Εργοτέλης: Τον λύγισαν οι τραυματισμοί

Δίχως τους αναντικατάστατους μεσοεπιθετικούς Ιατρούδη και Κουατένγκ που έχασαν τη σεζόν, ο Εργοτέλης παραμένει οριακά εκτός της ζώνης των πλέι οφ για την άνοδο στη Super League 1

Εργοτέλης: Τον λύγισαν οι τραυματισμοί

Αν μια ομάδα στη Super League 2 επλήγη από τραυματισμούς στη φετινή περίοδο αυτή είναι δίχως άλλο ο Εργοτέλης. Δεν προλάβαινε να αποθεραπευτεί ο ένας παίκτης και αμέσως τον αντικαθιστούσε στην λίστα απόντων ο επόμενος. Και να ήταν μόνο οι πρόσκαιροι τραυματισμοί ενδεχομένως και να τον αντιμετώπιζαν οι κιτρινόμαυροι. Πως όμως να καλύψουν τα κενά δύο αναντικατάστατων ποδοσφαιριστών από το δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι του παιχνιδιού ;

Πρώτα ο ποιοτικότερος του ρόστερ, ο Γιάννης Ιατρούδης υπέστη ρήξη χιαστού μόλις στην 3η αγωνιστική στο εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΣ. Από τις 4 Νοεμβρίου η ομάδα του Ηρακλείου υποχρεώθηκε να πορευτεί για ολόκληρη τη σεζόν δίχως τον 21χρονο δημιουργικό χαφ, για τον οποίο είχαν ενδιαφερθεί οι τοπ σύλλογοι της χώρας. Και έναν μήνα αργότερα, στις 23 Δεκεμβρίου και το ντέρμπι με τα Χανιά υπέστη ρήξη επιγονατίδας ο Τσαρλς Κουατένγκ. Ο Γκανέζος δεξιός εξτρέμ με την μεγάλη συνεισφορά και στην δημιουργία και το σκοράρισμα τέθηκε με τη σειρά του νοκ άουτ για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Οι Κρητικοί δεν είναι η ομάδα με το ατελείωτο ρόστερ, ούτε με την οικονομική δυνατότητα που θα επέτρεπε διορθωτικές κινήσεις πρώτης γραμμής στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Κόντρα στις αναποδιές η δουλειά έγινε εκ των ενόντων και με δεδομένο πως μέχρι την άδοξη διακοπή του πρωταθλήματος εξαιτίας του κορονοϊού βρισκόταν μόνο έναν πόντο πίσω από την ζώνη των πλέι οφ κάνει ακόμα λιο στενάχωρο τον απολογισμό για τον Εργοτέλη στη σκέψη πως με υγιές ρόστερ θα μπορούσε να βρίσκεται πολύ ψηλότερα στην κατάταξη.

Εγκατέλειψε ο Νίκκι, «το έσωσε» ο Ταουσιάνης

Αναποδιές ωστόσο υπήρξαν και σε ότι έχει να κάνει με την καθοδήγηση του Εργοτέλη από τον πάγκο. Ο Νίκκι Παπαβασιλείου είχε συμφωνήσει να παραμείνει για δεύτερη σεζόν στην τεχνική ηγεσία, αλλά έπειτα από μόλις δύο αγωνιστικές και ισάριθμες ήττες από τον Πλατανιά και τον Απόλλωνα Σμύρνης παραιτήθηκε. Κάποιοι το εξέλαβαν ως ανάληψη ευθύνης για το αρνητικό ξεκίνημα ωστόσο άμεσα έγινε αντιληπτό πωε ο Κύπριος κόουτς έφυγε από το νησί για να αναλάβει τον Πανιώνιο με τον οποίο είχε συμφωνήσει στη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Τα ηνία κλήθηκε να αναλάβει ο Γιάννης Ταουσιάνης, ο οποίος γνώριζε άριστα την ομάδα όντας μέλος του προπονητικού επιτελείου, ωστόσο πολλοί αμφέβαλλαν για το αν θα τα κατάφερνε να συμμαζέψει την ομάδα γρήγορα και αποτελεσματικά σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Εν τέλει ο 47χρονος κόουτς αποδείχθηκε αντάξιος των περιστάσεων, ενέπνευσε τους παίκτες του, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές που έβλεπαν συμπαίκτες να μπαίνουν στα πιτς επί μακρόν και κράτησε ανταγωνιστικούς τους κιτρινόμαυρους μέχρι και το άδοξο φινάλε της περιόδου εξαιτίας του κορονοϊού.

Μόνο στα λίγα τελευταία παιχνίδια φάνηκε να ξεμένει από δυνάμεις η ομάδα του Ηρακλείου και ο απολογισμός ενός πόντου σε τρία ματς ήταν αυτός που την έριξε οριακά έστω κάτω από την πρώτη εξάδα. Ακόμα και έτσι ουδείς θα ζητήσει ευθύνες από μια ομάδα που ξεκίνησε με συγκρατημένη αισιοδοξία την περίοδο αλλά με δεδομένες τις αναποδιές που τις έτυχαν, η πορεία που πραγματοποιεί θεωρείται πετυχημένη.

Αυτοί που… μένουν

Για να καλυφθούν οι απουσίες των τραυματιών χρειάστηκε να βάλουν πλάτη αυτοί που έμειναν πίσω και να ανεβάσουν τον δικό τους ρυθμό συνεισφοράς στο παιχνίδι του Εργοτέλη. Αυτός που κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν ο Μανώλης Ροβίθης. Στα 27 του, με μεγάλη εμπειρία σε αυτό το επίπεδο μπήκε μπροστά και πήρε από το χέρι όλους τους συμπαίκτες του. Ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός τα έκανε όλα, οργάνωνε, εκτελούσε και για κερασάκι στην τούρτα αποδείχθηκε και δεινός κεφαλοσφαιριστής ! Οκτώ γκολ και έξι ασίστ ο έξοχος απολογισμός του.

Κύριος αποδέκτης και της δικής του τροφοδοσίας αλλά και των υπόλοιπων παικτών, ο Τζόζεφ Έφορντ. Ο Αμερικανός στράικερ με τα δέκα γκολ στο πρωτάθλημα δικαιολόγησε τον θόρυβο που έγινε για το όνομά του το περασμένο καλοκαίρι και πλέον θεωρείται δεδομένο πως η φετινή σεζόν θα είναι η τελευτα’ια του στον Εργοτέη και την Β’ Εθνική, αφού η κλάση του και οι προτάσεις που έχει στα χέρια του είναι για ψηλότερα, είτε εντός είτε εκτός συνόρων.

Και οι άλλοι βασικοί παίκτες των κιτρινόμαυρων διακρίθηκαν. Οι κεντρικοί μέσοι Μπουρσέλης και Τσέλιος. Ο δεξιός χαφ Μπαράτα. Οι στόπερ Μπάτζιος και Σπίριακ. Ο δεξιός μπακ Προβυδάκης, ο γκολκίπερ Κατσιμήτρος. Ομάδα εν δυνάμει πλέι οφ, δεν θα μπορούσε παρά να πάρει πολλά από… πολλούς για να φθάσει εν μέσω προβλημάτων στι υψηλό επίπεδο.

Δύναμη στο Παγκρήτιο

Ο Εργοτέλης μπορεί να μην διαθέτει το πλήθος των φιλάθλων του ΟΦΗ ή την συσπείρωση των οπαδών του Ηρόδοτου, αλλά έχει και αυτός τους πιστούς οπαδούς του. Δεν είναι όσοι θα μπορούσαν βάση της αγωνιστικής πορείας των κιτρινόμαυρων την τελευταία 20ετία, με παρουσία και στην πρώτη κατηγορία, αλλά ακόμα και μία μεγάλη πόλη όπως το Ηράκλειο δεν μπορεί να γεμίζει τρία γήπεδα ομάδων με την δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Ακόμα και έτσι, το αχανές για την δεύτερη κατηγορία Παγκρήτιο αποδεικνύεται δυνατή έδρα για τους κιτρινόμαυρους που πήραν εκεί τα αποτελέσματα που τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε μια θέση στα πλέι οφ αν και όταν επαναρχίσει η αγωνιστική περίοδος.