Πιο Β’ Εθνική… πεθαίνεις!

Ποια Σούπερ Λιγκ 2 και μάλιστα αγγλιστί βρε παιδιά; Παλιά καλή Β’ Εθνική. Πιο Β’ Εθνική… πεθαίνεις. Γράφει ο Στράτος Διακουμόπουλος.

Πιο Β’ Εθνική… πεθαίνεις!

Τα καλά νέα είναι πως το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας ξεκινά Σεπτέμβριο. Σε αντίθεση με τα τρία προηγούμενα χρόνια που η εκκίνηση δόθηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. Ένας μήνας νωρίτερα. Το λες και… πρόοδο. Τα κακά νέα είναι πως ακόμα και τώρα που δίνεται η εκκίνηση όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ευρώπης σε επίπεδο πρώτης και δεύτερης κατηγορίας έχουν αρχίσει τουλάχιστον ένα μήνα. Ακόμα και οι θεωρητικά υποδεέστερες ποδοσφαιρικές Βαλκανικές Λίγκες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία πορεύονται βάση προγράμματος, το καλαντάρι τους έχει καταρτιστεί και ακολουθείται με ακρίβεια, δίχως παλινωδίες.

Εδώ πάλι, το πρωτάθλημα που κάποιοι Έλληνες διαθέτοντας Αγγλικό φλεγματικό χιούμορ ονόμασαν… Super League 2, παίρνει εκκίνηση με αστερίσκο. «Βλέποντας και κάνοντας», ανάλογα με το αν η ΕΡΤ τηρήσει τις προεκλογικές ανέφικτες οικονομικές υποσχέσεις του πρώην υπουργού Γιώργου Βασιλειάδη θα προχωρήσει. Αλλιώς, σε πρώτη ευκαιρία, λουκέτο πάλι. Ποια Σούπερ Λιγκ 2 και μάλιστα αγγλιστί βρε παιδιά; Παλιά καλή Β’ Εθνική. Πιο Β’ Εθνική… πεθαίνεις.

Και όμως, υπό κανονικές συνθήκες και σε ένα κανονικό κράτος, το φετινό πρωτάθλημα θα μπορούσε να είναι έως και συναρπαστικό. Με 12 ομάδες στη σύνθεσή του. Κανονική περίοδος 22 αγωνιστικών και ακολούθως οι έξι πρώτοι πλέι οφ ανόδου, ακόμα δέκα αγωνιστικών. Οι έξι από κάτω πλέι άουτ παραμονής επίσης δέκα αγωνιστικών. Στο φινάλε μόνο ο πρώτος απευθείας άνοδο και ο δεύτερος μπαράζ με τον 13ο της πρώτης κατηγορίας.

Άλλη πρωτοτυπία αυτή… Να «σκοτώνονται» επί 32 αγωνιστικές οι ομάδες για ένα μόνο διασφαλισμένο εισιτήριο. Πολλά τα λεφτά όμως από πάνω και φυσικά δεν είναι διατεθειμένοι να τα αφήσουν οι της… Super League 1 που πέρασαν ξανά το δικό τους. Στα πλέι άουτ οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται στην τρίτη κατηγορία ή αλλιώς… Football League (είπαμε οι επιτελείς του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αν μη τι άλλο, έχουν χιούμορ).

Ποιοι θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση; Μα, οι τρεις που έπεσαν από την πρώτη κατηγορία. Απόλλων Σμύρνης, ΠΑΣ Γιάννινα και Λεβαδειακός με την σειρά που τις αναφέρουμε, κράτησαν συγκριτικά ψηλά το μπάτζετ και δείχνουν ικανοί να διεκδικήσουν την άνεση επάνοδό τους. Κόντρα στην «κατάρα» που συνοδεύει τα τελευταία χρόνια όσους πέφτουν και δεν τους επιτρέπει να σηκώσουν άμεσα κεφάλι, η εν λόγω τριάδα πολύ δύσκολα θα σπάσει.

Ποιοι δυνητικά μπορούν να μπουν σφήνα στις παραπάνω ομάδες. Οι ισχυροί της περασμένης σεζόν. Παναχαϊκή, Πλατανιάς και Χανιά κράτησαν τις δυνάμεις τους ή ενισχύθηκαν κιόλας για να διεκδικήσουν το θαύμα της ανόδου. Είπαμε, 1,5 εισιτήριο ψάχνουν όλοι οι παραπάνω. Στο μεταίχμιο της εξάδας που θα χωρίζει τα πλέι οφ με τα πλέι άουτ, ο Εργοτέλης.

Στη δεύτερη εξάδα και με την προοπτική της άνετης παραμονής θα κινηθούν η Δόξα Δράμας, ο Απόλλων Πόντου και ο Απόλλων Λάρισας. Κάποιον από αυτούς θα επιδιώξουν να βάλουν από κάτω ο Καραϊσκάκης Άρτας και η αποδυναμωμένη στα όρια της… εξάντλησης Κέρκυρα, που στα χαρτιά είναι οι δύο πιο αδύναμοι κρίκοι.