Η πρόταση του Απόλλωνα Σμύρνης που κάνει ήρωα τον Βασιλειάδη

Το δικό του πλάνο που κατά την άποψή του θα αλλάξει την εικόνα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα κατέθεσε ο Απόλλων Σμύρνης.

Η πρόταση του Απόλλωνα Σμύρνης που κάνει ήρωα τον Βασιλειάδη

Η ομάδα της Ριζούπολης παρουσίασε την πρότασή της μέσω του ισχυρού της άνδρα, κου. Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι η εν λόγω ιδέα μπορεί να κάνει ήρωα τον υφυπουργό αθλητισμού, κο. Γιώργο Βασιλειάδη.

Αναλυτικά η πρόταση της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης:

Αναδιάρθρωση επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Αφορά πρωταθλήματα Super League και Football League σε συνδυασμό με τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Παραδοχές:

Η πρόταση έχει στηριχθεί στη βασική οικονομική πρόταση του Υπουργού κ. Βασιλειάδη με budget 70.000.000 ευρώ, συμμετοχή 2 τηλεοπτικών σταθμών, της ΕΡΤ και κάποιου ιδιωτικού παρόχου.

Αναφερόμαστε σε 2 πρωταθλήματα Super League και Football League, με πρωτάθλημα των 16 ομάδων.

Σα βάση μας παίρνουμε τη βελτίωση του πρωταθλήματος της Super League και της Football League με πρότυπα τα αναπτυγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με στόχο τα πρωταθλήματα να αποκτήσουν κύρος και ανταγωνιστικότητα.

Να μη θίγουν τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα των 4ων μεγάλων ομάδων του πρωταθλήματος.

Την ισχυροποίηση των 12 υπολοίπων ομάδων, για να κλείσουν την ψαλίδα σε σχέση με τις ισχυρά εμπορικές ομάδες του πρωταθλήματος (όπως Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) και να τονώσουν τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος. (Σήμερα τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι 1 προς 4-7 των υπολοίπων ομάδων με τις ισχυρά εμπορικές ομάδες. Με την πρόταση μας το ποσοστό αυτό μετατρέπεται σε 1 προς 2 βελτιώνοντας τον ανταγωνισμό.)

Την εξυγίανση του πρωταθλήματος της Football League και την αύξηση του ανταγωνισμού του πρωταθλήματός της, αφού οι ομάδες από τη θέση 1 έως 6 θα παλεύουν για την άνοδο και από τη θέση 7 έως 16 θα παλεύουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό αφού θα υποβιβάζονται οι 6 στις 10 ομάδες.

Δημιουργούμε μικρής έκτασης αγώνες μπαράζ για περισσότερο αριθμό αγώνων, κυρίως στις θέσεις του υποβιβασμού από τη Super League στην Football League και με τις θέσεις προβιβασμού από την Football League στη Super League .

Δημιουργούμε νέες εμπορικές διοργανώσεις όπου ανεβάζουμε τον αριθμό των αγώνων και επιτυγχάνουμε το στόχο που έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δηλαδή τη δημιουργία περισσοτέρων αγώνων ντέρμπι, δημιουργώντας τη διοργάνωση του League Cup και Super Cup.

Θα προσφέρουμε τη δυνατότητα στους φιλάθλους σε 75-150 αγώνες ετησίως να παρακολουθήσουν αγώνες με 2 ευρώ το εισιτήριο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το κόσμο να επιστρέψει στα γήπεδα.

Αυξάνουμε τον αριθμό των νέων αγώνων, για να μπορέσει το πακέτο των αγώνων να γίνει δελεαστικό και πιο ελκυστικό για τους τηλεοπτικούς σταθμούς (προσφέροντας 30 έως 40 νέους αγώνες, δηλαδή δημιουργούμε επιπλέον προϊόν).

Λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι οι μεγάλες εμπορικά ομάδες, δε συναινούν να δίνουν αγώνες μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και για τα εισιτήρια της UEFA.

Λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι οι υπόλοιπες ομάδες δεν επιθυμούν τη συρρίκνωση του πρωταθλήματος από 16 ομάδες σε 10-12.

Τέλος λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι μια χώρα νησιώτικη και με πληθυσμό άνω των 13.000.000 κατοίκων μαζί με τους μετανάστες και τους ξένους δε μπορεί να έχει πρωτάθλημα από ομάδες 2 πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και να μην εκπροσωπείται επαξίως η περιφέρεια, αφού κάποια στιγμή το πρωτάθλημα θα αποτελείται από 6 ομάδες του νομού Αττικής και 3 ομάδες της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής). Παράλληλα επιτυγχάνουμε σε δύο επαγγελματικές κατηγορίες με 32 ομάδες σε επαγγελματικό επίπεδο, να εκπροσωπήσουν όλες τις περιοχές της χώρας μας.

Πρωτάθλημα Super League με συμμετοχή 16 ομάδων

Ο πρωταθλητής και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια δίνονται όπως και σήμερα σύμφωνα με την τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Υποβιβάζεται η 16η ομάδα.

Οι ομάδες που τερμάτισαν στη 15η και 14η θέση δίνουν αγώνες μπαράζ για την παραμονή, με τις ομάδες της Football League που κατέλαβαν τη 2η και 3η θέση του πρωταθλήματος τους, με στόχο να επιτύχουν τον προβιβασμό τους.

Σε έναν όμιλο αγώνων μπαράζ τεσσάρων ομάδων, ένα mini πρωτάθλημα όπου θα κριθεί η παραμονή ή ο προβιβασμός 2 θέσεων (Πρωτάθλημα των τεσσάρων με διπλούς αγώνες. Παραγωγή 12 νέων αγώνων).

Οικονομική πρόταση που αφορά τον καταμερισμό των χρημάτων:

Budget 25.000.000 €

Αφορά τις 4 μεγάλες εμπορικές ομάδες του πρωταθλήματος.

4 μεγάλες εμπορικές εταιρίες: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός με κριτήρια την εμπορική αξία ή όποιο άλλο κριτήριο προτείνουν οι ίδιοι.

Πχ. 1η εμπορική: 7.000.000 ευρώ

2η εμπορική: 6.500.000 ευρώ

3η εμπορική: 6.000.000 ευρώ

4η εμπορική: 5.500.0000 ευρώ

Υποσημείωση: Ο ιδανικός τρόπος είναι να επινοήσουν τον τρόπο μόνοι τους.

Γιατί 25.000.000€ στις εμπορικές μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος;

Γιατί είναι το υψηλότερο σε απόδοση τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχουν εξασφαλίσει φέτος.

Budget 36.000.000€

Αφορά τις υπόλοιπες 12 ομάδες του πρωταθλήματος και η πρόταση που προτείνουμε είναι να λάβουνε 3.000.000€ η κάθε μια ×12 = 36.000.000€.

100.000€ επιπλέον ποσό θα εισπράττουν οι ομάδες που θα υποβιβάζονται.

Η κάθε ομάδα θα μπορεί να επιλέγει 5 αγώνες στην έδρα της που θα μπορεί να προσφέρει εισιτήρια με τιμή 2 ευρώ. Αν το επιθυμούν οι ίδιες οι ομάδες, μπορούν να το επεκτείνουν έως 10 αγώνες. Αυτό το μέτρο θα προσφέρει 75-150 αγώνες προς τους φιλάθλους με ένα μικρό συμβολικό ποσό των 2 ευρώ.

Πρωτάθλημα Football League με συμμετοχή 16 ομάδων

Αλλαγή του ονόματος για εμπορικούς λόγους.

Η πρωταθλήτρια ομάδα της Football League ανεβαίνει αυτόματα στην Α’ Εθνική.

Η 2η και 3η ομάδα του πρωταθλήματος παίζει αγώνες μπαράζ με την 15η και 14η ομάδα της Super League με στόχο τον προβιβασμό.

Υποβιβάζονται 6 ομάδες όπως ισχύει και σήμερα.

Α) Για την πρώτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Football League, όπου οι ομάδες θα είναι 18 το συγκεκριμένο ποσό θα μοιραστεί δια 18 και θα έχουμε υποβιβασμό 2 επιπλέον ομάδων ώστε την αμέσως επόμενη χρονιά οι ομάδες της Football League να είναι 16.

Β) Οι ομάδες της Football League θα υποβιβάζονται και αντίστοιχα θα προβιβάζονται οι ομάδες της Γ’ εθνικής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και σήμερα.

Budget 8.000.000€

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Football League θα λαμβάνουν όλες από 500.000€ × 16 = 8.000.000€.

200.000€ επιπλέον ποσό θα εισπράττει ο πρωταθλητής της Football League.

100.000€ επιπλέον ποσό θα εισπράττουν οι ομάδες που θα ανεβαίνουν από Football League στην Super League στους αγώνες μπαράζ.

League Cup
Δημιουργία καινούριου θεσμού κυπέλλου League Cup.

Στόχος του νέου θεσμού είναι να επιμηκύνουμε την αγωνιστική δράση.

Δημιουργούμε ένα θεσμό που θα παράγει περισσότερους αγώνες ντέρμπι με τις μεγαλύτερες εμπορικής αξίας ομάδες.

Τέλος, θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης αφού θα δίνει έναν ακόμα ετήσιο τίτλο στις ομάδες.

Συμμετέχουν 16 ομάδες από την Super League.

1ος γύρος των 16 ομάδων με μονούς αγώνες (νοκ άουτ) (παραγωγή 8 νέων αγώνων)

2ος γύρος των 8 ομάδων, διπλοί αγώνες (παραγωγή 8 νέων αγώνων)

3ος γύρος των 4ωνομάδων, δυο ημιτελικοί αγώνες διπλοί(παραγωγή 4 νέων αγώνων)

Τελικός League Cup (παραγωγή 1 νέου αγώνα)

Σύνολο αγώνων:21

Ο κυπελλούχος του League Cup θα εισπράττει 1.000.000€.

Super Cup
Διεξάγεται πάντα πριν την έναρξη του εκάστοτε νέου πρωταθλήματος με την συμμετοχή του πρωταθλητή Ελλάδος, του δευτεραθλητή Ελλάδος, του κυπελλούχου Ελλάδος και του κυπελλούχου League Cup Ελλάδος.

Διεξάγονται δύο ημιτελικοί αγώνες.

Οι νικητές αγωνίζονται στον τελικό.

Ο κυπελλούχος του Super Cup θα εισπράττει 500.000€

Νέο οικονομικό πλαίσιο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Συμπερασματικά το ποδόσφαιρο, χρειάζεται ένα νέο οικονομικό πλαίσιο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο για να μπορέσει να αναπνεύσει.

Επισημαίνουμε ότι έφτασε η εποχή όπου οι ξένοι πολυεθνικοί επενδυτές θα εισέλθουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό μπορεί να φέρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις είτε θετικές είτε αρνητικές.

Τέλος, ελπίζουμε τόσο εσείς οι δημοσιογράφοι, οι ομάδες και οι φορείς να αντιληφθούν ότι το σχέδιο αυτό είναι η μόνη αναπτυξιακή λύση με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Σήμερα το τηλεοπτικό προϊόν σε τηλεοπτικούς αγώνες είναι:

240 αγώνες από τη Super League και

68 αγώνες από την Football League

Σύνολο 308 τηλεοπτικοί αγώνες.

Με την πρόταση του Απόλλωνα δημιουργούνται:

240 αγώνες από τη Super League,

240 αγώνες από την Football League και

35-40 νέοι αγώνες.

Σύνολο 520 τηλεοπτικά παιχνίδια.