Ολυμπιακός: Νίκησε, αλλά (μάς) «έσκασε»!

Ο Ολυμπιακός πήρε μεν το αποτέλεσμα που ήθελε απέναντι στον Παναθηναϊκό, όμως η ακραία προσπάθειά του να «πνίξει» τον αντίπαλο στο ξεκίνημα είχε σημαντικό κόστος στη συνέχεια του ματς, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι πλήρως «σκασμένοι» στο δεύτερο μισό του β’ ημιχρόνου. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Ολυμπιακός: Νίκησε, αλλά (μάς) «έσκασε»!

Ένα ακόμα ντέρμπι «αιωνίων» πέρασε στην ιστορία, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει την προέλασή του στο πρωτάθλημα με άλλο ένα τρίποντο. Μέχρι, όμως, να φτάσει σε αυτό, η ομάδα του Πειραιά υπέφερε για ένα μισάωρο και προβλημάτισε απέναντι σε ένα αθλητικό και φιλότιμο μεν, ποιοτικά μετριότατο δε σύνολο όπως ο Παναθηναϊκός του σήμερα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε μια ιδιόμορφη τακτική στο πρώτο 45λεπτο, δίνοντας εντολή στους παίκτες του να πιέσουν μέχρι… σκασμού τον αντίπαλό τους. Και το πέτυχαν, καθώς στα πρώτα λεπτά του ματς οι Πειραιώτες θύμιζαν… Μπάγερν Μονάχου με τον τρόπο που είχαν κλείσει τους «πράσινους» στα καρέ τους, μην αφήνοντάς τους να πάρουν ανάσα.

Το σκηνικό αυτό κράτησε μέχρι και λίγο μετά το -υπέροχο σε εκτέλεση- γκολ του Κώστα Φορτούνη. Γιατί από το 25’ περίπου κι έπειτα ο Ολυμπιακός άρχισε να ρίχνει αργά αλλά σταθερά στροφές, σε σημείο να δείχνει σαν να έχει βάλει… νεκρά στο φινάλε του ματς.

Η εικόνα του α’ μέρους αντιστράφηκε πλήρως μετά το 60’, με τους παίκτες του Μαρτίνς να έχουν ξεμείνει εμφανώς από δυνάμεις και τον Παναθηναϊκό -μην έχοντας και τίποτα να χάσει- να βγαίνει με όλες τις δυνάμεις του μπροστά. Το γεγονός ότι οι «πράσινοι» δεν σκόραραν οφείλεται αφενός στο δικό τους έλλειμμα ποιότητας αλλά και στην εξαιρετική χθεσινή απόδοση του Ζοσέ Σα.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον λόγο που ο Πορτογάλος τεχνικός επέλεξε τη συγκεκριμένη τακτική στο ντέρμπι του Φαλήρου. Πιθανότατα με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να αντισταθμίσει την έλλειψη βασικών μονάδων κυρίως επιθετικά με τις απουσίες Ελ Αραμπί, Χασάν, όπως και αυτής του «εγκεφάλου» της ομάδας Βαλμπουενά.

Ο Ολυμπιακός πήρε μεν το αποτέλεσμα που ήθελε, όμως η ακραία προσπάθειά του να «πνίξει» τον αντίπαλο στο ξεκίνημα είχε σημαντικό κόστος στη συνέχεια του ματς, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι πλήρως «σκασμένοι» στο δεύτερο μισό του β’ ημιχρόνου.

Εν κατακλείδι, η ασυνήθιστη έμπνευση του Μαρτίνς τον δικαίωσε μεν βάσει αποτελέσματος, ωστόσο βάσει εικόνας ο Ολυμπιακός θα μπορούσε κάλλιστα να την έχει «πατήσει»…