H χημεία του Ολυμπιακού και τα μαθηματικά του ΠΑΟΚ

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για την εικόνα του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στην 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της SuperLeague.

H χημεία του Ολυμπιακού και τα μαθηματικά του ΠΑΟΚ

Κάθε αρχή και δύσκολη, ακόμη κι όταν μιλάμε για τον νταμπλούχο Ολυμπιακό και τον δοκιμασμένο στις κακοτοπιές του ελληνικού πρωταθλήματος Πέδρο Μαρτίνς. Στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης ο Πορτογάλος πήρε άγνωστο μονοπάτι, αλλά βλέποντας ότι δεν οδηγεί πουθενά επέστρεψε στο... πεπατημένο. Στο 46’ έξω οι Εμβιλά, Ραντζέλοβιτς, μέσα οι Φορτούνης, Μασούρας και να πώς το 0-0 έγινε 3-0.

Έχει διπλή αποστολή φέτος ο Μαρτίνς. Αφ’ ενός να διατηρήσει την ομάδα στις ράγες, αφ’ ετέρου να εντάξει σε αυτή τα νέα πρόσωπα. Μέχρι να βρει μια ισορροπία, το σκηνικό θα είναι αυτό που είδαμε την Παρασκευή στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Χολέμπας δεν είναι Τσιμίκας, θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει χημεία με τον Βαλμπουενά. Ο Ραφίνια έχει πιο εύκολο ρόλο από του Εμβιλά, λογικό είναι να τον μάθει πιο γρήγορα.

Ακόμη κι έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε σε ένα άνετο 3-0, όταν πέρσι πάνω-κάτω την ίδια εποχή κέρδιζε με το ζόρι 1-0 τον Αστέρα, αφήνοντας χώρο στους επικριτές του να αμφισβητήσουν τη νίκη του, ισχυριζόμενοι ότι έγινε λανθασμένη χρήση του VAR στο τέλος του αγώνα.

Κι άλλο ένα γεγονός, διόλου ασήμαντο: ο 18χρονος Tζολάκης, που φόρεσε τα γάντια του Σα λόγω τραυματισμού του Πορτογάλου, κράτησε το μηδέν για δεύτερο σερί παιχνίδι (το πρώτο ήταν ο τελικός του Κυπέλλου με την ΑΕΚ)

Ο ΠΑΟΚ, το είπε και ο Φερέιρα, θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τα συνεχή παιχνίδια σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Είναι απλά… μαθηματικά. Παίζοντας Τρίτη (με Μπενφίκα), Παρασκευή (με Ατρόμητο), Τρίτη (με Κράσνονταρ), δίνοντας τρία ματς μέσα σε οκτώ μέρες και με το λειψό ρόστερ που διαθέτει αυτή την εποχή, μια γκέλα σαν το 1-1 με τον Ατρόμητο στην Τούμπα κατά τη γνώμη μου δεν αποτελεί έκπληξη.

Ακόμη και στο 1-0 ο ΠΑΟΚ δεν έπειθε με την απόδοσή του. Οι παίκτες του τραμπαλίζονταν, να πάνε μπρος ή να μαζευτούν πίσω, όπως έκαναν στα ματς με Μπεσίκτας και Μπενφίκα. Όμως άλλο το Τσάμπιονς Λιγκ και άλλο η Σούπερ Λιγκ. Αυτό το 3-4-3 που έχει φορμάρει ο Πορτογάλος δεν βοηθά την ομάδα του να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο, που απαιτείται απέναντι σε ταμπουρωμένους αντιπάλους.

Βγήκε ωστόσο κι ένα καλό από το ματς αυτό: Ο νεοαποκτηθείς Άντριγια Ζίβκοβιτς σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα σε έναν τομέα στον οποίο ο ΠΑΟΚ είχε από πέρσι προβλήματα.