Οι δικοί μας… Αδιάφθοροι

Βαθμολογικά άνετες ομάδες παίζουν στα ίσια και κόβουν βαθμούς από όσους καίγονται στη μάχη της παραμονής στη Σούπερ Λίγκα

Οι δικοί μας… Αδιάφθοροι

Ένα από τα στοιχεία που ζηλεύουμε στα ξένα πρωταθλήματα και κυρίως αυτά του υψηλού επιπέδου είναι η αξιοπιστία τους. Πρόσφατα στον ίδιο χώρο αναφερθήκαμε στις τελευταίες αγωνιστικές της Γερμανίας, όπου σχεδόν όλοι όσοι χρειάζονταν βαθμούς και έπαιζαν κόντρα σε θεωρητικά αδιάφορους αντιπάλους, δεν κατάφεραν να πάρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ίδιο διάστημα, ωστόσο και χωρίς να έχει γίνει ιδιαίτερη αναφορά, ανάλογα φαινόμενα ποδοσφαιρικής «υγείας» αποπνέει και η δική μας Σούπερ Λίγκα !

Στα πλέι άουτ όπου σε διάστημα επτά αγωνιστικών τρεις ομάδες δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσιάζουν οι λεγόμενοι αδιάφοροι. Που προς γενική κατάπληξη, σε σχέση με όλα όσα είχαμε συνηθίσει να γίνονται στα Ελληνικά πρωταθλήματα τις τελευταίες αγωνιστικές, κάθε άλλο παρά «ομορφιές» λαμβάνουν χώρα.

Οι λεγόμενοι ισχυροί του γκρουπ των πλέι άουτ, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος σέρνουν τον χορό της αξιοπιστίας. Αμφότεροι δίχως βαθμολογικό κίνητρο, αφού από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα πλέι άουτ είχαν σωθεί και μαθηματικά, ενώ από την άλλη πλευρά οι όποιες ελπίδες υπήρχαν αρχικά πως η έβδομη θέση θα μπορούσε να δώσει εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ εξανεμίστηκαν, όταν έλαβαν σχετική άδεια ο Άρης και ο ΟΦΗ.

Τότε πολλοί ανέμεναν πως ειδικά αυτές οι δύο ομάδες θα συνέχιζαν να αγωνίζονται με ενδυμασία και ψυχολογία καλοκαιρινής περιόδου. Με τα… μαγιό αντί για τα σορτσάκια οι παίκτες θα λάμβαναν μέρος στην αγγαρεία και έτσι θα δινόταν η δυνατότητα σε όσους χρειάζονταν πόντους για να σωθούν, να τους άρουν κόντρα στους αδιάφορους. Όλοι οι σκεπτόμενοι… Ελληνικά, πέσαμε έξω.

Ειδικά ο Αστέρας Τρίπολης πορεύτηκε λες και είναι η… Μπάγερν Το πόδι στο γκάζι, αήττητη πορεία σε έξι παιχνίδια, καμία χάρη. Πιο πρόσφατο δείγμα γραφής το διπλό στα Πηγάδια επί της Ξάνθης που έδινε αγώνα επιβίωσης, αλλά και εκεί οι Αρκάδες δεν… μάσησαν. Σε ματς «αίμα και άμμος», κέρδισαν στα τελευταία λεπτά. Ακόμα και η παρουσία στον πάγκο τους του Μίλαν Ράσταβατς, ο οποίος παλιότερα θήτευσε στην Ξάνθη, όπου και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους… ψιθυριστές στα ποδοσφαιρικά στέκια και στα… πρακτορεία ΟΠΑΠ, αλλά η ομάδα της Τρίπολης τους έριξε όλους στον κουβά.

Μία και ο λόγος για κουβά, δε μπορούμε παρά να αναφερθούμε στην αντίδραση της Λάρισας στο ματς με τον Πανιώνιο. Εκεί όπου οι στοιχηματικές εταιρίες ποντάροντας και στην φόρα που είχαν πάρει οι Νεοσμυρνιώτες έδιναν το διπλό τους σε αποδόσεις κοντά στο 1.50 ! «Ούρλιαζε» ο Αλέξης Κούγιας, που προσπαθούσε να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της ΑΕΛ και η απάντηση δόθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Έπεσαν κορμιά στον κάμπο, αλλά οι Θεσσαλοί δεν έκαναν πίσω. Υποχρέωσαν σε ισοπαλία τον Πανιώνιο και είναι αυτό το μπλόκο που έχει φέρει τους κυανέρυθρους να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή με το ένα πόδι στη δεύτερη κατηγορία. Την ίδια ακριβώς αγωνιστική, η Λαμία υποχρέωνε επίσης σε λευκή ισοπαλία την Ξάνθη, σε παιχνίδι που επίσης έπεσε πολύ «ξύλο» στον αγωνιστικό χώρο.

Όσο για τον Ατρόμητο, το δικό του θετικό σημείο αναφοράς καταγράφεται στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό. Μπορεί να μην κέρδισε η ομάδα του Περιστερίου, αλλά όσοι παρακολούθησαν αυτό το ματς γνωρίζουν πως η ισοπαλία ήταν τυχερό αποτέλεσμα για λογαριασμό των φιλοξενούμενων, αφού και η διάθεση και οι ευκαιρίες υπήρχαν στην πλευρά του συλλόγου των δυτικών προαστίων για την νίκη που χάθηκε στις λεπτομέρειες.

Αμφιβάλλει κανείς πως ανάλογη θα είναι η αγωνιστική εικόνα του Ατρόμητου και στην τελευταία αγωνιστική όπου θα υποδεχθεί τον Πανιώνιο ; Δεν έχει παρά να… ποντάρει στην πλευρά του Ιστορικού, από τη στιγμή που και πάλι οι αποδόσεις θα είναι πεσμένες στην πλευρά του διπλού. Το ίδιο λογικά θα συμβεί και στην αποστολή της Ξάνθης στην Λάρισα. Θα καθίσει, όμως, να χάσει η ΑΕΛ, όταν ειδικά με τους ακρίτες ο Αλέξης Κούγιας έχει ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο στο πλαίσιο της πολυιδιοκτησίας τους με τον ΠΑΟΚ ;

Σε άλλες εποχές όλοι θα έλεγαν πως και οι δύο αναμετρήσεις που έρχονται θα εξελίσσονταν σε διπλά υπέρ των ενδιαφερόμενων. Φέτος όμως που όλα έχουν αλλάξει κανείς δεν βάζει το χέρι στη φωτιά και πολύ περισσότερο στην… τσέπη, για να ποντάρει σε αυτό το ενδεχόμενο. Και αυτό για μας είναι ένα ακόμα πολύ μεγάλο κέρδος, ένας θρίαμβος του ποδοσφαίρου, που πασχίζει να επανέλθει στην κανονικότητα έπειτα από το μίνι λουκέτο της Πανδημίας.

Η αξιοπιστία, η αίσθηση πως τα ματς παίζονται στα ίσια και δεν γίνεται να προεξοφλείς εκ των προτέρων τον νικητή είναι το Α και το Ω σε μια πετυχημένη διοργάνωση. Και λίγες ημέρες πριν πέσει η αυλαία στη φετινή περίοδο, με χαρά διαπιστώνουμε αυτήν την πραγματικότητα να εδραιώνεται και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερες ημέρες, όταν θα επιτραπεί και στους φιλάθλους να γυρίσουν στα γήπεδα.