Καραϊσκάκης: Ο «πολεμιστής» της δεύτερης κατηγορίας

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά της αρχής της περιόδου ο Καραϊσκάκης Άρτας κλείνει την σεζόν στην ζώνη των πλέι οφ της Super League 2  για την άνοδο στην Super League 1

Καραϊσκάκης: Ο «πολεμιστής» της δεύτερης κατηγορίας

Μας αρέσει όταν πέφτουμε… έξω στις εκτιμήσεις μας για την πορεία μιας ομάδας που εν τέλει αποδίδει πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα και ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες. Στην περίπτωση του Καραϊσκάκη και εμείς θεωρούσαμε αρχικά πως θα βρίσκεται πιθανώς πάνω από τις δύο «κατεστραμμένες» ομάδες της κατηγορίας, τον Απόλλωνα Πόντου και την Κέρκυρα. Ομάδα με περιορισμένο μπάτζετ, κρατούσε από μόνη της χαμηλά τον πήχη, αλλά στην πορεία εξέπληξε τους πάντες και καμαρώνει στην πέμπτη θέση με το πέρας 20 αγωνιστικών.

Και όλα αυτά, ενώ και προπονητή άλλαξε σε άκαιρο σημείο της περιόδου και διοικητικά βρισκόταν διαρκώς σε συζητήσεις για το αν θα αλλάξει ή όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Άλλες ομάδες αυτού του βεληνεκούς δεν θα τα έβγαζαν πέρα με τέτοιου είδους ταλαντώσεις. Περιέργως ο Καραϊσκάκης κόντρα στην κοινή ποδοσφαιρική λογική φαίνεται πως αντλούσε δυνάμεις από κάθε αναποδιά που βρισκόταν στο δρόμο του σε κάθε επίπεδο, λειτουργούσε συσπειρωτικά και στο τέλος τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα από ότι αρχικά ονειρεύονταν οι επιτελείς και οι φίλοι των πράσινων.

Δεν μπορούμε σε αυτήν την χρονική συγκυρία να εκτιμήσουμε αν και πως θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, όμως με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα η παρουσία της ομάδας της Ηπείρου στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της περιόδου. Και δεν είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί αυτόν τον τίτλο, αφού και πρόπερσι στην ιστορική πρώτη σεζόν στην κατηγορία έκανε φανταστική πορεία, ενώ και πέρσι τρύπωσε χωρίς κανείς να τον περιμένει στην πρώτη δεκάδα, αφήνοντας πίσω της ομάδες του βεληνεκούς και της ιστορίας του Ηρακλή και των Τρικάλων να υποβιβάζονται με την καταστροφική αναδιάρθρωση.


Πέτυχαν και οι… δύο προπονητές

Συνήθως για να αλλάξει ένας προπονητής θα πρέπει να μην τα έχει καταφέρει στο έργο που του ανατέθηκε. Στην περίπτωση του Απόστολου Χαραλαμπίδη η δουλειά έγινε και με το παραπάνω όσο αυτός βρισκόταν στο τιμόνι του Καραϊσκάκη. Για την ακρίβεια, υπό τις οδηγίες του, οι πράσινοι βρίσκονταν στην αδιανόητη για τα δεδομένα τους δεύτερη θέση στην κατάταξη, πίσω μόνο από τον ΠΑΣ Γιάννινα με το πέρας της 11ης αγωνιστικής.

Τότε και για λόγους που ουδέποτε ξεκαθαρίστηκαν δημόσια από τις δύο πλευρές, αλλά πιθανώς είχαν να κάνουν με την επικείμενη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ο Χαραλαμπίδης αποχώρησε. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν πως αυτή θα ήταν η κομβική στιγμή στην φετινή πορεία για την ομάδα της Άρτας που θα την έπαιρνε η κάτω βόλτα. Αντίθετα, ο Γιώργος Πετράκης που ανέλαβε τα ηνία συνέχισε με κεκτημένη φόρα και με τη σειρά του μάζεψε βαθμούς που εδραίωσαν την παρουσία του συλλόγου στην ζώνη των πλέι οφ για την άνοδο.

Μόνο στο τελευταίο διάστημα πριν την άδοξη διακοπή εξαιτίας του κορονοϊού έμοιαζε να αντιμετωπίζει πρόβλημα ο Καραϊσκάκης και έδωσε δικαιώματα σε όσους τον ακολουθούν να αναθαρρήσουν για την θέση τους στην πρώτη εξάδα. Στην παρούσα φάση πάντως και ενώ άπαντες ελπίζουν να ξεπεραστεί η κρίση το συντομότερο δυνατό και να ξαναρχίσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, ο Καραϊσκάκης είναι καβάλα στο άλογο και περιμένει να ολοκληρώσει μια ακόμα πετυχημένη περίοδο

Το… φονικό δίδυμο

Το εντυπωσιακό με τον Καραϊσκάκη είναι πως η φετινή πορεία δεν οφείλεται σε τακτική-ταμπούρι που επιλέγουν συνήθως η μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς ομάδες. Άκρως επιθετικογενείς οι πράσινοι και στις δύο προπονητικές περιόδους. Τόσο ο Απόστολος Χαραλαμπίδης όσο και ο Γιώργος Πετράκης δεν έβαλαν χαλινάρι στους πράσινους που σε αρκετές περιπτώσεις έθελξαν με το ποδόσφαιρο που απέδωσαν, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα.

Ιδιαίτερα στην έδρα τους, στο γήπεδο των Αγίων Αναργύρων ήταν πολύ αποτελεσματικοί και έφθασαν στο σημείο να μετρούν έξι νίκες και τρεις ισοπαλίες, πριν τελικά υποστούν την πρώτη εντός έδρας ήττα στη σεζόν από τον Απόλλωνα Σμυρνης λίγο πριν από την διακοπή του πρωταθλήματος.

Τη δουλειά μπροστά έκαναν ο πολύπειρος στράικερ Λεωνίδας Κυβελίδης με τα έξι γκολ και ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός Ζήσης Χατζηστραβός, ο οποίος προέρχεται από τον ΠΑΟΚ και έκανε μια σούπερ σεζόν με οκτώ γκολ στο ενεργητικό του. Από εκεί και πέρα συνδυασμός έμπειρων και νέων παικτών αλλά πάνω από όλα το ομαδικό πνεύμα επέτρεψε στην ομάδα να κάνει την υπέρβαση και να αφήσει πίσω της αντιπάλους με πολύ υψηλότερα μπάτζετ.


Το δικό του κοινό

Φίλαθλο-φίλαθλο το κερδίζει το κοινό του ο Καραϊσκάκης. Δεν είναι εύκολο σε μια πόλη μικρή συγκριτικά όπως είναι η Άρτα που γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με την Αναγέννηση, να ακολουθήσουν την νέα μεγάλη δύναμη της περιοχής. Η διάρκεια σε υψηλό επίπεδο, όπως είναι αυτό της Β΄ Εθνικής, οι καλές εμφανίσεις, τα επικοινωνιακά ανοίγματα της διοίκησης είναι όλοι παράγοντες που βοηθούν αργά αλλά σταθερά τους πράσινους να γεμίσουν με κόσμο το γήπεδο των Αγίων Αναργύρων.

Οι επιτελείς του Καραϊσκάκη γνωρίζουν πως πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί χρόνιο και ιδέες για να ευοδωθεί, αλλά είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να προσπαθούν να ανεβάζουν τον μέσο όρο φιλάθλων στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας.