Super League 2: Παιδιά και… αποπαίδια

Το ψαλίδι στα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ δημιουργεί πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, όταν με το καλό επαναρχίσει η Β’ Εθνική

Super League 2: Παιδιά και… αποπαίδια

Κανονικά το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να διεξαχθεί η τρίτη αγωνιστική στη Β’ Εθνική, την επονομαζόμενη –ατυχώς- και Σούπερ Λιγκ 2. Κανονικότητα και Ελληνικό ποδόσφαιρο βέβαια συνιστούν ασύμβατες έννοιες και έτσι το πρόγραμμα που είχε εξαρχής πάει πίσω δύο εβδομάδες, πήρε αναβολή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και το «λουκέτο» θα παραμείνει και στο επόμενο, αφού ακόμα οι σύλλογοι το παλεύουν για να κλείσουν την συμφωνία με την ΕΡΤ. Στη Δημόσια Τηλεόραση είναι αποφασισμένοι να δώσουν ακριβώς τα μισά χρήματα σε σχέση με την συμφωνία που είχε υποσχεθεί ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Προεκλογική περίοδος ήταν, ότι ήθελε έλεγε ως κλασικός Έλληνας πολιτικός, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του και να περάσει το σχέδιο της αναδιάρθρωσης-έκτρωμα. Άφησε λοιπόν αυτό το… πολύτιμο έργο ως παρακαταθήκη, αλλά και τις 12 ομάδες που συνθέτουν την νεοσύστατη κατηγορία στον αέρα, αφού καλούνται να βγάλουν τη σεζόν με τα μισά χρήματα σε σχέση με αυτά που είχαν αρχικά υπολογίσει.

Θα πρέπει να επισημανθεί βέβαια πως δεν αναλογούν σε όλους τους συλλόγους τα ίδια χρήματα. Οι προερχόμενοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λαμβάνουν πολύ περισσότερα και ιδιαίτερα ο Απόλλων Σμύρνης διεκδικεί ολόκληρο το συμβόλαιο που είχε υπογράψει από πέρσι και το οποίο ισχύει και για τη φετινή περίοδο. Με μικρότερα ποσά σε σχέση με την ελαφρά ταξιαρχία αλλά πολύ περισσότερα από τους υπόλοιπους πορεύονται επίσης ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Λεβαδειακός. Αυτοί οι τρεις ακόμα και αν επισημοποιηθεί η συμφωνία με ψαλίδι 50% εύκολα ή δύσκολα θα την βγάλουν την άκρη. Θα περικόψουν και οι ίδιοι ότι χρειαστεί με διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο και η σεζόν θα βγει, με αυτούς σε ρόλους πρωταγωνιστών.

Αντίθετα, οι άλλοι εννιά, τα… αποπαίδια αυτής της καταστροφικής συμφωνίας θα κοιτάξουν απλά να επιβιώσουν, ανάλογα και αυτοί με την οικονομική δύναμη του εκάστοτε ιδιοκτήτη και χρηματοδότη που τους καθοδηγούν. Επί παραδείγματι, στα Χανιά ή στον Εργοτέλη, διαθέτουν εκ των ενόντων την οικονομική άνεση να προχωρήσουν και να καταστούν έως και ανταγωνιστικοί στους παραπάνω τρεις προνομιούχους. Αντίθετα, στον Απόλλωνα Πόντου κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κουβαλούν ήδη μείον έξι βαθμούς στην πλάτη από οφειλές, συμβόλαια ακυρώθηκαν και οι εναπομείναντες παίκτες κάνουν απεργία. Αυτή η ομάδα πως θα φθάσει ως το τέλος της σεζόν ; Σύλλογοι όπως η Κέρκυρα, η Δόξα Δράμας, ο Καραϊσκάκης, θα συμμετάσχουν με την προοπτική όχι μόνο για να μην πέσουν αγωνιστικά, αλλά για να τους βγάλει το ταμείο έστω και οριακά ως το φινάλε της περιόδου.

Όσο για το αν και πότε θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα ; Πιθανώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί η χρυσή τομή. Μένει να διαπιστωθεί αν θα είναι στο 50 % η μείωση όπως επιμένουν από την ΕΡΤ ή στο 40% κατόπιν σωτήριας παρέμβασης του νυν Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. Το μόνο βέβαιο είναι πως το νέο πρωτάθλημα θα είναι δύο κατηγοριών. Αυτών που βάση τηλεοπτικού συμβολαίου μπήκαν στη μάχη με διπλάσια και τριπλάσια μπάτζετ και έφτιαξαν ανάλογα ποιοτικές ομάδες από τους υπόλοιπους που απλά θα παλέψουν για την επιβίωση. Το συναρπαστικό πρωτάθλημα 12 ισοδύναμων συλλόγων που ονειρευόταν ο κ. Βασιλειάδης υπονομεύτηκε εξαρχής από την αδυναμία της Πολιτείας να υλοποιήσει το διαβόητο πλάνο εξυγίανσης των επαγγελματικών κατηγοριών, αφήνοντας πίσω της μια έωλη συμφωνία και ως συνήθως… συντρίμμια.