Απόλλων Σμύρνης: Η αντεπίθεση της «ελαφράς ταξιαρχίας»

Ο Απόλλων Σμύρνης ξεκίνησε ως φαβορί για άνοδο, στην πορεία εξώκειλε, αλλά ξαναβρήκε την δυναμική του υπό την καθοδήγηση του Μπάμπη Τεννέ

Απόλλων Σμύρνης: Η αντεπίθεση της «ελαφράς ταξιαρχίας»

Ο Απόλλων Σμύρνης ξεκίνησε το πρωτάθλημα ως το βασικό φαβορί για την επάνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Μαζί με τις άλλες δύο ομάδες που τον ακολούθησαν στην έξοδο από τα μεγάλα σαλόνια, αλλά ένα κλικ πιο μπροστά στις εκτιμήσεις και τις στοιχηματικές αποδόσεις, καθώς ήταν η ομάδα με τα μεγαλύτερο μπάτζετ και έμοιαζε καθ’ όλα έτοιμη για να κυριαρχήσει στο επίπεδο της δεύτερης κατηγορία.

Για μια ακόμα φορά ωστόσο αποδείχθηκε πως όσο καλά και αν έχει προετοιμάσει κάποιος το έδαφος, στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ των προτέρων εγγυημένο. Στην πράξη πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν το καράβι μέσα σε φουρτούνα και όλα όσα επένδυσαν οι καπετάνιοι να πάνε χαμένα. Η σεζόν είχε τέτοιου είδους σκαμπανεβάσματα για τον εκ Σμύρνης ιστορικό σύλλογο, που είχαν να κάνουν και με αγωνιστικούς και με εξωαγωνιστικούς παράγοντες τους οποίους θα αναλύσουμε στις ενότητες που ακολουθούν.

Η ουσία είναι πως παρά τις δυσκολίες, η «ελαφρά ταξιαρχία» κατάφερε στο διάστημα πριν από την διακοπή του πρωταθλήματος εξαιτίας του κορονοϊού να ξαναβρεί την χαμένη δυναμική της, να εξαπολύσει αντεπίθεση και να ελπίζει πως θα διεκδικήσει την πρωτιά όταν με το καλό επαναρχίσει η αγωνιστική δράση. Για την ώρα αναμένει τις εξελίξεις από την δεύτερη θέση που και αυτή αποτελεί τον μίνιμουμ στόχο της σεζόν, καθώς οδηγεί σε μπαράζ ανόδου με τον προτελευταίο της πρώτης κατηγορίας.

Απέτυχε ο Παπαδόπουλος, «το έσωσε» ο Τεννές

Όταν η διοίκηση του Απόλλωνα ανέθεσε το περασμένο καλοκαίρι τα ηνία στον Νίκο Παπαδόπουλο είχε κάθε λόγο να αισιοδοξεί πως το τιμόνι βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Ο ικανός και έμπειρος κόουτς με επιτυχίες στο παρελθόν και απόλυτη γνώση της κατηγορίας, αλλά και πρόσφατο πέρασμα από τον ΟΦΗ στο υψηλότερο επίπεδο προδιέθεταν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία που θα οδηγούσε τους κυανόλευκους στον δρόμο των επιτυχιών.

Εν τέλει ο κόουτς μόλις που πρόλαβε να αλλάξει τον χρόνο. Μετά την ήττα από τον Λεβαδειακού στη Ριζούπολη (0-1) στι 5 Ιανουαρίου, που ήταν η Τρίτη σε τέσσερα ματς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Για να αποδειχθεί πως δεν κολλάνε όλοι οι προπονητές με όλες τις ομάδες και ακόμα και αν στη θεωρία τα πάντα φαίνονται τέλεια, στην πράξη είναι δυνατόν να μην λειτουργήσει το σχήμα.

Αντίθετα, ο Μπάμπης Τεννές ήρθε και έδεσε στην ομάδα που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη. Μονομιάς επανέφερε την χαμένη αυτοπεποίθηση και την ηρεμία στο ποδοσφαιρικό τμήμα και με απολογισμό επτά νικών και μίας ισοπαλίας σε εννιά ματς ο Απόλλων μπήκε ξανά σε τροχιά ανόδου. Αν με το καλό ξαναρχίσει το πρωτάθλημα μπορεί και να μην προλάβει την πρώτη θέση, αφού ο ΠΑΣ απέχει επτά βαθμούς αλλά σε κάθε περίπτωση ο Απόλλων αποδίδει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και μπορεί να κατακτήσει τουλάχιστον την δεύτερη θέση και να διεκδικήσει την άνοδο στα μπαράζ.

Διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ

Όπως και στο θέμα του προπονητή, έτσι και οι παίκτες που στελέχωσαν εξαρχής το ρόστερ του Απόλλωνα θεωρούνταν ελίτ για τα δεδομένα της κατηγορίας. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την πρώτη κατηγορία ακολουθώντας την ομάδα στη Β’ Εθνική, ενώ έγιναν και μεταγραφές πρώτης γραμμής για την περαιτέρω ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού. Και όμως η ομάδα που θεωρητικά έμοιαζε άτρωτη δεν μπορούσε να κερδίσει ούτε στην έδρα της και έκανε την μία γκέλα μετά την άλλη.

Μεσούσης της σεζόν έγιναν διορθωτικές κινήσεις με ποδοσφαιριστές που έφυγαν και άλλους που αποκτήθηκαν και αυτές οι αλλαγές σε συνδυασμό με την έλευση του Μπάμπη Τεννέ συνέβαλαν στην ανόρθωση της αγωνιστικής εικόνας του Απόλλωνα. Τα νέα πρόσωπα έδεσαν μονομιάς, ο έμπειρος κόουτς βρήκε ρόλους και σε αυτούς και στους παλιούς και η ομάδα πήγαινε τρένο το τελευταίο διάστημα, μέχρι που μπήκε το αναπάντεχο στοπ από την έξαρση του κορονοϊού.

Πρώτος ανάμεσα σε αρκετούς παίκτες που ξεχώρισαν ποιοτικά, ο Τομάς Μπεντινέλι. Ο 27χρονος Βραζιλιάνος αριστερός χαφ με τα δέκα γκολ και τις τέσσερις ασίστ στο ενεργητικό του είναι ο MVP της κανονικής περιόδου για τον Απόλλωνα και με τη σειρά του περιμένει την επανέναρξη της περιόδου για να λάμψει και στα πλέι οφ ανόδου.

Καταστροφή με τα τηλεοπτικά

Ο Απόλλων ερχόταν από την Σούπερ Λίγκα καβάλα στο άλογο ως η μοναδική ομάδα με εγγυημένο συμβόλαιο με την ΕΡΤ, αλλά στην πορεία το τότε πλεονέκτημα εξελίχθηκε σε μαύρη τρύπα. Η Δημόσια τηλεόραση προσέβαλε μονομερώς τη συμφωνία, κάλεσε και τον Απόλλωνα και τις άλλες ομάδες να υπογράψουν νέο ομαδικό συμβόλαιο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών και έτσι «γράφτηκαν στο χιόνι» κοντά δύο εκατομμύρια ευρώ στα οποία υπολόγιζαν οι επιτελείς των κυανόλευκων !

Αυτοί με τη σειρά τους αρνήθηκαν να μπουν στην κοινή συμφωνία των υπολοίπων και διεκδικούν δικαστικά τα χρήματα του προηγούμενου συμβολαίου οπότε για την ώρα έχουν… μηδέν έσοδα από τηλεοπτικά. Προφανώς ο όποιος σχεδιασμός και στην αρχή της σεζόν και στην πορεία πήγε στον βρόντο, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Παναγιώτης Μονεμβασιώτης κλήθηκε να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας από την τσέπη του, ενώ και το συνολικό μπάτζετ παρέμεινε κατά το δυνατόν πιο χαμηλά και το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο. Έστω και έτσι, η δουλειά έγινε χάρη στις προσεκτικές κινήσεις περιορισμένου κόστους και ο Απόλλων ελπίζει πως θα επανέλθει στην μεγάλη κατηγορία και τα ανάλογα υψηλά κέρδη.

Λίγοι και απαιτητικοί

Για τον κόσμο του Απόλλωνα λίγα πράγματα αλλάζουν ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται. Το κοινό του είναι σταθερό, πιστό και… απαιτητικό. Με δεδομένη την βαριά φανέλα και την τεράστια ιστορία του συλλόγου από το 1891, με τους παλιότερους να έχουν μνήμες από τις Ευρωπαϊκές συμμετοχές της δεκαετίας του 90’ δεν χωνεύεται εύκολα η παρουσία του τώρα στα αλώνια της δεύτερης κατηγορίας.

Ο κόσμος που πηγαίνει και φέτος στη Ριζούπολη δεν είναι πολύς, αλλά ζητά πολλά από την ομάδα, την οποία έχει πολύ ψηλά στη συνείδησή του. Και για αυτό στις δύσκολες ημέρες η γκρίνια περισσεύει στις κερκίδες του «Γεώργιος Καμάρας» με τους εκεί παροικούντες να ελπίζουν με τη σειρά τους πως το πέρασμα από την Β’ Εθνική θα είναι διάρκειας μόνο μερικών μηνών.