια του προπονητή του Πανθρακικού και της ΑΕΛ

Ο Τόμας ανήκει από πέρυσι στην Άρσεναλ, ενώ ο Πιερ έπαιξε το 2016 δανεικός στην Εξτρεμαδούρα. Προπονητής του ήταν ο Χουάν Βελάσκο, ο οποίος ως προπονητής, εργάστηκε σε Πανθρακικό και ΑΕΛ.

Προσαρμογή στη Γρανάδα

Συνέχεια στη Γρανάδα:… «Ήμουν σε διακοπές και με ενημέρωσα για το ενδιαφέρον της Γρανάδα. Μίλησαν με την Ατλέτικο, με ήθελε και η Ράγιο αλλά αποφάσισα να πω το ναι».

Η προσαρμογή ήταν μάλλον δύσκολη: «Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι μου κόστισε λίγο το γεγονός ότι άλλαξα κατηγορία. Ήμουν τυχερός που είχα τους παλιούς παίκτες, οι οποίοι με βοήθησαν».

Στο μυαλό του βέβαια ήταν πάντα η Ατλέτικο… «Αν η Ατλέτικο με καλέσει να επιστρέψω τότε θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα».

Το όνειρο… Σιμεόνε

Πάντα ο Σιμεόνε ήταν το όνειρο: «Έχω κάνει προπονήσεις μαζί του. Ξέρω πώς λειτουργεί. Του αρέσει πολύ η ένταση, η πίεση, οπότε ξέρω τι πρέπει να κάνω και εργάζομαι για αυτό κάθε μέρα. Είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Γνωρίζω τη φιλοσοφία του. Είναι προπονητής που του αρέσουν οι παίκτες που τρέχουν και αφήνουν τα πάντα στο γήπεδο. Πρέπει να είναι υπερήφανος κάποιος που έχει συνεργαστεί μαζί του. Ήταν πάντα ένα όνειρο».

Μετακόμιση στη Γερμανία

Η Ατλέτικο δεν τα κάλεσε ποτέ. Τον κάλεσε η Μάιντς, το καλοκαίρι του 2018, πρώτη φορά που απασχόλησε και τον Ολυμπιακό. Πήγε στη Γερμανία και γρήγορα ξεπέρασε τις δυσκολίες: «Ερχόμενος από την Ισπανία έπρεπε να συνηθίσω ένα διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου. Στη Γερμανία δίνουν έμφαση στη φυσική κατάσταση. Όμως ήταν τελικά εύκολο για εμένα, ως νέος παίκτης να γίνω μέλος αυτής της οικογένειας. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Μάιντς, οι περισσότεροι από τους νέους παίκτες ζούσαν στο ίδιο ξενοδοχείο, έτσι κάναμε πολλά μαζί».

Η θέση που θέλει να παίζει

Στη διάρκεια της καριέρας του άλλαξε δύο ή τρεις θέσεις. Μα γι’ αυτόν είναι ξεκάθαρο που πρέπει να παίζει: «Νιώθω καλύτερα όταν παίζω στον άξονα. Έχω παίξει σε αυτήν τη θέση από τότε που ήμουν παιδί, με την εθνική ομάδα επίσης. Θεωρώ ότι γι’ αυτή τη θέση έχω καλή σωματική διάπλαση και ισχυρό σουτ».