Κάτια Κοξένογλου: «Απινιδωτές σε όλα τα γήπεδα»
Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και αντιπρόεδρος του Ατρόμητου, Κάτια Κοξένογλου, μιλάει στο «ΦΩΣ» για το θέμα της ασφάλειας των ποδοσφαιριστών.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Η Κάτια Κοξένογλου είναι η αναπληρώτρια πρόεδρος στη Σούπερ Λίγκα και επίσης αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον Ατρόμητο. Της έχω βγάλει συνέντευξη κι άλλη φορά, όμως τώρα το θέμα είναι επίκαιρο. Κεφάλαιο απινιδωτές στα γήπεδα καθώς επίσης Ολυμπιακός Β’, ΠΑΟΚ Β’, ΑΕΚ Β’, Παναθηναϊκός Β’. Είναι καταρτισμένη.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/6/2021
Υπάρχουν απινιδωτές στα γήπεδά μας;
Συμπτωματικά στο τελευταίο συμβούλιο που κάναμε στη Σούπερ Λίγκα ήρθε ένα θέμα προς συζήτηση για ζητήματα ασφαλείας των γηπέδων. Κατά πόσο λειτουργούν σωστά τα ιατρεία στα γήπεδα, κατά πόσο είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα. Εμείς στον Ατρόμητο ως ομάδα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά, εγώ προσωπικά ζητάω από τους φυσικοθεραπευτές να ελέγχουν αν έχει λήξει κάποιο φάρμακο, μπορεί να πάθει κανείς αλλεργικό σοκ για παράδειγμα. Εμείς έχουμε έναν απινιδωτή στο γήπεδό μας. Έχουμε παίξει ευρωπαϊκό αγώνα βέβαια. Ξέρω όμως ότι και οι άλλες ομάδες που δεν έχουν παίξει στην Ευρώπη έχουν αυτό το μηχάνημα στη Σούπερ Λίγκα.
Γιατί έκανες τη διάκριση για τις ομάδες που έχουν παίξει Ευρώπη;
Διότι η ΟΥΕΦΑ είναι πολύ αυστηρή σε αυτά, τα απαιτεί. Τα ελέγχει. Δεν γίνεται να παίζεις στην Ευρώπη χωρίς να έχεις απινιδωτή. Τώρα τι συμβαίνει στις άλλες κατηγορίες θα το ψάξουμε. Πρέπει να ελέγχονται αυτά, δεν το συζητάω. Αυτό που έγινε με τον Έρικσεν της Εθνικής Δανίας ήταν ένα σοκ που πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση. Επίσης, κατά σύμπτωση, την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν παρούσα στα 144 χρόνια του Ερυθρού Σταυρού. Είχαμε κάνει εθελοντική αιμοδοσία στον Ατρόμητο, γνωρίζω τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, του ζήτησα λοιπόν να έχουμε συνεργασία σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας. Όχι μόνο για παίκτες αλλά και για τους φιλάθλους. Και ζήτησα να αναλάβει ο Ερυθρός Σταυρός να εκπαιδεύσει τους προπονητές σε όλες τις ομάδες και στις ακαδημίες πώς να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Και εθελοντικά να πάνε να εκπαιδευτούν παίκτες και όποιος άλλος θέλει, εγώ θα πάω. Με κάλεσαν λοιπόν στη γιορτή του Ερυθρού Σταυρού, ήταν υπουργοί εκεί, έστειλε μήνυμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τι κόστος έχει ένας απινιδωτής;
2.000 ευρώ. Πρέπει να υπάρχει απινιδωτής όχι μόνο σε κάθε γήπεδο της Σούπερ Λίγκας αλλά σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να σου πω ότι μετά το περιστατικό με τον Έρικσεν επικοινώνησε συνεργάτιδα του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού για να επισπεύσουμε τη συνεργασία.
Θα έχουμε φιλάθλους στα γήπεδα εμβολιασμένους τη νέα σεζόν;
Επισήμως δεν έχουμε ενημέρωση τέτοια. Πρέπει να μας ενημερώσουν όμως, γιατί ρωτάνε οι ομάδες τι θα κάνουν με τα εισιτήρια διαρκείας.
Πάμε τώρα εγχείρημα με τις ομάδες β’. Eίναι η πρώτη φορά που έδειξαν συναίνεση οι τέσσερις μεγάλοι και έκαναν αυτό που είχες ζητήσει σε παλαιότερη συνέντευξή μας;
Να λέμε και τα καλά, όχι μόνο τα αρνητικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ευτυχώς για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας, θέλανε πολύ να γίνει αυτό και οι τέσσερις μεγάλες ομάδες. Πήγαμε ενωμένοι και το ζητήσαμε.
Θέλω να μου πεις όλα τα ατού αυτού του εγχειρήματος.
Μετά την ομάδα Κ19 υπάρχει ένα ηλικιακό κενό. Πολλά παιδιά μένουν ξεκρέμαστα. Δεν χωράνε όλα τα παιδιά στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ ή των άλλων μεγάλων. Είναι απαραίτητο να πάρουν λεπτά συμμετοχής για να αποδείξουν αν μπορούν να εξελιχθούν, να πάρουν τις ευκαιρίες τους. Πλέον λοιπόν θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα δυνατό πρωτάθλημα όπως είναι αυτό στη Β’ Εθνική.
Και με αντιπάλους άντρες!
Θα σου το έλεγα. Οι αντίπαλες ομάδες δεν έχουν ηλικιακό όριο, δηλαδή οι ομάδες της κατηγορίας αυτής. Ηλικιακό όριο υπάρχει μόνο για τις ομάδες β’ των μεγάλων.
Πες μου τα όρια.
Σε αυτές τις ομάδες θα παίζουν παίκτες από 16 μέχρι 23 χρόνων. Θα δίνεται δικαίωμα σε πέντε παίκτες άνω των 23 χρόνων να παίζουν επίσης.
Γιατί αυτό;
Θα σου πω λοιπόν άλλο ένα ατού στο νέο εγχείρημα. Έχει ο Ολυμπιακός έναν παίκτη στην πρώτη ομάδα, ο οποίος τραυματίζεται. Όταν επανέλθει, θέλει χρόνο συμμετοχής για να επιστρέψει σε πλήρη φόρμα. Η πρώτη ομάδα είναι σκληρή, δεν σε περιμένει, έχει υψηλές απαιτήσεις. Θα μπορεί λοιπόν να πάρει κάποια ματς με την ομάδα β’. Γι’ αυτό δίνεται δυνατότητα σε πέντε παίκτες άνω των 23 ετών να παίξουν με την ομάδα β’.
Κριτήρια για αριθμό Ελλήνων θέλω. Αυτό είναι σημαντικό.
Σε ομάδα β’ πρέπει να συμμετέχουν στο ρόστερ απαραίτητα δέκα παίκτες, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα. Δηλαδή έχουν περάσει από ακαδημίες ελληνικών ομάδων για ένα διάστημα που και αυτό προβλέπεται, δεν θυμάμαι τώρα τις λεπτομέρειες. Local trained είναι ο όρος.
Θα μειωθεί και αυτό το κατάντημα με τους δανεικούς.
Αναγκάζονταν οι ομάδες να δίνουν δανεικούς, αφού όπως είπα υπήρχε ένα κενό μετά την Κ19, οι παίκτες έμεναν ξεκρέμαστοι. Τώρα θα μπορούν να πάνε στην ομάδα β’.
Ποιες ομάδες της Σούπερ Λίγκας θα έχουν ομάδα β’ στη δεύτερη κατηγορία;
Προβλέπονται τέσσερις.
Και αν θέλουν περισσότερες ομάδες;
Υπάρχει κριτήριο: ποιες ομάδες έχουν μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς συνολικά στα πρωταθλήματα υποδομών, στην Κ19, τα τελευταία δέκα χρόνια. Όμως αν τελικά γίνει η μεγάλη αναδιάρθρωση και συγχωνευτεί η Φούτμπολ Λιγκ με τη Σούπερ Λίγκα, προβλέπονται αντί για τέσσερις, να γίνουν έξι οι ομάδες β’.
Ο Ατρόμητος θα έχει ομάδα β’;
Όχι. Είναι πολλά τα έξοδα. Είναι σαν να έχεις μία ακόμα ομάδα. Με προπονητές, φυσικοθεραπευτές, όλο το τεχνικό τιμ, επίσης άλλες εγκαταστάσεις, αφού δεν επιτρέπεται η ομάδα β’ να έχει την ίδια έδρα με την πρώτη ομάδα. Άλλο ένα θετικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι δημιουργούνται στον χώρο νέες θέσεις εργασίας. Όμως δεν σημαίνει ότι επειδή θα φτιάξουμε ομάδες β’, θα παραμελήσουμε τα πρωταθλήματα υποδομών. Το έχουμε συμφωνήσει αυτό στη Σούπερ Λίγκα. Τα πρωταθλήματα υποδομών πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου. Διότι οι περισσότεροι σύλλογοι δεν θα έχουν δεύτερη ομάδα να συμμετέχουν στη Β’ Εθνική. Και είναι απαραίτητο για το ελληνικό ποδόσφαιρο να φροντίσουμε τα ταλέντα μας.
Ο Σπανός γιατί είπε στα μέσα της σεζόν ότι θα φύγει από τον Ατρόμητο, αλλά μετά το μετάνιωσε;
Περνάνε τα χρόνια, Θέμη, κι όταν κάτι δεν σου πάει καλά, αντιδράς συναισθηματικά, κουράζεσαι, οι αντοχές δεν είναι ίδιες. Θεωρώ ότι του βγήκε μία κόπωση.
Σαν τον γάμο πολλών χρόνων.
(γελάει). Καλά το πας. Άλλες αντοχές έχεις να αντέξεις μία κρίση όταν δεν είσαι κουρασμένος. Το καλό όμως είναι ότι αναθεώρησε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ