Δώνης: «Έχω την αίσθηση ότι θα γυρίσω Σαουδική Αραβία»

Ο Γιώργος Δώνης, που έλυσε τη συνεργασία του με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, μίλησε για την προοπτική να επιστρέψει στην Σαουδική Αραβία.

Δώνης: «Έχω την αίσθηση ότι θα γυρίσω Σαουδική Αραβία»

Ο Γιώργος Δώνης αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε σε περιοδικό της Σαουδικής Αραβίας (το «Zonal»), ότι διαισθάνεται πώς θα επιστρέψει στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτικά μίλησε:

Για το σύστημα που του αρέσει: «Είναι αλήθεια ότι προτιμώ ως τακτικό σχηματισμό το 4-3-3, αλλά όταν αρχίζω μία δουλειά αναλύω το DNA της ομάδας, την ιστορία του τρόπου με τον οποίο αγωνιζόταν το κλαμπ, με τι είδους ποδόσφαιρο αισθάνονται καλύτερα οι παίκτες και ποιος τρόπος αρέσει στους φιλάθλους της ομάδας. Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος έλεγχος στην επίθεση γίνεται με την κατοχή της μπάλας. Οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με τη μπάλα, πότε να την κρατήσουν και πότε να τη δώσουν ανάλογα με το που βρίσκονται στο γήπεδο. Να μάθουν μέσω της προπόνησης την επιθετική και την αμυντική μετάβαση και να γνωρίζουν πως πρέπει να μαζευτούν αρκετοί παίκτες μέσα στην περιοχή πριν βγάλουν μία σέντρα.

Για το τι προτιμά κατά τη διάρκεια των αγώνων: «Δεν μπορώ να πω ότι προτιμώ έναν άμεσο τρόπο παιχνιδιού, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ρυθμός στον τρόπο παιχνιδιού και να γίνονται σωστές κινήσεις ανάμεσα στις γραμμές. Πάνω σε αυτά δουλεύω να βελτιώνω κάθε μέρα στις προπονήσεις και τους αγώνες. Είναι σημαντικό για μένα να διαβάζουν τι πρέπει να κάνουν πριν πάρουν τη μπάλα και να ξέρουν πως θα δράσουν. έχοντάς την στα πόδια τους. Με ενδιαφέρει να δείχνω εμπιστοσύνη στους παίκτες, να τους αναπτύσσω το χαρακτήρα, ειδικά στους νεαρούς και να πηγαίνουμε μαζί βήμα-βήμα. Κάποιες φορές είμαι φιλικός, κάποιες άλλες όχι. Στόχος μου είναι οι παίκτες να μάθουν να παίρνουν πάνω τους ευθύνες και να μην είναι απλώς καλοί παίκτες».

Για την πιθανότητα να γυρίσει στη Σαουδική Αραβία: «Έχω την αίσθηση ότι θα επιστρέψω στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Έζησα εξαιρετικές στιγμές στο Ριάντ και τώρα είμαι καλύτερα ενημερωμένος και έχω περισσότερες γνώσεις για την κουλτούρα και την ποιότητα της Λίγκας. Ακόμα ενημερώνομαι για τα νέα των ομάδων εκεί και βλέπω κάποια ματς όταν έχω χρόνο. Η Αλ Ετιφάκ επικοινώνησε μαζί μου πέρυσι το χειμώνα τηλεφωνικά και στη συνέχεια μου έκανε προσφορά. Ωστόσο, δεν μπορούσα να λύσω το συμβόλαιό μου στον Παναθηναϊκό επειδή υπήρχε ρήτρα που ήταν δύσκολο να πληρωθεί. Υπήρξε επίσης επαφή με την Αλ Χιλάλ, αλλά δεν μπορούσα να παραιτηθώ και να αναλάβω μία ομάδα για δύο μήνες, περιμένοντας τις εκλογές στο κλαμπ για να δω εάν θα συνεχίσω εκεί ή όχι».

Για την εμπειρία του στην Αλ Χιλάλ: «Οταν είχα πάει στην Αλ Χιλάλ με είχαν καλέσει για συνέντευξη αρχικά στο Ντουμπάι. Πήγα και ανέλυσα το σκεπτικό μου, ενώ παρακολούθησα κάποια ματς μαζί με τους συνεργάτες μου. Αυτό με βοήθησε να κερδίσω την εμπιστοσύνη της διοίκησης και να έχω άμεση εικόνα της ομάδας. Ημασταν ανταγωνιστικοί στη Λίγκα και κατακτήσαμε το King’s Cup. Πολλοί στη Σαουδική Αραβία λένε ότι ο Δώνης παίζει με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Η αλήθεια είναι όμως ότι προτιμώ να παίζω με τετράδα στην άμυνα. Το έκανα για τεχνικούς λόγους».

Για τις σχέσεις του με τους «αστέρες» που έχει προπονήσει: «Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας μας δεν είναι πάνω από το κλαμπ. Θυμάμαι στο ξεκίνημα της συνεργασίας μου στην Αλ Χιλάλ, ότι αποφάσισα να κάνω αλλαγή τον Βραζιλιάνο Νέβες στο δεύτερο ημίχρονο και όταν πήγα στα αποδυτήρια δεν χαιρέτησε τους συμπαίκτες του και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Την επόμενη μέρα πήγα στην προπόνηση και έδειξα ένα βίντεο για απείθαρχες συμπεριφορές κι όχι για θέματα τακτικής. Και είπα στο Νέβες: «Πιστεύεις ότι είσαι σπουδαιότερος από τους άλλους παίκτες»; Οι συνάδελφοί σου περίμεναν να σε χαιρετήσουν και εσύ έλειπες... Μετά από αυτό γίναμε φίλοι και από εκείνη τη μέρα έχουμε ακόμα επαφές. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα ως προπονητής να κατανοώ τις προσωπικότητες των παικτών, αλλά να μην συμβιβάζομαι με τις αρχές του συνόλου, πολύ απλά γιατί είμαι ο προπονητής τους».