Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος: «Ο Αγριογιάννης του Ολυμπιακού με έφτιαξε»

«Πέρασα ένα σοβαρό θέμα υγείας με τη μητέρα μου, εκεί έμαθα να εκτιμώ πράγματα που τα είχα δεδομένα. Όταν σου φεύγει η γη κάτω από τα πόδια, εκεί έμαθα να λέω "σ' αγαπώ", να λέω "μου λείπεις"»...

Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος: «Ο Αγριογιάννης του Ολυμπιακού με έφτιαξε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Δεν είχα ξαναμιλήσει με το παλικάρι. Είναι ξεχωριστή συνέντευξη γιατί είναι πολύ αυθόρμητος. Δεν φοβάται να πει αυτά που πιστεύει, άνοιξε την καρδιά του και μου άρεσε. Σε έξι επίσημα ματς φέτος με την Κηφισιά δεν έχει δεχτεί ούτε ένα γκολ! Η Κηφισιά πάει για άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» την 1/12/2022

Είσαι εκ των αρχηγών στην Κηφισιά. Πώς βγήκαν οι αρχηγοί;

Ο τεχνικός διευθυντής Στέφανος Κοτσόλης μάς έβαλε, μαζί με τον γενικό αρχηγό κ. Τουτζάρη και τον πρόεδρο κ. Πρίτσα.

Έξι ματς δεν έχεις φάει γκολ φέτος, τρία στο Κύπελλο και τρία στο πρωτάθλημα. Πώς εξηγείται αυτό;

Έχουμε βρει καλή χημεία πίσω, έχουμε καλή επικοινωνία, υπάρχουν αυτοματισμοί. Από τα φιλικά φάνηκε. Έπαιξα γύρω στα δέκα φιλικά και δέχτηκα μόνο δύο γκολ, το ένα με πέναλτι.

Πότε πήγες στην Κηφισιά;

Τον Γενάρη.

Πήρες φανέλα βασικού κατευθείαν;

Ναι, γι' αυτό με έφερε ο Στέφανος Κοτσόλης. Ήμουν επιλογή του. Με τον Στέφανο ήμουν στον Παναθηναϊκό δωμάτιο! Τη χρονιά που πήραμε το Κύπελλο 4-1 στον τελικό με τον ΠΑΟΚ, ήμουν μικρός στην πρώτη ομάδα.

Τώρα πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 28.

Σε όποια ομάδα έχεις πάει στη Β' Εθνική έχει ανέβει κατευθείαν στην πρώτη κατηγορία!

Πράγματι. Και με τον Άρη και με τον Απόλλωνα και με τον Ιωνικό.

Πες τα ματς φέτος που έχετε κρατήσει ανέπαφη την εστία σας. Δεν ήταν εύκολα.

Όχι, δεν ήταν εύκολα. Στο Κύπελλο κερδίσαμε εκτός έδρας τον Απόλλωνα 0-2. Μετά περάσαμε την Ιεράπετρα στα πέναλτι, πάλι εκτός έδρας. Και μετά κερδίσαμε και αποκλείσαμε τον ΟΦΗ 1-0. Στο πρωτάθλημα ξεκινήσαμε με «3 στα 3», νικήσαμε εκτός έδρας στην Ηλιούπολη 0-2, νικήσαμε το Αιγάλεω 2-0 και τώρα στο λεγόμενο ντέρμπι με την Καλλιθέα νικήσαμε εύκολα 2-0.

Γιατί το είπες «λεγόμενο»;

Γιατί όλοι έλεγαν ότι θα είναι μεγάλο ντέρμπι, αλλά όποιος είδε το ματς ξέρει ότι ήταν για τέσσερα γκολ...

Φαβορί την είχαν την Καλλιθέα, ομάδα με πολλά λεφτά...

Άσε τους άλλους να λένε ότι είναι φαβορί. Και την Καλλιθέα και την Καλαμάτα και τους άλλους. Εμείς ήρεμα πάμε, χαμηλά το κεφάλι και θα δούμε στο γήπεδο ποιος θα βγαίνει νικητής, κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά.

Δεν υπάρχει το μεγάλο φαβορί, είναι ευκαιρία.

Συμφωνώ απολύτως. Υπάρχουν 4-5 καλές ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο.

Είχα κάνει πέρσι μια συνέντευξη από τον Τετέι, τον μαύρο παίκτη που πήρε ελληνική ιθαγένεια, αφού μεγάλωσε από μωρό στην Ελλάδα. Μου έδειξαν εργομετρικά του και έπαθα πλάκα. Ταχύτητα!

Υπερταλαντούχος! Μόνο ταχύτητα; Δύναμη να δεις, όποιος πάει στην κόντρα μαζί του τον πετάει κάτω. Τέρας της φύσης είναι αυτός. Σωματικά προσόντα φοβερά. Δυνάμεις απεριόριστες. Έχει όλα τα φόντα να παίξει σπουδαία μπάλα. Αρκεί να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα, να δουλεύει πολύ. Θα πάει καλά. Όλα τα έχει.

Θα πετύχεις άνοδο και με την Κηφισιά; Τι βλέπεις;

Ήρθα σε μία ομάδα πολύ οργανωμένη, νιώθω ωραία, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να προπονούμαστε καλά, πληρωνόμαστε στην ώρα μας, ο πρόεδρος είναι Κύριος με Κ κεφαλαίο. Θα δώσω και τη ζωή μου για να ανέβουμε στη Σούπερ Λιγκ! Αυτή η εύκολη νίκη επί της Καλλιθέας ήταν ένα μήνυμα... Ήταν μία βροντή, κάτι φώναξε... Είμαστε μία ομάδα δύσκολη για να την κερδίσεις. Πρέπει να ματώσεις. Έχουμε βάλει στόχο από την αρχή να βγαίνουμε στο γήπεδο σε κάθε ματς και να τα δίνουμε όλα, τόσο πολύ που, αν χάσουμε, να λέμε «μας κερδίσανε», όχι «χάσαμε». Στο ποδόσφαιρο είναι μέσα και η ήττα, αλλά, αν χάσουμε, θα πρέπει να έχουν παίξει τρομερά οι άλλοι.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό ατού σας;

Έχουμε μεγάλο ρόστερ και όποιος μπει να παίξει δεν καταλαβαίνεις την απουσία του άλλου. Όποιος παίζει, και 10 λεπτά να παίξει, μπαίνει και ματώνει. Είμαστε ομάδα. Αυτό οφείλεται και στον προπονητή.

Πώς ξεκίνησες τερματοφύλακας;

Από τον Βάντσικ! Ήταν ο πρώτος μου προπονητής σε ηλικία 6-7 χρόνων. Με αυτόν πρώτη φορά έβαλα γάντια.

Πού;

Στα Βριλήσσια είχε μια ακαδημία για τερματοφύλακες.

Σε πήγε με το ζόρι ο μπαμπάς;

Όχι, εγώ ήθελα, εγώ ήμουν ο... ανώμαλος.

Ποιος τερματοφύλακας σού αρέσει πιο πολύ τα τελευταία χρόνια;

Τρελαίνομαι για Τερ Στέγκεν και Έντερσον, θέλω τερματοφύλακες που να ξέρουν καλό ποδόσφαιρο με την μπάλα στα πόδια. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Να βοηθάω την ομάδα στο μπιλντ απ, να νιώθουν εμπιστοσύνη οι συμπαίκτες μου να μου γυρίσουν την μπάλα όπως θέλουν, όποτε θέλουν, με όποια δύναμη θέλουν, σε όποιο πόδι θέλουν. Διότι είμαι έξτρα ποδοσφαιριστής, δεν φοράω μόνο γάντια.

Ο μπαμπάς σου είναι Παναθηναϊκός; Γιατί σε πήγε στον Βάντσικ;

Παναθηναϊκός άρρωστος ο πατέρας μου και όλη μου η οικογένεια. Πρώτα πήγα στην ακαδημία του Βάντσικ και μετά στην ακαδημία του Βαζέχα με τον οποίο ήταν και ο Βάντσικ μαζί. Τερματοφύλακα, όμως, με έκανε ο Αγριογιάννης που είναι τώρα στον Ολυμπιακό. Είναι το Νο 1 στη δουλειά αυτή! Με είχε από 10 χρόνων. Επίσης, εκτιμώ πολύ ως προπονητές και ως ανθρώπους τον Διονύση Χιώτη και τον Παναγιώτη Πομώνη, τον έχω στην Κηφισιά, θεωρώ ότι αυτός είναι το μέλλον.

Στην Κηφισιά με προπονητή τον Γιώργο Πετράκη παίζετε με τρεις στόπερ πίσω.

Ναι, και όπως φαίνεται λειτουργεί άψογα μέχρι στιγμής.

Έχεις ξαναπαίξει αυτόν τον σχηματισμό;

Όχι, είναι η πρώτη φορά.

Παναθηναϊκός, φαντάζομαι, είσαι.

Είμαι από παιδάκι στον Παναθηναϊκό, από τα πολύ μικρά του τμήματα μέχρι την πρώτη ομάδα, αλλά τα συναισθήματά μου είναι για τον Άρη! Αυτά που έζησα εκεί, το πόσο με αγαπήσανε και με αγκαλιάσανε, πώς μου φερόταν η μισή Θεσσαλονίκη όπου έβγαινα να πάω για καφέ, δεν τα ξεχνάω. Λόγω του κόσμου εκεί, είμαι με τον Άρη πλέον. Έζησα τα καλύτερά μου χρόνια εκεί και τώρα ζω τα καλύτερά μου στην Κηφισιά, η οποία είναι το πιο οργανωμένο κλαμπ που έχω ζήσει σε αυτήν την κατηγορία.

Σε ποια τάξη άρχισες να κάνεις βουτιές ως τερματοφύλακας;

Από 7 χρόνων, με τον Βάντσικ.

Δεν πόναγες; Δεν φοβόσουν;

Άγνοια κινδύνου είχα! Μπροστά στην τρέλα, δεν καταλαβαίνεις πόνο.

Ύψος;

1,86 μ.

Παίζει ρόλο;

Παίζει ρόλο στην Ελλάδα δυστυχώς.

Αν ήσουν 1,95 μ., δεν θα ήταν καλύτερα;

Όχι, γιατί δεν θα είχα την ίδια συναρμογή, δεν θα είχα την ίδια αλτικότητα, την ίδια ταχύτητα, την ίδια ταχυδύναμη στα πόδια. Έχω 70 πόντους άλμα, παίζω μπάσκετ και καρφώνω την μπάλα στο καλάθι για πλάκα. Οι καλύτεροι τερματοφύλακες στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνάνε το 1,89 μ. Οι μόνοι ψηλοί που ξεχωρίζουν είναι ο Κουρτουά και ο Νόιερ.

Το μεγάλο άλμα το είχες από τη φύση σου ή το δούλεψες;

Και τα δύο.

Παίζεις καλό μπάσκετ;

Παίζω καλύτερο μπάσκετ παρά ποδόσφαιρο! Αν με δεις στο μπάσκετ, θα νομίζεις ότι είμαι επαγγελματίας. Σουτάρω, καρφώνω, παίρνω τα ριμπάουντ, παίζω καλή άμυνα, έχω τρέλα με το μπάσκετ.

Ποιο σουτ είναι το πιο δύσκολο για τον τερματοφύλακα;

Από τον άξονα, όταν ο αντίπαλος έχει όλη την εστία. Δεν μπορείς να προβλέψεις κάτι, να κάνεις ένα βήμα να πάρεις θέση από πριν. Αν σουτάρει δυνατά, πρέπει να αντιδράσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Πιο δύσκολο σουτ ψηλά ή χαμηλά;

Χαμηλά.

Ακούω κλάμα μωρού. Πόσο είναι;

100 ημερών!

Γιος ή κόρη;

Γιος.

Άυπνος είσαι; Έχεις πρόβλημα στο ποδόσφαιρο με αυτό;

Μόνο καλό είναι. Πάω στην προπόνηση με ψυχολογιάρα! Όταν γυρίζω σπίτι και βλέπω αυτήν τη φάτσα!

Θα τον κάνεις τερματοφύλακα;

Όχι, βέβαια.

Γιατί;

Για να μην τραβήξει αυτά που τράβηξα εγώ... Αν πάρει το ταλέντο μου στο μπάσκετ, θα τον πάω στο μπάσκετ και θα παίξει επαγγελματικά σίγουρα.

Πες μου ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία στη ζωή σου.

Πέρασα ένα σοβαρό θέμα υγείας με τη μητέρα μου, το ξεπέρασε ευτυχώς, εκεί έμαθα να εκτιμώ πράγματα που τα είχα δεδομένα. Όταν σου φεύγει η γη κάτω από τα πόδια, εκεί έμαθα να λέω «σ' αγαπώ», να λέω «μου λείπεις», πριν ήμουν πιο απόμακρος, πιο κλειστός. Δεν έβλεπα αξία σε πράγματα που ξαφνικά απέκτησαν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή μου.