ΟΦΗ - Ολυμπιακός: Ιστορία με κόκκινο μελάνι

Tο ΦΩΣ σας παρουσιάζει ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από παιχνίδια ΟΦΗ και Ολυμπιακού και στιγμές που έμειναν στην ιστορία.

ΟΦΗ - Ολυμπιακός: Ιστορία με κόκκινο μελάνι

O Ολυμπιακός δοκιμάζεται την Κυριακή (8/11, 15:00, LIVE στο fosonline.gr) στο «Γεντί Κουλέ» με αντίπαλο τον ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League και το ΦΩΣ σας παρουσιάζει ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων. Έντεκα φωτογραφικές στιγμές, μέσα από εκατοντάδες, που έμειναν στην ιστορία.

  1. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει και με τις δύο φανέλες σε παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων, είναι ο Μελέτης Περσίας (ένα γκολ με κάθε ομάδα). Εδώ ποζάρει στο φωτογραφικό φακό στο παιχνίδι της περιόδου 1982-83, στο οποίο ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με σκορ 3-1 και χατ τρικ του Νίκου Αναστόπουλου.
  1. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε για πρώτη φορά τον ΟΦΗ στις 23 Φεβρουαρίου του 1958 και τον συνέτριψε στο Καραϊσκάκη. Ο εικονιζόμενος, Γιάννης Ιωάννου, ήταν ο πρώτος παίκτης που με την ερυθρόλευκη φανέλα σκόραρε σε βάρος των Κρητικών. Άνοιξε το σκορ στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης, ενώ πέτυχε ακόμη ένα γκολ στο 57'. Τα υπόλοιπα 4 γκολ σημείωσαν οι Μουστακλής (2), Γκαβέτσος, Κοτρίδης.
  1. Μάιος του 1988: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και τον κερδίζει με σκορ 2-1. Καπουράνης, Φούνες και Αποστολάκης συγχαίρουν τον σκόρερ του δεύτερου ερυθρόλευκου γκολ, Ισαάκ Μουστακίδη (δεύτερος από αριστερά). Το άλλο γκολ των νικητών είχε σημειώσει ο Μηνάς Χαντζίδης.
  1. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2007 ο Ολυμπιακός ξαναβάζει 6 γκολ, μετά τον Φεβρουάριο του 1958. Σε μια μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση, την οποία απολαμβάνουν περισσότεροι από 25.000 φίλαθλοι, η ομάδα του Τάκη Λεμονή κερδίζει 6-2, βάζοντας 5 γκολ στο πρώτο ημίχρονο! Σκόρερ εκείνης της μαγικής βραδιάς ήταν οι Ζούλιο Σέζαρ, Κοβάσεβιτς (2), Λούα Λούα (2) και Τζόρτζεβιτς.
  1. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στα εντός έδρας παιχνίδια με τον ΟΦΗ είναι ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο αριστεροπόδαρος Σέρβος πρώην σταρ των ερυθρόλευκων βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα των Κρητικών συνολικά 9 φορές! Το επίτευγμά του αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι στην 2η θέση των σκόρερ σε βάρος του ΟΦΗ είναι ο Αχμέντ Χασάν με 5 γκολ!
  1. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του Ολυμπιακού σε βάρος του ΟΦΗ, σημειώθηκε στις 30 Μαΐου του 1962, αλλά σε παιχνίδι για το Κύπελλο Ελλάδας. Οι ερυθρόλευκοι είχαν διαλύσει τους Κρητικούς με σκορ 9-0. Στη φωτογραφία... τα 6 από τα 9 γκολ του Θρύλου. Γιώργος Σιδέρης και Αριστείδης Παπάζογλου είχαν σημειώσει από ένα χατ τρικ ο καθένας! Πραγματικοί κανονιέρηδες!
  1. Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι έχει αγωνιστεί ως αρχηγός του ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη! Ο Αργεντινός, ο οποίος αργότερα ανέλαβε χρέη σκάουτερ στη Λατινική Αμερική για χάρη του Ολυμπιακού, είχε σκοράρει με την ερυθρόλευκη φανέλα σε βάρος των Κρητικών στο 2-1 της 24ης Ιανουαρίου 2009 στο Καραϊσκάκη (το νικητήριο γκολ) και τρεις ημέρες πριν (21/01/09) στο 0-2 του Ολυμπιακού στην Κρήτη για το Κύπελλο Ελλάδας.
  1. Στο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, στις 27 Οκτωβρίου του 2013, ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των αναμετρήσεων του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ. Σκόραρε πριν συμπληρωθούν 50 δευτερόλεπτα (!), βάζοντας τον ΟΦΗ μπροστά στο σκορ 0-1. Ακολούθησε ερυθρόλευκη καταιγίδα με τους Μήτρογλου (2), Χολέμπας, Μανιάτη και Γιαταμπαρέ να διαμορφώνουν το τελικό 5-1.
  1. Στις 27 Μάϊου 1990 έγινε η μεγαλύτερη ανατροπή σκορ στην ιστορία της Α' Εθνικής και είχε «δράστη» τον ΟΦΗ και «θύμα» τον Ολυμπιακό. Στο τελευταίο παιχνίδι του Λάγιος Ντέταρι με τα ερυθρόλευκα και με τον πεθερό του, Ιμρε Κόμορα στον πάγκο, ο Ολυμπιακός κέρδιζε 4-0 μέχρι το 51ο λεπτό, χάρη σε τέρματα των Ντέταρι, Μητρόπουλου, Κωφίδη και Τσιαντάκη. Κι όμως, οι φιλοξενούμενοι από το 51' μέχρι το 90' σημείωσαν 5 γκολ και πήραν την ιστορική νίκη, χάρη σε τέρματα των Μαρινάκη, Βέρα (2), Μπατσινίλα και Βάβουλα. Είναι η μοναδική φορά στην ιστορία που ο Ολυμπιακός δέχθηκε 5 γκολ σε ένα ημίχρονο.
  1. Έχουν γίνει παιχνίδια και παιχνίδια μεταξύ Ολυμπιακού και ΟΦΗ, αλλά το τελευταίο «θρίλερ» που θυμόμαστε ήταν αυτό της 1ης Φεβρουαρίου 2003. Το ματς γινόταν στη Νέα Σμύρνη και οι ερυθρόλευκοι «καίγονταν» για τη νίκη. Η καταρρακτώδη βροχή και το λασπωμένο τερέν δυσκόλευαν τους παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι έπαιζαν τον αντίπαλο σαν τη γάτα με το ποντίκι. Στο 72ο λεπτό ο Στέλιος Γιαννακόπουλος λυτρώνει την ομάδα του, κάνοντας μέσα σε ντελίριο το 1-0 που έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα ο Σρέτσκο Κάτανετς δεν μπορούσε να αντιληφθεί την «ψύχωση που έχουν στον Ολυμπιακό με τη νίκη» και απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία...
  1. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει χάσει στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ. Πριν από δύο χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2018. Οι Κρητικοί είχαν επικρατήσει 1-0, με γκολ του Βουό στο 35ο λεπτό της αναμέτρησης, ενώ από τους 14 ποδοσφαιριστές που είχε χρησιμοποιήσει σε εκείνο το παιχνίδι ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού, μόνο ο Καμαρά παραμένει στο ρόστερ της ομάδας! Αντίθετα, έχουν αποχωρήσει οι Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Μιράντα, Χριστοδουλόπουλος, Τουρέ, Γκερέρο, Ποντένσε, Νάτχο, Φετφατζίδης, Μάνος! Στις επόμενες δύο επισκέψεις του, όμως, στο "Γεντί Κουλέ", έκανε ισάριθμες νίκες. Πρόπερσι 0-1 με γκολ του Καμαρά (!) και πέρυσι 1-3 με σκόρερ τούς Φορτούνη (2) και Ραντζέλοβιτς.