Μακ Κέι, μια μεταγραφή ουσίας και όχι αεροδρομίου…

Ο Αντώνης Φουντής γράφει για τη μεταγραφή του Μπάρι Μακ Κέι στον Ολυμπιακό. 

Μακ Κέι, μια μεταγραφή ουσίας και όχι αεροδρομίου…

Οι μεταγραφές ξέρετε, είναι λαχείο. Είσαι πολύ πολύ τυχερός αν σου «βγει» και πολύ πιο συνηθισμένο αν δεν κερδίσεις. Πόσες πιθανότητες έχει άλλωστε να βρεις το τυχερό αριθμό; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μεταγραφές στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Πόσα και πόσα παραδείγματα, δεν έχουμε δει από την κακή από την αναπόδη στο παρελθόν; Δεν φθάνει μόνο να έχεις καλό βιογραφικό ή να θεωρείσαι καλός παίκτης. Πρέπει και να το δείξεις στο χορτάρι. Κι επειδή καθρέφτης όλων των ποοσφαιριστών είναι ότι αγωνιστικός χώρος, εκεί κρίνονται όλοι ανεξαιρέτως. Στην πράξη και όχι στη θεωρία. Άλλωστε εκεί όλοι καλοί είναι.

Πέρσι ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ σπουδαία μεταγραφή, τον Καρσελά, που έφερε από την Πριμέρα Ντιβιζιόν. Επένδυσε στο Βελγο-μαροκινό άσο της Γρανάδα. Τεχνίτης, έξυπνος, μπαλαδόρος, αρχικά εντυπωσίασε, αλλά πολύ γρήγορα… εξαφανίστηκε. Και για αυτό το λόγο μόλις έξι μήνες μετά, επέστρεψε στη Γρανάδα. Είναι δεκάδες οι λόγοι που ένας παίκτης μπορεί να μη «πιάσει» σε μια ομάδα. Σημασία πολλές φορές έχει και η προσπάθεια. Και ο Ολυμπιακός στην περίπτωση ου Καρσελά, πολύ σωστά έπραξε και το απέκτησε. Άσχετα αν δεν το βγήκε…

Τώρα, οι «ερυθρόλευκοι» φέρνουν έναν άλλον ακραίο στο λιμάνι. Τον Σκωτσέζο Μπάρι Μακ Κέι. Ο 23χρονος ακραίος επιθετικός που ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά βήματα του από τις ακαδημίες της Κιλμάρνοκ το 2005, έλαμψε με την ταλαιπωρημένη Ρέιντζερς στα πέτρινα χρόνια του συλλόγου και σε ηλικία μόλις 17 ετών. Κι έφθασε το 2016 να κληθεί στην εθνική ομάδα της Σκωτίας. Ο Μακ Κέι είναι θεωρητικά πάντα, η μεταγραφή που θέλει ο Ολυμπιακός. Ουσιαστική και όχι αεροδρομίου. Έχει ανάγκη από έναν εξτρέμ που θα πλαγιοκοπήσει, θα μπουκάρει, θα ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Είναι γρήγορος, ευέλικτος και με καλή σεζόν στη Νότιγχαμ. Ο Μακ Κέι έχει καλό βιογραφικό λοιπόν, το οποίο όμως θα πρέπει να βγάλει και στο χορτάρι.

Ο Σκωτσέζος δεν είναι ο δεινός σκόρερ και σίγουρα δεν τον αποκτούν οι «ερυθρόλευκοι» για αυτό τον λόγο. Το αναφέρω γιατί διάβασα ότι δεν είναι καλός μέσα στην περιοχή, γιατί δεν είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι και δεν βρίσκει δίχτυα εύκολα. Μα, για αυτή την δουλειά είναι άλλοι. Οι σέντερ φορ, που επίσης ο Ολυμπιακός αναζητάει, όχι έναν αλλά δύο παίκτες που θα βάζουν τη μπάλα εύκολα στο πλεκτό. Ο ύψους 1,75 μ. επιθετικός είναι ο κλασικός εξτρέμ είτε δεξιά είτε αριστερά (παίζει το ίδιο καλά και με τα δύο πόδια…), όπως τον γνώριζαν οι πατέρες μας με τα παλαιότερα χρόνια. Ο… έξω δεξιά ή έξω αριστερά που έλεγαν οι παλιοί…

Μεγάλο αβαντάζ η εκρηκτικότητά του, που του δίνει πλεονέκτημα απέναντι στους αμυντικούς. Κάτι που δεν είχε στο περσινό πρωτάθλημα ούτε ο Μιραλάς, ούτε ο Μάριν όταν αγωνίζονταν στα άκρα. Αυτό που θέλει ο Ολυμπιακός από το νεαρό Σκωτσέζο είναι η διάρκεια και η ουσία, δύο σημαντικά στοιχεία, που δεν είχε ο επίσης ταχύτατος Πάρντο.

Πέρα από όλα όσα τον κάνουν αγαπητό μεταξύ των φιλάθλων της ομάδας του, ο Σκωτσέζος με την εξαιρετική ντρίμπλα με την οποία μπορεί και δημιουργεί πολλές ευκαιρίες στους συμπαίκτες του, ο Μακ Κέι αρέσει και στους προπονητές του για έναν ακόμη πολύ καλό λόγο: έχει γρήγορες επιστροφές και μπορεί να μαρκάρει. Ποιος κόουτς δεν θέλει έναν τέτοιο παίκτη στην ομάδα του; Όλοι θέλουν! Ο μικρός με τις πολλές δυνάμεις γίνεται πιεστικός σε κάθε αμυντικό. Μαρκάρει παντού και το πρέσινγκ του (απόρροια της βρετανικής σχολής) είναι απίστευτο.

Και για να μη νομίζετε ότι ανεβάζουμε τον πήχη των προσδοκιών με την μεταγραφή του Μακ Κέι, να πούμε ότι όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές έχει κι αυτός τις αδυναμίες του. Τις οποίες Άγγλοι συνάδελφοι λένε ότι δουλεύει στις προπονήσεις για να τις καλύψει. Ένα μειονέκτημα του είναι ότι μόλις βρει ανοιχτό χώρο για επίθεση και χάσει τη μπάλα, δύσκολα θα προλάβει τον αντίπαλο που έχει να μαρκάρει. Ένα ακόμα μείον είναι ότι δεν είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι, ενώ ερωτηματικό (κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο) αποτελεί η διάρκεια στην απόδοση του.

Όλα αυτά μένει να τα δούμε και στο χορτάρι, εκεί όπου θα καταλάβουμε όλοι πόσο προσαρμοστικός είναι και μέχρι που μπορεί να φθάσει. Όπως και να έχει όμως, με την απόκτηση Λάζαρου, Φετφατζίδη και Μακ Κέι ο Ολυμπιακός προσθέτει ποιότητα και ταχύτητα στην μηχανή του…