Η επόμενη ημέρα των… εκλογών

Η δέκατη και τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ δεν είχε κάτι καινούργιο να μας προσφέρει.

Η επόμενη ημέρα των… εκλογών

Η δέκατη και τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ δεν είχε κάτι καινούργιο να μας προσφέρει, σε σχέση με την εικόνα των ομάδων που πλαισίωσαν την πρώτη εξάδα της κανονικής περιόδου. Η όποια αγωνία υπήρχε για τη δεύτερη θέση έπαψε να υφίσταται από πολύ νωρίς, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε σοβαρός στη γιορτή για τον 45ο τίτλο, «ξεπέταξε» στα γρήγορα την ΑΕΚ και έτσι ο ΠΑΟΚ, συνεχίζοντας τις νωθρές εμφανίσεις του, κόντρα στον Άρη πήρε «σβηστά» το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αξιοποιώντας κυρίως το προ ημερών δώρο του έτερου «Δικεφάλου». Το κλίμα της «επόμενης ημέρας» για όλους τους συμμετέχοντες στα πλέι οφ είχε ήδη διαμορφωθεί από το προηγούμενο διάστημα και θυμίζει εν πολλοίς… Δευτέρα ύστερα από εκλογές, δηλώνοντας όλοι «ικανοποιημένοι από την προσπάθεια και το αποτέλεσμα και αισιόδοξοι για το μέλλον».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, νικητής είναι μόνο ένας. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, που σχημάτισε «αυτοδύναμη κυβέρνηση» τεράστιας δυναμικής. Επέστρεψε με πάταγο στην κορυφή έπειτα από δύο στείρα χρόνια και με απόσταση 18 βαθμών από τον δεύτερο θύμισε την εποχή της παντοκρατορίας του, όταν έπαιρνε τα πρωταθλήματα από Δεκέμβριο μήνα. Έχουν ακόμα δύο… κερασάκια να βάλουν ο Πέδρο Μαρτίνς και οι «ερυθρόλευκοι»: την κούπα του Κυπέλλου και την ευρωπαϊκή πορεία, που έχει επόμενο σταθμό το Γουλβερχάμπτον.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάτι να περηφανευτεί επί των αγωνιστικών πεπραγμένων και όλη η επικοινωνιακή πολιτική επικεντρώνεται σε εκτός αγωνιστικών χώρων «επιτυχίες». Η επιστροφή των επτά βαθμών, που τον στέλνει στην καλοκαιρινή περιπέτεια του δεύτερου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, πανηγυρίστηκε σαν τίτλος. Το τι θα κάνει και φέτος σε αυτήν τη διαδικασία και αν με αυτήν την ομάδα μπορεί να κουνήσει σεντόνι σε ομίλους πρώτη φορά στην ιστορία του, λίγο φαίνεται να απασχολεί τους επιτελείς των Θεσσαλονικέων. Από πού εκπορεύεται η αισιοδοξία πως με μια ομάδα κλάσεις χειρότερη από αυτήν της προηγούμενης διετίας θα προχωρήσει στην Ευρώπη και παράλληλα θα καλύψει την τεράστια απόσταση από τον Ολυμπιακό εντός των συνόρων, είναι κάτι που η κοινή ποδοσφαιρική λογική αδυνατεί να απαντήσει.

Στην ΑΕΚ έχουν τα δικά τους «αφηγήματα» για να πορεύονται αυτές τις δύσκολες εποχές. Οι 22 βαθμοί διαφορά από τον Ολυμπιακό, με επισφράγιση της χαώδους διαφοράς δυναμικής τη χθεσινή «τριάρα», αντισταθμίζεται στις σκέψεις των επιτελών της από το… ηθικό πλεονέκτημα της μη κατάθεσης ένστασης κατά του ΠΑΟΚ, ενώ έχουν να ελπίζουν και στον τελικό του Κυπέλλου. Όπως αναφέραμε σε αυτήν ακριβώς τη στήλη την περασμένη εβδομάδα, και να έπαιρνε τη δεύτερη θέση ο «Δικέφαλος» τι θα την… έκανε; Να αποκλείσει τρεις αντιπάλους αυτή η ομάδα, για να προχωρήσει σε ομίλους, ούτε σε όνειρα θερινής νυχτός. Το να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη η διοίκηση σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν ακόμα μια ιδιαιτέρως… άβολη διαδικασία.

Στον Παναθηναϊκό, πάλι, έχουν φθάσει στο σημείο να ικανοποιούνται με το μαχητικό πνεύμα που επιδεικνύει η ομάδα τους και για τους νέους παίκτες που ξεχωρίζουν στη διαδικασία των πλέι οφ. Ο πάλαι ποτέ μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού τερμάτισε 33 βαθμούς (!) πίσω από τον πρωταθλητή και αντί να «καίγεται» η Λεωφόρος ή το ΟΑΚΑ, είναι απλά… Δευτέρα. Ίσως η πιο θλιβερή περίπτωση και από τους τρεις «μεγάλους» που «ακολούθησαν» φέτος τον Ολυμπιακό.