Ήρεμες γιορτές στην Τούμπα

Ο Γιώργος Ψυχίδης γράφει στο ΦΩΣ για τη σημασία της νίκης του ΠΑΟΚ με 2-1 επί του Παναθηναϊκού

Ήρεμες γιορτές στην Τούμπα

Ξέροντας ήδη το νικηφόρο αποτέλεσμα του Ολυμπιακού με τη Λάρισα, ο ΠΑΟΚ γνώριζε εκ των προτέρων ότι μόνο το τρίποντο επί του Παναθηναϊκού θα εξυπηρετούσε τον σκοπό του να παραμείνει κοντά βαθμολογικά στους πρωταθλητές χειμώνα «ερυθρόλευκους». Μπήκε λοιπόν στο γήπεδο με πρόθεση να σκοράρει νωρίς για να διευκολύνει το έργο του.

Το πέτυχε γρήγορα με το εύκολο γκολ του Σφιντέρσκι στο 11’ και αφού είχε προηγηθεί ένα πεντάλεπτο στο οποίο το «τριφύλλι» επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους γηπεδούχους. Ωστόσο η πολύ γρήγορη ισοφάριση από πλευράς φιλοξενουμένων έκοψε τα… φτερά του «Δικέφαλου Αετού» που δεν μπόρεσε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου να απαντήσει στο τέρμα του Κανταλαπιέδρα στο 16’.

Το ντέρμπι είχε ζωντάνια στο χρονικό διάστημα του πρώτου μισού, ωστόσο μετά το εικοσάλεπτο ο ρυθμός έπεσε. Όσες φάσεις έγιναν προήλθαν από τη δραστηριότητα των Θεσσαλονικέων, ενώ οι Αθηναίοι εμφανίστηκαν άτολμοι και ενίοτε ανήμποροι να βγουν με συνέπεια στην επίθεση. Πάντως οι άμυνες και των δύο ομάδων δεν ενέπνεαν γενικά εμπιστοσύνη.

Το ίδιο σκηνικό διατηρήθηκε στο δεύτερο μέρος, με τον ΠΑΟΚ να μονοπωλεί τις επιθέσεις και να βγαίνει επικίνδυνα στις αντεπιθέσεις από τα άκρα. Με αυτόν τον τρόπο κυρίως προσπαθούσε να «χτυπήσει» την άμυνα του Μπόλονι που ειδικά από τα πλάγια ήταν αρκετά ευάλωτη. Το… ωραίο όμως της υπόθεσης είναι ότι και τα δύο γκολ των νικητών μπήκαν με απλές κεφαλιές εξ επαφής στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΟ. Εκεί όπου οι Σφιντέρσκι και Ίνγκασον (στο 65’) βρέθηκαν στο ένα μέτρο από τη γραμμή της εστίας του εξουδετερωμένου και εκτεθειμένου Ξενόπουλου.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε απολύτως δίκαια το ντέρμπι, διότι ήταν εμφανώς ανώτερος. Είχε ευκαιρίες, είχε δοκάρι, είχε κατοχή της μπάλας, περισσότερα κόρνερ και όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την ανωτερότητα κάποιας ομάδας. Οι «πράσινοι» ήταν φιλότιμοι, η αλήθεια είναι ότι πάλεψαν για το αποτέλεσμα, αλλά, αν εξαιρεθεί η πράγματι μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Χατζηγιοβάνη στο 88’ για τη δεύτερη ισοφάριση, μπροστά ήταν μάλλον ακίνδυνοι.

Ο μεν Παναθηναϊκός προφανώς έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει για να μπει σε τροχιά διεκδίκησης διακρίσεων και να φτάσει στα προ δεκαετίας στάνταρ του, οπότε χρονολογείται το τελευταίο πρωτάθλημά του. Ο δε ΠΑΟΚ μένει ζωντανός στο κυνήγι του πρωταθλήματος και θα κάνει καλές και ήρεμες γιορτές.