Παύλος Βασιλείου για Παπασταθόπουλο: «Είχε έρθει στον Ρέντη επί Λούβαρη, αλλά...»

Ο μεγάλος άσος του παρελθόντος και σκάουτερ του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια, Παύλος Βασιλείου, στο «ΦΩΣ» για τον Παπασταθόπουλο που τον είχε φέρει στον Ρέντη με τον Λούβαρη και τον πήρε η ΑΕΚ μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού.

Παύλος Βασιλείου για Παπασταθόπουλο: «Είχε έρθει στον Ρέντη επί Λούβαρη, αλλά...»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Υπήρξε μεγάλος παίκτης στην Ιστορία του Ολυμπιακού, έφτιαξε την περίφημη πεντάδα στην ομάδα του Μπούκοβι με Σιδέρη, Γιούτσο, Μποτίνο και Παπάζογλου, είχε το παρατσούκλι «βαζελοκτόνος» γιατί σκόραρε σημαντικά γκολ στον Παναθηναϊκό, δούλεψε πάρα πολλά χρόνια στον Ρέντη ως προπονητής στους μικρούς και σκάουτερ για ταλαντούχους σε όλη την Ελλάδα. Μου λέει την ιστορία με τον Παπασταθόπουλο πώς είχε χαθεί για τον Ολυμπιακό.

Λες και το ήθελε η μοίρα να παίξει στον Ολυμπιακό αυτός ο παίκτης;

Μπορείς να το πεις και έτσι, ναι! Ήταν μια υπόθεση που, έτσι όπως είχε εξελιχθεί, μας είχε στενοχωρήσει.

Πείτε μου τις λεπτομέρειες. Θέλω να πείτε λεπτομέρειες που δεν έχετε ξαναπεί.

Είχες γράψει κάποια πράγματα ως ρεπορτάζ τότε, αλλά τις λεπτομέρειες δεν τις έχω ξαναπεί. Τον είχαμε εντοπίσει τον μικρό τότε στα 15-16 του. Είχα πάει να τον δω με τη Μικτή σε ένα γήπεδο με τσίγκο, το οποίο ήταν και βούρκος, και πέταγε αυτός μέσα στον βούρκο! Ήταν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα από τους άλλους συνομήλικους.

Είχατε κάνει έκθεση τότε στον Λούβαρη που γράφατε ότι σας θύμιζε Λουκανίδη;

Ναι! Διότι τον είχα ξαναδεί, έπαιζε σέντερ μπακ και όποτε χρειαζόταν έβγαινε πιο μπροστά, έπαιζε χαφ και φορ κάποια φορά! Σου λέω ήταν ηγέτης. Μέρα με νύχτα σε σύγκριση με τους άλλους. Και σε ποιότητα και σε ψυχή. Ψυχάρα! Τέτοιους θέλαμε, γιατί ο Ολυμπιακός έχει βαριά φανέλα.

Τι έγινε λοιπόν;

Είχα συνεννοηθεί με τον πατέρα του και είχαμε κλείσει ραντεβού με τον Λούβαρη. Είχα πάει μάλιστα στο αεροδρόμιο να τον περιμένω τον μικρό να γυρίσει από ένα ματς, τον έβαλα στο αμάξι και πήγαμε με τον πατέρα του στον Ρέντη! Ο Λούβαρης τον ήθελε. Δεν είναι ότι δεν τον ήθελε.

Και πώς τον βούτηξε η ΑΕΚ μέσα από τα χέρια σας;

Υπήρχε ένα θέμα. Ο μικρός ήθελε να κάνει προπόνηση με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού! Ο πατέρας του ανησυχούσε ότι δεν θα προσεχθεί ο γιος του επειδή ο Ολυμπιακός είχε αστέρια. Ο Λούβαρης δεν αρνήθηκε, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να προσλάβει πρώτα προπονητή ο Ολυμπιακός και να ερωτηθεί ο νέος προπονητής. Διότι έφευγε ο Μπάγεβιτς τότε και θα ερχόταν ο Σόλιντ.

Εμένα μου έλεγε ο Μπάμποβιτς τότε που ήταν προπονητής στις ακαδημίες στον Ρέντη ότι έγινε «έγκλημα» και, ενώ έλεγαν ότι το παιδί είναι κλεισμένο, χάθηκε μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού.

Είχε κάνει και προπόνηση ο Παπασταθόπουλος στον Ρέντη. Τον ήθελε ο Ολυμπιακός. Όμως δεν είχε ακόμα προσλάβει προπονητή στην πρώτη ομάδα, έπρεπε να τον δει ο προπονητής και να εγκρίνει τον όρο του παίκτη να προπονείται με την πρώτη ομάδα. Εκεί χώθηκε η ΑΕΚ και τον πήρε.

Πώς τη βλέπετε αυτήν τη μεταγραφή τώρα;

Ότι είναι έμπειρος και καλός παίκτης, με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, δεν αμφισβητείται.

Τον χρειαζόταν ο Ολυμπιακός τώρα; Έχουν γίνει μεγάλα λάθη από τους αμυντικούς;

Ε, βέβαια, έχουν γίνει πολλά λάθη. Προσωπικά λάθη. Και χάθηκαν βαθμοί, ειδικά στην Ευρώπη. Τώρα, πώς θα τα βολέψει ο προπονητής και ποιος θα παίζει, είναι θέμα δικό του.

Από πότε βλέπετε τον Ολυμπιακό;

Από το 1963 που ήρθα στην ομάδα. Να φανταστείς πρωτοδούλεψα στον Ρέντη, αφού σταμάτησα το ποδόσφαιρο, από το 1974! Και ήμουν εκεί μέχρι το τέλος του Κόκκαλη.

Από το 1963 που βλέπετε τον Ολυμπιακό, ποιος ήταν ο κορυφαίος σέντερ μπακ για εσάς;

Πάντα είχε ο Ολυμπιακός μεγάλους σέντερ μπακ. Στην εποχή μου ήταν ο Στεφανάκος. Ο Ζαντέρογλου. Μετά ο Σιώκος με τον Γκλέζο. Μετά ο Νοβοσέλατς. Μετά ο Μέλμπεργκ. Ο Αβραάμ στα καλά του. Ο Μανωλάς. Θα ξεχνάω κι άλλους. Δεν μπορείς να διαλέξεις.

Η ηλικία 32 στα 33 είναι πολύ άσχημη για σέντερ μπακ;

Ο Παπασταθόπουλος είναι σε ώριμη ηλικία. Μπορεί να δώσει πράγματα στην ομάδα. Δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια. Σέντερ μπακ είναι. Ο Ολυμπιακός έχει βαριά φανέλα.

Ποιος ήταν για εσάς ο πιο σημαντικός παίκτης στην ομάδα του Μπούκοβι;

Ο καθένας στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες. Πώς να συγκρίνεις Γιούτσο με Σιδέρη; Άλλες θέσεις, παρότι ο Γιούτσος ήταν τέτοια κλάση που μπορούσε να παίξει και φορ. Η πεντάδα Μποτίνος αριστερά, εγώ δεξιά, Σιδέρης, Παπάζογλου και ο Γιούτσος λίγο πίσω λατρεύτηκε από τον κόσμο, αλλά δεν έχουμε το προνόμιο εμείς, ο κόσμος έχει λατρέψει και άλλες ομάδες του Ολυμπιακού.

Και ένα σχόλιο θα ήθελα για το ματς με τον ΠΑΟΚ τώρα.

Είναι ευκαιρία για τον Ολυμπιακό που παίζει γηπεδούχος -ανεξάρτητα από το ότι μας λείπει ο κόσμος μας που είναι η μεγάλη δύναμη- να δείξει ότι είναι πολύ πιο δυνατός από τον ΠΑΟΚ. Διότι, κακά τα ψέματα, η εικόνα του Ολυμπιακού στην Τούμπα, στο 1-1, δεν ήταν καλή. Δεν άρεσε σε κανέναν μας η ομάδα. Αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός δεν έχασε! Ακόμα και στα πολύ κάτω του δεν έχασε. Είναι ευκαιρία να δείξει ότι άξια κάνει περίπατο στο πρωτάθλημα.

Γιατί έχουν αρχίσει να λένε για διαιτησία πάλι.

Ε, άμα τους διαλύσει ο Ολυμπιακός, δεν θα λένε. Όλος ο κόσμος, όμως, βλέπει ότι άξια θα πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα.