Βάλτε επιτέλους όρια

Η προηγούμενη αναφορά μας στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής έγινε παραμονές της έναρξης της σεζόν. Τότε που όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία της δεύτερης κατηγορίας έκαναν λόγο για βέβαιη οργανωτική επιτυχία.

Βάλτε επιτέλους όρια

Μόλις δύο αγωνιστικές διεξήχθησαν έκτοτε στους δύο ομίλους και δυστυχώς αποκαλύφθηκαν ατέλειες που βρίσκονταν κρυμμένες εξαρχής κάτω από το χαλάκι.

Από τις πρώτες ημέρες της αγωνιστικής δράσης τέθηκε εκτός του βορείου ομίλου ο Αλμωπός Αριδαίας. Μια ομάδα που είχε θέματα με την αδειοδότηση, μπήκε στην κλήρωση δίχως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και, όταν αυτό συνέβη, ήταν πια αργά για να αλλάξει η δομή της κατηγορίας. Τα ματς της ομάδας της Πέλλας για την ώρα δεν ορίζονται και ακόμα η λίγκα δεν έχει αποφασίσει αν θα θεωρηθούν όλα ως μη γενόμενα-ρεπό ή αν θα κατακυρωθούν υπέρ των αντιπάλων της με 3-0.

Μικρή σημασία έχει αυτό, αφού η ουσία δεν αλλάζει.

Αυτό που δυσκολεύεται να κατανοήσει κάποιος είναι το πώς συμμετέχει ένας σύλλογος στην κλήρωση της κατηγορίας και πριν καλά καλά ξεκινήσει η σεζόν βγαίνει εκτός. Έτσι ώστε να μην ξεκινά ένας ολόκληρος όμιλος με αστερίσκους από την πρώτη αγωνιστική, που θα τον συνοδεύει μέχρι και το τέλος. Χώρια πως και για την ομάδα χάθηκε μία χρονιά άσκοπα, από τη στιγμή που δεν μπορούσε πλέον να ενταχθεί στη Γ’ Εθνική, θα μπει στο… ψυγείο και θα παίξει του χρόνου στην τρίτη κατηγορία.

Κάτι που πήγε να συμβεί και με τον Ηρακλή και αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Μια υπόθεση οφειλής προς συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, τον Ρουμάνο Μπόγκνταν Μάρα, η οποία εκκρεμούσε από την περασμένη αγωνιστική περίοδο, τελεσιδίκησε την περασμένη Παρασκευή! Απίθανο και όμως ελληνικό, που λίγο έλειψε να βάλει μία ακόμα βόμβα στα θεμέλια του βορείου ομίλου, καθώς, σε περίπτωση αποβολής του «γηραιού», θα έμενε με 11 ομάδες αντί για 13 του αρχικού προγραμματισμού.

Είναι τόσο δύσκολο, άραγε, το να επιλύονται όλες οι δικαστικές και εξωαγωνιστικές εκκρεμότητες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να μη «σέρνονται» προβλήματα και «σκιές» στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου; Προφανώς είναι, αλλιώς θα είχε τελειώσει έγκαιρα το θέμα. Και είναι κάτι που θα πρέπει επιτέλους να απασχολήσει σοβαρά τη διοργανώτρια αρχή από το επόμενο κιόλας πρωτάθλημα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο των κανονισμών και να γίνει αυστηρότερο, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Να μπαίνουν όρια και συγκεκριμένες ημερομηνίες, μέσα στις οποίες θα ξεκαθαρίζει ποιες ομάδες μπορούν ή όχι να συμμετάσχουν. Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το… πατροπαράδοτο «βλέποντας και κάνοντας» που δημιουργεί τις αστοχίες που προαναφέραμε.

Όποιος είναι «καθαρός», έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του παρελθόντος και διαθέτει και τις εγγυήσεις για το μέλλον να μπαίνει στη λίστα συμμετοχών. Οι υπόλοιποι απέξω. Και έγκαιρα, το πολύ μέχρι τις 30 Ιουλίου, όπως είχε προταθεί και φέτος, αλλά φυσικά δεν έγινε πράξη. Έτσι ώστε και οι ποδοσφαιριστές στους οποίους οφείλονται χρήματα να μην περιμένουν μήνες και… χρόνια για να πληρωθούν και οι ομάδες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, γνωρίζοντας έγκαιρα το πότε και με πόσες ομάδες ξεκινά η σεζόν.

Είναι κρίμα να βάζουν από μόνοι τους τρικλοποδιές οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Ειδικά τώρα που γίνεται ένα νέο ξεκίνημα, με λιγότερες ομάδες, πλέι οφ και πλέι άουτ, και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και καλό ποδόσφαιρο, όπως είδαμε στις πρώτες αγωνιστικές και θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εκ νέου αυτές τις ημέρες που δεν θα υπάρχει δράση στη Σούπερ Λιγκ.