Τα «πώς» και «πότε» του εγχειρήματος στον Βοτανικό - Ποιος πληρώνει; Τι γίνεται με το κλειστό;

Ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο βήμα για την ανέγερση του νέου γηπέδου. Τι ανακοινώθηκε για τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα του πρότζεκτ. Απαντήσεις για το κλειστό γήπεδο. Δείτε τη μακέτα του γηπέδου.  

Τα «πώς» και «πότε» του εγχειρήματος στον Βοτανικό - Ποιος πληρώνει; Τι γίνεται με το κλειστό;

Το πρώτο βήμα για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό έγινε σήμερα με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Ασφαλώς δεν θα γίνει από τη… μια ημέρα στην άλλη, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια στα οποία θα πρέπει να μπει το όλο πρότζεκτ να τα υλοποιήσει και να μπορέσουν οι «πράσινοι» να κάνουν… ποδαρικό.

Μάλιστα αυτό τοποθετείται χρονικά τη σεζόν 2023-24 σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει.

Τι θα περιλαμβάνει όμως το πολυλειτουργικό σύμπλεγμα κατασκευών στην περιοχή του Βοτανικού;

Γήπεδο ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θα έχει χωρητικότητα έως 40.000 θέσεων, θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και θα είναι 4 αστέρων, ενώ θα είναι διαθέσιμο και για την εθνική Ελλάδας.

-Αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Θα έχουν έκταση 7.500 τ.μ. και θα περιλαμβάνουν και ανοιχτή αθλητική πισίνα, Ολυμπιακών διαστάσεων. Επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Δήμο Αθηναίων με έκταση 4.800 τ.μ., χώροι πρασίνου με έκταση τουλάχιστον 80 στρεμμάτων

-Έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου και δικτύων υποδομών.

-Περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα ασφαλώς είναι το ΠΟΤΕ θα είναι έτοιμο. Ειδικά στην Ελλάδα οι προθεσμίες συμβαίνει πολύ συχνά να γίνονται… λάστιχο και να πηγαίνουν πιο κάτω.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των έργων λοιπόν:
-Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και του γηπέδου ποδοσφαίρου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2021.

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσεων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2021.

Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.11.2021.

Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προσδιορίζεται στο Δ' τρίμηνο του έτους 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Ο χρόνος κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού υπολογίζεται στους δώδεκα μήνες. Η προκήρυξη του δημόσιου διαγωνισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Συνεπώς, με βάση τις εκτιμήσεις ο στόχος είναι ο Παναθηναϊκός να μπει στο νέο του ποδοσφαιρικό γήπεδο τη σεζόν 2023-24, ενώ για τον Ερασιτέχνη αναμένεται να είναι έτοιμες όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του οποίου ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκ. ευρώ περίπου. Για το σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκ. ευρώ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων. Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χρήση, οι όροι λειτουργίας καθώς και τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων, θα συμφωνηθούν με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός της οποίας θα αποτελεί την επίσημη και φυσική έδρα.

Ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 30 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης.

Η ΑΕΠ Ελαιώνας, με ιδίους πόρους, αναλαμβάνει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει την μελέτη και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όσο αυτών του Δήμου Αθηναίων.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τα έργα υποδομής και στις δύο περιοχές ανέρχεται στο ποσό των 37,5 εκ. ευρώ περίπου, με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Και το τμήμα μπάσκετ; Εχει γίνει πολύς λόγος για το αν θα υπάρξει κλειστό γήπεδο και για την ΚΑΕ, ώστε να στεγαστεί η ομάδα μπάσκετ και οι Ακαδημίες της.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται επισήμως αναφορά και προβλέπεται στα μνημόνια κατασκευή γηπέδου μπάσκετ για τις ανάγκες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, να προσδιορίσει τις ανάγκες της ΚΑΕ σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να προχωρήσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.

Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΚΑΕ αντιδρά στην χρηματοδότηση και τους οικονομικούς όρους που απορρέουν από αυτή την προοπτική, αφού έχει προταθεί από τον Δήμο Αθηναίων ή η καταβολή 20 εκ ευρώ για την ανέγερση ή η θέσπιση ενός ενοικίου για την απόσβεση των χρημάτων που θα δαπανήσει ο ίδιος για να το κατασκευάσει.