Δεν έφταιγε μόνο ο Καρέρα

Ο Χρήστος Μεγγλίδης γράφει στο ΦΩΣ για το τέλος του Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ

Δεν έφταιγε μόνο ο Καρέρα

Για τον Μάσιμο Καρέρα το τέλος φαινόταν ότι έρχεται εδώ και καιρό. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με την ΑΕΚ το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ έμοιαζε με «επιθανάτιο ρόγχο», όσο μακάβριο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Να είναι πάντα καλά ο άνθρωπος, αλλά σε μια ομάδα που θέλει να λέγεται διεκδικήτρια στους εγχώριους τίτλους και ανταγωνιστική στην Ευρώπη θα ήταν αδύνατο να σταθεί ένας προπονητής που δεν μπόρεσε να την οδηγήσει στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ και την έχει πολύ μακριά από την κορυφή στη Σούπερ Λίγκα.

Ο όμιλος της ΑΕΚ στην Ευρώπη δεν ήταν εύκολος με Λέστερ και Μπράγκα, αλλά η ελληνική ομάδα διασύρθηκε στην έδρα της από τη Ζόρια κι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Σε συνδυασμό, φυσικά, με την απώλεια της πρόκρισης. Ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα, όποιος και να ήταν στη θέση του Καρέρα με την ΑΕΚ 8 βαθμούς πίσω από την κορυφή στα μισά της κανονικής περιόδου, επίσης δεν θα μπορούσε να έχει τύχη. Η στήριξη από την πλευρά Μελισσανίδη έγινε γιατί έπρεπε να γίνει. Ο Καρέρα, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει ούτε αυτό το γεγονός αλλά ούτε και την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό, έτσι όπως αυτή ήρθε. Με ψυχολογική τόνωση για την ομάδα του, επειδή είχε μείνει πίσω στο σκορ, κατάφερε να ισοφαρίσει και παραλίγο να κάνει και την ανατροπή στο τέλος με την ευκαιρία του Τάνκοβιτς.

Είναι αλήθεια ότι όταν φτάνει στο σημείο να πηγαίνει στο προπονητήριο μιας ομάδας ο ιδιοκτήτης της και να μιλάει «άγρια» στους ποδοσφαιριστές, παίρνοντας το μέρος του προπονητή, δεν έχει και πολλή τύχη ο… προπονητής. Αυτό έχει δείξει το παρελθόν σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο ποδόσφαιρο και σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ. Κι από τη στιγμή που ο Μελισσανίδης χρειάστηκε να κάνει κάτι τέτοιο, νομίζω ήξερε καλά και ο ίδιος ότι θα έπρεπε ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και τον μηχανισμό για την εύρεση του αντικαταστάτη.

Δίχως, φυσικά, να σημαίνουν όλα αυτά ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την κατρακύλα της ΑΕΚ στη σεζόν είναι ο Καρέρα. Υπάρχουν κι άλλοι με σημαντικό ρόλο στην ομάδα, που όπως αποδεικνύεται έκαναν σοβαρά λάθη σε επιλογές και ειδικά στα μεταγραφικά. Όπως ευθύνη έχει πάντοτε και αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, ο ιδιοκτήτης δηλαδή. Και τη μεγαλύτερη οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Διότι η ΑΕΚ έχει έμπειρους και καλούς παίκτες σε όλες τις γραμμές της. Θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα εάν στελέχη όπως ο Τσιγκρίνσκι, ο Σιμόες, ο Μάνταλος, ο Λιβάγια, ο Ολιβέιρα έκαναν καλύτερα τη δουλειά τους στο γήπεδο. Εάν είχαν σταθερότητα στην απόδοσή τους και όχι κάποια καλά αποσπασματικά διαστήματα. Κι εδώ που τα λέμε, εάν δεν ήταν ο Ανσαριφάρντ σε πολύ κρίσιμες παρεμβάσεις του με τα γκολ που πέτυχε, οι εξελίξεις στην ΑΕΚ θα είχαν «τρέξει» πολύ νωρίτερα.