Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη - Ποιες ομάδες τον συναγωνίζονται (vid)

Την καλύτερη άμυνα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει ο Ολυμπιακός έως τώρα στη σεζόν - Τα κλαμπ που τον συναγωνίζονται, τα μεγάλα ρεκόρ που κυνηγά, η απόρθητη έδρα και οι πρωταγωνιστές.

Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη - Ποιες ομάδες τον συναγωνίζονται (vid)

Μπορεί στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός να πλήρωσε με ατομικά λάθη και γρήγορα εις βάρος του γκολ τα εκτός έδρας παιχνίδια του ομίλου με Πόρτο και Μάντσεστερ Σίτι, όμως στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει μακράν την καλύτερη αμυντική επίδοση, έχοντας δεχτεί μόλις ένα τέρμα σε έξι αγωνιστικές.

Ολυμπιακός: «Ποιότητα και τακτική για τη Νο 1 άμυνα στην Ευρώπη»

Αυτό από τον Παμλίδη στα Γιάννινα, στη μοναδική απώλεια που έχει μέχρι τώρα η πειραϊκή ομάδα. Αλλά και στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του τόσο στα δύο παιχνίδια των πλέι οφ με την Ομόνοια όσο και στην έδρα του στη μεγάλη νίκη επί της Μαρσέιγ.

Με αφορμή και τις δηλώσεις που έκανε ένας επιθετικός παίκτης του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Μασούρας, ο οποίος τόνισε ότι η ισχύς και οι εξαιρετικές επιδόσεις της αμυντικής γραμμής παρέχουν ασφάλεια σε ολόκληρη την ομάδα, όπως και ψυχολογική ώθηση ώστε να φτάνει στα γκολ και στις νίκες, ας επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε τον Ολυμπιακό στον συγκεκριμένο τομέα με τα κλαμπ στα μεγάλα (και όχι μόνο) πρωταθλήματα της Ευρώπης. Θα καταλήξουμε στη διαπίστωση ότι ο νταμπλούχος Ελλάδας έχει την καλύτερη εικόνα απ’ όλους! Διότι σε καμία Λίγκα δεν υπάρχει σύλλογος σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν που να έχει δεχτεί μόλις ένα τέρμα. Με κάποιους συλλόγους να ανταγωνίζονται τον Ολυμπιακό, διότι έχουν μεν δεχτεί περισσότερα τέρματα, αλλά έχουν δώσει και περισσότερα παιχνίδια.

Τι είπε ο Μαρτίνς για το ευρωπαϊκό ρεκόρ της άμυνας του Ολυμπιακού (vid)

Είναι ένα εξτρά κίνητρο για να συνεχίσει ο Ολυμπιακός αυτήν την εντυπωσιακή αμυντική παρουσία του, όπως φυσικά και να κυνηγήσει μεγάλα ιστορικά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις καλύτερες επιδόσεις και τα μικρότερα παθητικά όλων των εποχών. Διότι πέρυσι, στην κανονική περίοδο, η ομάδα του Μαρτίνς είχε δεχτεί στο πρωτάθλημα μόλις 9 τέρματα, κάνοντας ρεκόρ όλων των εποχών σε κανονική περίοδο. Με λιγότερα όμως ματς. Ενώ συνολικά, μαζί με άλλα δέκα παιχνίδια στα πλέι οφ, ο Ολυμπιακός τερμάτισε την περσινή σεζόν με παθητικό 16 τερμάτων.

Αυτό που μπορεί να καταρρίψει και σίγουρα έχει βάλει ως μεγάλο επιμέρους στόχο η φετινή ομάδα του Μαρτίνς είναι το συνολικό καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών. Το οποίο έχει η ΑΕΚ από την περίοδο που κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα (2017-18), όταν δέχτηκε σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 12 τέρματα σε 30 αναμετρήσεις. Ο Ολυμπιακός αν συνεχίσει έτσι στη διάρκεια της περιόδου και κρατήσει καλά και στα ντέρμπι (όπως άλλωστε έκανε και εναντίον της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου), τότε μπορεί να φτάσει σε μια απίστευτη επίδοση μικρότερου παθητικού. Ακόμη και σε σύνολο 36 αγώνων. Αλλά όλα αυτά είναι ακόμη μακροπρόθεσμα. Όπως και το εντυπωσιακό απόρθητο του «Γ. Καραϊσκάκης», με τον Ολυμπιακό να έχει παίξει εκεί ήδη έξι φορές με Ομόνοια, Μαρσέιγ, Αστέρα Τρίπολης, Παναιτωλικό, Ατρόμητο και Απόλλωνα και να μην έχει παραβιαστεί ούτε μία φορά η εστία του.

Πρώτος στην Ευρώπη

Μπορούμε, όμως, να παρουσιάσουμε αναλυτικά την έρευνά μας για ό,τι συμβαίνει μέχρι τώρα στα πρωταθλήματα της Ευρώπης και να δούμε ποιες ομάδες βρίσκονται κοντά στον Ολυμπιακό όσον αφορά την αμυντική σταθερότητά τους.

Στην Ισπανία η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει δεχτεί 2 τέρματα, αλλά σε 7 αναμετρήσεις, μία περισσότερη από τον Ολυμπιακό.

Στην Τσεχία η Σλάβια Πράγας που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας έχει επίσης παθητικό 2 τερμάτων στις πρώτες 7 αγωνιστικές.

Μόλις 2 τέρματα έχει δεχτεί στην Ελβετία η Γιουνγκ Μπόις που έχει δώσει ακριβώς ίδιο αριθμό αγώνων με τον Ολυμπιακό, δηλαδή 6.

Στη Γαλλία είναι πάρα πολύ καλή η αμυντική παρουσία της πρωτοπόρου Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία έχει δεχτεί 3 τέρματα, αλλά σε 10 αγωνιστικές!

Ακόμη πιο δυνατή αμυντικά είναι η Ρέιντζερς στη Σκοτία, η οποία βασίζεται στην οπισθοφυλακή της για να φτάσει στον τίτλο καθώς έχει δεχτεί 3 τέρματα σε 14 αγωνιστικές.

Πρωτοπόρος στην Τουρκία είναι η Αλάνιασπορ με τους αρκετούς Έλληνες παίκτες στο δυναμικό της, έχοντας δεχτεί και αυτή 3 γκολ στις πρώτες 7 αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Στην Πορτογαλία η Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι αυτή που ξεχωρίζει αμυντικά, καθώς έχει δεχτεί 4 γκολ στις 7 αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί εκεί.

Στη Γερμανία την καλύτερη άμυνα μέχρι τώρα έχει η Λειψία, που έχει δεχτεί 4 γκολ στις 7 πρώτες αγωνιστικές.

Στην Ουγγαρία η Φερεντσβάρος, που επίσης αγωνίζεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει παθητικό 4 τερμάτων σε 8 αγωνιστικές.

Στην Ιταλία εντυπωσιακά είχε ξεκινήσει στον συγκεκριμένο τομέα η Βερόνα, αλλά πλέον έχει… πέσει στα 5 γκολ στις πρώτες 7 αγωνιστικές.

Από 5 γκολ έχουν δεχτεί στις πρώτες 8 αγωνιστικές στην Ολλανδία ο Άγιαξ, η Αϊντχόφεν (που τα… έφαγε μαζεμένα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα!) και η Φίτεσε.

Πιο εύκολα δέχονται τέρματα στα υπόλοιπα σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι ομάδες. Στην Αγγλία, σε 8 αγωνιστικές, τα λιγότερα (9) έχουν η Μάντσεστερ Σίτι, η Λέστερ, η Τότεναμ, η Άστον Βίλα και η Γουλβς! Στο Βέλγιο έχουν δεχτεί 10 τέρματα στις πρώτες 12 αγωνιστικές η Σταντάρ Λιέγης και η Σαρλερουά. Στην Κροατία η Ριέκα έχει 9 γκολ στις πρώτες 8 αγωνιστικές, ενώ στην Ουκρανία την καλύτερη άμυνα διαθέτει η Βόρσκλα, η οποία έχει παθητικό 6 τερμάτων (έναντι 7 της Ντιναμό Κιέβου) σε 9 παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Πρωτίστως τα «μπράβο» για την επίδοση του Ολυμπιακού μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα πηγαίνουν στους αμυντικούς παίκτες. Τον Σα, τον Ραφίνια, τον Χολέμπας, τον Σεμέδο, τον Μπα και τον Σισέ περισσότερο. Αλλά και στους Τζολάκη, Ντρέγκερ, Βινάγκρε, Αβραάμ. Φυσικά και στην υπόλοιπη ομάδα. Τον Εμβιλά, τον Καμαρά, τον Μπουχαλάκη, τον Καφού, τον Πέπε. Και στην ανασταλτική λειτουργία που κάνουν οι επιθετικοί παίκτες, με μεγαλύτερο βαθμό σε αυτόν τον τομέα για τον Γιώργο Μασούρα.
Μεγάλη είναι η πρόκληση για την άμυνα του Ολυμπιακού να συνεχίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα στους αγώνες που ακολουθούν τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Με τον Παναθηναϊκό, με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη αλλά και αργότερα με τα ντέρμπι που ακολουθούν στη Σούπερ Λίγκα με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ τα οποία έχουν αναβληθεί. Όπως φυσικά αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση να αποφευχθούν εύκολα λάθη που στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν κόστισαν (με εξαίρεση στα Γιάννινα), αλλά στην Ευρώπη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και ειδικά στην ήττα από την Πόρτο που μπορεί να αποβεί και καθοριστική για τον στόχο της πρόκρισης.