Συνελήφθησαν δύο Ειδικοί Φρουροί για τον ξυλοδαρμό ακροδεξιού διαδηλωτή

Δύο ειδικοί φρουροί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι το βράδυ της Κυριακής χτύπησαν ακροδεξιό στην περιοχή των Αμπελοκήπων, συνελήφθησαν από ανθρώπους του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συνελήφθησαν δύο Ειδικοί Φρουροί για τον ξυλοδαρμό ακροδεξιού διαδηλωτή

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν δύο Ειδικοί Φρουροί και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για βασανιστήρια και συνέργεια σε βασανιστήρια, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες ταυτοποιήθηκαν ως οι αστυνομικοί που εμπλέκονται σε περιστατικό, το οποίο απεικονίζεται σε βίντεο που δημοσιοποίησε το ethnos.gr, και αφορά άσκηση σωματικής βίας σε βάρος πολίτη – διαδηλωτή κατά τη διάρκεια ακινητοποίησης και δέσμευσής του, βραδινές ώρες χθες στους Αμπελόκηπους Αττικής.

Στο βίντεο διακρίνονται οι άνδρες της αστυνομίας που ρίχνουν στο έδαφος τον πολίτη και τον χτυπάνε ανελέητα, ενώ από τα γύρω μπαλκόνια ακούγονται φωνές.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου υπήρξαν δύο συγκεντρώσεις: μία ακροδεξιών για τη συμπλήρωση 28 χρόνων από την κρίση των Ιμίων και μία από ομάδες του αντιφασιστικού χώρου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ένας συλληφθείς προέβη σε επανειλημμένα χτυπήματα με γροθιές σε διάφορα σημεία του σώματος του πολίτη, χωρίς αυτός να έχει προβάλει αντίσταση, ενώ ο έτερος συλληφθείς παρακολουθούσε χωρίς να προβεί σε καμία ενέργεια αποτροπής ή διακοπής της αξιόποινης πράξης.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

16 συλλήψεις ακροδεξιών

Ταυτόχρονα, για τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά τη χθεσινή πορεία των ακροδεξιών, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων 3 ανήλικοι, για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων, περί όπλων, διατάραξη κοινής ειρήνης και βία κατά υπαλλήλων.

Ειδικότερα, οι δράστες συμμετείχαν σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες στο σταθμό του μετρό «Ευαγγελισμός», συνάθροιση πολιτικής οργάνωσης για τη συμπλήρωση 28 ετών από τη νύχτα των Ιμίων με τη συμμετοχή 80 ατόμων.

Αστυνομικός διαμεσολαβητής τους γνωστοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί η κίνησή τους προς το μνημείο των Πεσόντων Ιμίων στην οδό Ρηγίλλης, καθόσον την ίδια ώρα έλαβε χώρα έκτακτη «αντισυνάθροιση» 150 ατόμων στην πλατεία Ρηγίλλης από συλλογικότητες ενάντια στην ανωτέρω συγκέντρωση.

Μισή ώρα μετά τις έξι το απόγευμα στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Βερβαίνων, τα 80 πορευόμενα άτομα εκδήλωσαν σφοδρές επιθέσεις σε βάρος ομάδας ΔΡΑΣΗ με ρίψη τουλάχιστον πέντε φωτοβολίδων σε ευθεία βολή, πετρών και ξύλινων κονταριών.

Οι αστυνομικοί αμύνθηκαν με χρήση δακρυγόνων μέσων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με τους επιτιθέμενους να τρέπονται σε φυγή.

Ακολούθησε καταδίωξη των ατόμων, όπου επετεύχθη η ακινητοποίηση 16 ατόμων πλησίον της πλατείας Μαβίλη, οι οποίοι απέρριψαν, στο έδαφος, πολεμοφόδια.

Από το σημείο περισυλλέχτηκαν και κατασχέθηκαν ενεργοποιημένη φωτοβολίδα με εμφανή ίχνη καύσης, 20 φωτοβολίδες, 29 στειλιάρια εντός στρατιωτικού τύπου σακιδίου, 5 κράνη, κουκούλα τύπου «full face», σκούφος, 3 ζευγάρια γάντια και πλαστικό προστατευτικό οδοντοστοιχίας («μασελάκι» πολεμικών τεχνών). Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.