Ο Σπανός πέτυχε πολλά, αλλά όχι αυτό που ποθούσε

Το πιο πιθανό είναι ότι στο δικό του μυαλό ο Γιώργος Σπανός θεωρεί ότι στον Ατρόμητο δεν κατάφερε αυτό που κάποτε θεωρούσε το πιο σημαντικό.

Ο Σπανός πέτυχε πολλά, αλλά όχι αυτό που ποθούσε

Διαβάζοντας τη δήλωση του Γιώργου Σπανού, το μυαλό γύρισε μόνο του πολλά χρόνια πίσω. Κάπου στο 2004, Δεκέμβριο αν δεν λαθεύει η μνήμη, ακούγαμε οι δημοσιογράφοι το αφεντικό της τότε Χαλκηδόνας, Γιώργο Σπανό, να λέει ότι «είναι η τελευταία χρονιά που η Χαλκηδόνα θα παίζει ως Χαλκηδόνα στην Α’ Εθνική. Σίγουρα μέσα στο μυαλό μου είναι να συγχωνευτούμε με κάποια άλλη ομάδα. Δεν ξέρω εάν θα είναι της γειτονιάς ή εάν θα είναι… παραδίπλα».

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι στην αρχή δεν τον πίστεψαν. Ήταν και πάλι χειμώνας και αρκετοί σκέφτηκαν ότι μέχρι το καλοκαίρι πολλά μπορεί να αλλάξουν. Προφανώς κάπως έτσι σκέφτονται και αρκετοί από χθες, οπότε και το αφεντικό του Ατρόμητου, πλέον, ανακοίνωσε ότι πρόθεσή του είναι να αποχωρήσει από τα κοινά της ομάδας μέχρι το καλοκαίρι.

Προφανώς και δεν είναι εύκολο να πούμε αν ο κύκλος του στην ομάδα ολοκληρώθηκε, κάτι που ο ίδιος υποστήριξε χθες. Ούτε εάν σε αυτά τα 16 χρόνια που ήταν στο τιμόνι η Ιστορία θα τον γράψει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο για αυτά που πέτυχε. Το πιθανότερο -απλή προσωπική εκτίμηση και τίποτα περισσότερο- είναι ότι θα τον γράψει με θετικό πρόσημο, διότι πήρε την ομάδα του Περιστερίου στα χέρια του από τις μικρές κατηγορίες και με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε -συγχώνευση με τη Χαλκηδόνα- την έβγαλε από μια μακρά περίοδο απαξίωσης και την επανέφερε στο προσκήνιο. Όμως το πιο πιθανό είναι ότι στο δικό του μυαλό ο Γιώργος Σπανός θεωρεί ότι δεν κατάφερε αυτό που κάποτε θεωρούσε το πιο σημαντικό.

Γυρίζουμε και πάλι πίσω, σε εκείνον τον Δεκέμβρη του 2004, τότε που ανακοίνωσε ότι είχε πάρει την απόφαση να πάψει να μετέχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως το αφεντικό της Χαλκηδόνας. Μεταξύ άλλων, είχε πει: «Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι, έχω προσφέρει πάρα πολλά στην ομάδα αυτή, αλλά οπωσδήποτε είμαστε σε ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και πρέπει να προσελκύσουμε κόσμο». Αυτό είναι που προφανώς ήθελε στο Περιστέρι. Τον κόσμο του. Μέχρι τότε η ομάδα του, η Χαλκηδόνα, έπαιζε μπροστά στους υπαλλήλους των εταιρειών του.

Ο Γιώργος Σπανός, μετά από δεκαέξι χρόνια στον Ατρόμητο, είναι βέβαιο ότι δεν προσέλκυσε κόσμο. Ο Ατρόμητος τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμα στις τελευταίες θέσεις, αν όχι στην τελευταία, της βαθμολογίας με βάση τα εισιτήρια που διέθεταν οι ομάδες. Ο Ατρόμητος έκοβε λιγότερα εισιτήρια ακόμα και από τις ομάδες που υποβιβάζονταν, τη στιγμή που η ομάδα του Περιστερίου έβγαινε στην Ευρώπη και θα ήταν λογικό… ακόμα και να γεμίζει το γήπεδο.

Αυτή είναι προφανώς η σκληρή πραγματικότητα για τον Γιώργο Σπανό. Ακόμα πιο σκληρή αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για την ομάδα του δήμου Περιστερίου. Την ομάδα του πολυπληθέστερου δήμου του Δυτικού Τομέα του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και του όγδοου πολυπληθέστερου στην Ελλάδα με 139.981 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Μιλάμε για μια λαϊκή συνοικία που θα περίμενε κάποιος ότι διψά για ποδόσφαιρο.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για όλα όσα δεν πήγαν καλά. Όμως συνταγές για αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Το δεδομένο είναι ότι ο Γιώργος Σπανός έκανε πολλά ως αφεντικό του Ατρόμητου. Δεν πέτυχε, όμως, αυτό που ο ίδιος ποθούσε από την πρώτη μέρα…