Απόλλων Πόντου: Περιφερόμενες φανέλες…

Σεζόν απαξίωσης για τον Απόλλωνα Πόντου, που έφθασε μια ανάσα από την αποβολή από το πρωτάθλημα και μέτρησε 19 ήττες σε 20 παιχνίδια

Απόλλων Πόντου: Περιφερόμενες φανέλες…

Φαινόμενο που συναντάται σχεδόν κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής –καθ’ υπερβολήν… Superleague 2- είναι οι ομάδες που παίρνουν μέρος, ενώ σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την περίοδο ή στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελέσουν σάκο του μποξ για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Περιπτώσεις που καταδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει στην έλλειψη ελέγχου και στο χαλαρό πρωτόκολλο αδειοδότησης, με συνέπεια να το πληρώνουν και οι ίδιοι οι σύλλογοι με τον αγωνιστικό διασυρμό τους και φυσικά ολόκληρο το πρωτάθλημα με την απαξίωσή του.

Φέτος μάλιστα είχαμε δύο τέτοιες υποθέσεις, αφού τόσο η Κέρκυρα, όσο και ο Απόλλων Πόντου μπήκαν εξαρχής με τις χειρότερες προϋποθέσεις, με μείον πόντους στο παθητικό τους και καμία προοπτική εξόδου από το τούνελ. Και όμως πήραν αμφότεροι άδεια, με την ομάδα της Καλαμαριάς εν προκειμένω να αρχίζει την σεζόν με μείον έξι βαθμούς και να την ολοκληρώνει την 20η αγωνιστική με… μείον τρεις. Απίθανος ο κατήφορος για τους Θεσσαλονικείς που μέτρησαν 19 ήττες σε 20 παιχνίδια, με καταστροφικές επιδόσεις σε άμυνα και επίθεση.

Οι ροσονέρι με το περιορισμένο μπάτζετ, το ρόστερ γεμάτο νέους παίκτες, τα οικονομικά προβλήματα να «πνίγουν» το ποδοσφαιρικό τμήμα. Σε δύο ματς δεν κατάφεραν καν να κατέβουν να αγωνιστούν, έφθασαν μία ανάσα και από την τρίτη αποχώρηση που θα σήμαινε και την αποβολή τους από το πρωτάθλημα και τον άμεσο υποβιβασμό. Όχι πως δεν θα πέσει κατηγορία τώρα ή όταν επαναρχίσει η σεζόν.

Απλά, διατηρώντας την ομάδα μέχρι το τέλος σε αγωνιστική δράση, οι επιτελείς της διασφαλίζουν την είσπραξη των δόσεων του τηλεοπτικού συμβολαίου με την ΕΡΤ που θα αποτελέσει την οικονομική βάση επανεκκίνησης στην επόμενη περίοδο. Ως τότε θα υπάρχει επί της ουσίας μόνο η φανέλα να περιφέρεται στους αγωνιστικούς χώρους με την ελπίδα όλων στην Καλαμαριά να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αγγαρεία ή στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, να μην επαναρχίσει καν το πρωτάθλημα.


Ο Κάλας, ο Καλαϊτζίδης και η έξωση

Αν υπάρχει κάποια σταθερά στην πορεία των τελευταίων ετών για λογαριασμό του Απόλλωνα Πόντου, αυτή έχει να κάνει με την παρουσία των αδελφών Καλαϊτζίδη στα… πόστα εξουσίας. Από τη μια ο Άλεξ Κάλας ως βασικός χρηματοδότης και επί της ουσίας ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, έχοντας ως βάση του τις ΗΠΑ. Και από την άλλη ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης, σε ρόλο προπονητή, αλλά και έχοντος το γενικό πρόσταγμα σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και συνολικά του συλλόγου από την Καλαμαριά. Μαζί την επανέφεραν την ομάδα στο επίπεδο της δεύτερης κατηγορίας, μαζί κατρακυλάνε μαζί της ξανά προς τα ερασιτεχνικά, καθώς το φετινό πρότζεκτ χτίστηκε σε σαθρά θεμέλια.

Η έλλειψη οικονομικής επιφάνειας είχε ως συνέπεια και το ρόστερ να αδειάσει και ο σύλλογος να βρεθεί χρεωμένος και στο τέλος αποδιωγμένος και από το ίδιο του το σπίτι, αφού ο ερασιτέχνης έκανε έξωση στην ΠΑΕ που έδωσε τα τρία τελευταία εντός έδρας ματς της σεζόν μακριά από την Καλαμαριά. Δύο στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και ένα στο γήπεδο του Μακεδονικού, στη Νεάπολη. Αδιανόητος ξεπεσμός για έναν ιστορικό σύλλογο, με πολύχρονη θητεία στην πρώτη κατηγορία, επί ηγεσίας του αείμνηστου Χάρρυ Κλυνν, που τώρα τον διώχνουν από το ίδιο του το γήπεδο.


Οι πιτσιρικάδες και το «ντου»

Η ομάδα που στήθηκε «στο πόδι» λίγο πριν την έναρξη της περιόδου δεν άντεξε ούτε την χρονιά να αλλάξει. Οι λίγοι παίκτες πρώτης γραμμής εγκατέλειψαν το καράβι τα Χριστούγεννα και το νέο έτος βρήκε τον Απόλλωνα Πόντου με ρόστερ έκτακτης ανάγκης, απλά και μόνο για να συμπληρώνεται 18δα στις αποστολές και να αγωνίζεται η ομάδα. Εν μία νυκτί, «βαφτίστηκαν» επαγγελματίες παίκτες από την Κ-19 και κλήθηκαν να αγωνιστούν κόντρα σε αντιπάλους επιπέδου πρώτης κατηγορίας. Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα, η ιστορική ομάδα της Καλαμαριάς εξακολούθησε να διασύρεται στο γήπεδο, προκαλώντας την αγανάκτηση των οπαδών της, οι οποίοι από την αρχή της περιόδου κράτησαν αποστάσεις και δεν στήριξαν την προσπάθεια μένοντας εκτός κερκίδας.

Και αυτοί, ωστόσο, έκαναν την λάθος κίνηση όταν στις 11 Μαρτίου μετά το ματς στην Ναύπακτο κόντρα στην Παναχαϊκή που έμελλε να είναι και το τελευταίο πριν την διακοπή εξαιτίας του κορονοϊού πήγαν και προκάλεσαν ζημιές στα οχήματα των παικτών του Απόλλωνα που ήταν παρκαρισμένα στο γήπεδο της Καλαμαριάς. Λες και έφταιγαν οι 17χρονοι και 18χρονοι ποδοσφαιριστές που δε μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα όταν τους έριξαν στον «λάκκο με τα λιοντάρια». Μια καταστροφική σεζόν σε όλα τα επίπεδα τελείωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και ευχή όλων στην Καλαμαριά είναι απλά να… μην επαναρχίσει.