Όλα στην… εντέλεια

Προ ημερών, στην ίδια στήλη, έγινε εκτενής αναφορά για τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στη Β’ Εθνική, όπου για μια ακόμα σεζόν η προετοιμασία για την έναρξη του πρωταθλήματος συνεχίζεται μετ’  εμποδίων σε όλα τα επίπεδα. 

Όλα στην… εντέλεια

Θα περίμενε κάποιος πως ως συγκοινωνούντα δοχεία και όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, η… μπάλα θα έπαιρνε και τη Γ’ Εθνική, που με ανάλογες παθογένειες θα πορευόταν… ασθμαίνοντας για τη δική της σέντρα.

Προς μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη, ωστόσο, διαπιστώνουμε πως φέτος όλα είναι διαφορετικά σε ότι αφορά τη δομή και τη λειτουργία της τρίτης κατηγορίας. Τα πάντα είναι τακτοποιημένα από νωρίς, οι όμιλοι διαχωρίστηκαν με γεωγραφικά κριτήρια και υπάρχει η μικρότερη γκρίνια από κάθε άλλη φορά, σε σχέση με τα ταξίδια που θα πρέπει να κάνουν οι ομάδες στη διάρκεια της σεζόν. Η ημερομηνία έναρξης είναι πιο νωρίς σε σχέση με προηγούμενα έτη, στις 10 Σεπτεμβρίου, και με την προοπτική να τηρηθεί απαρέγκλιτα, όπως και το συνολικό πρόγραμμα των 34 αγωνιστικών, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Απριλίου.

Με το αναγκαίο «ξεσκαρτάρισμα» συλλόγων που για οικονομικούς λόγους δεν θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στη διοργάνωση, επίσης ολοκληρωμένο έγκαιρα και αυτούς που δήλωσαν αδυναμία να έχουν ήδη ενταχθεί στα τοπικά πρωταθλήματα των ενώσεών τους.

Με το κανονιστικό πλαίσιο να έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και να προβλέπονται βαριές ποινές για όσες ομάδες… κατεβάσουν ταχύτητα προς το τέλος της, αν ξεμείνουν από βαθμολογικούς στόχους. Ουσιαστικά μπαίνει «στοπ» στο περσινό χάλι, όπου τις τελευταίες αγωνιστικές αλλοιώθηκαν ακόμα και μάχες για την άνοδο, επειδή ομάδες δεν κατέβαιναν να αγωνιστούν, χάνοντας απλά με 3-0.

Χώρια πως πολύ δύσκολα στο φετινό πρωτάθλημα θα υπάρχουν πολλοί αδιάφοροι σε κάθε όμιλο. Όχι όταν οι 7 από τις 18 ομάδες υποβιβάζονται απευθείας και οι όγδοες από το τέλος θα δώσουν μπαράζ παραμονής. Από τη μια, αυτή η προς αποφυγή οκτάδα και από την άλλη η διεκδίκηση της πρωτιάς που δίνει απευθείας άνοδο στη Β’ Εθνική, θα κρατά το σύνολο σχεδόν τον ομάδων κάθε ομίλου απασχολημένο για την επίτευξη του ενός ή του άλλου στόχου.

Σε ό, τι αφορά την άνοδο, εκεί και αν ήδη επικρατεί… πανδαιμόνιο. Ομάδες με μεγάλη ιστορία και βαριά φανέλα… γλυκοιτάζουν τη μία και μοναδική θέση που τους αναλογεί ανά γκρουπ και κάνουν τη σχετική προετοιμασία. Στη φετινή μεταγραφική αγορά έπεσαν τα περισσότερα χρήματα των τελευταίων ετών και οι πρωτοκλασάτοι σύλλογοι έχουν σχεδόν συμπληρώσει τα ρόστερ τους και δεν… κρατιούνται για να πάρουν εκκίνηση.

Μόνο τα ονόματα των ομάδων του τέταρτου ομίλου που συμμετέχουν, αλλά και βάζουν ψηλά τον πήχη στη φετινή περίοδο, προκαλούν… ίλιγγο. Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης, Προοδευτική, Εθνικός, Φωστήρας, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, θεωρεί πως μπορεί να ανέβει στην δεύτερη κατηγορία και ενισχύεται ανάλογα. Και από κοντά Άρης Πετρούπολης και Ηλυσιακός, αλλά και οι κρητικοί του Ατσαλένιου και του Αγίου Νικολάου χτίζουν ρόστερ για άνοδο, έστω και αν για κάποιους από αυτούς θα τους χρειαστούν ώστε στο τέλος της σεζόν να μην… κινδυνεύσουν κιόλας.

Θεωρητικά, τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια και προϊδεάζουν για ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, το πιο ενδιαφέρον των τελευταίων ετών. «Πολύ καλό για να είναι αληθινό» για τα ελληνικά δεδομένα και με την ελπίδα πως έτσι θα εξελιχθεί και δεν θα βρεθεί πάλι κάποιος τρόπος για να… χαλάσει η μαγιά στην πορεία.