Λουτσιάνο και Γιάννης Τσιλιγκιρίδης για τη διάλυση Ξάνθης: «Μας έκαναν κατάσχεση και στα τρακτέρ»!

Η Ξάνθη είναι ιστορική ομάδα στην Α' Εθνική, έπαιξε πολλά χρόνια, έβγαλε πολλούς παίκτες, έφτασε μέχρι και να παίξει Ευρώπη, είναι σε ευαίσθητη εθνικά περιοχή, αλλά διαλύεται. Οι άνθρωποι εκεί ζουν ένα δράμα. Μιλούν στο «ΦΩΣ» ο Λουτσιάνο και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσιλιγκιρίδης

Λουτσιάνο και Γιάννης Τσιλιγκιρίδης για τη διάλυση Ξάνθης: «Μας έκαναν κατάσχεση και στα τρακτέρ»!

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 27/9/2022

ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ: «Στενοχωριέμαι...»

Λούτσι, ποιος σε έφερε στην Ξάνθη;

Αυτός που έφερε και τον Μαρτσέλο, ο Βασίλης Μπέρτος.

Πώς ήρθες εδώ;

Με αγόρασε η Ξάνθη από την Ιντερνασιονάλ. Ήμουν 22-23 χρόνων.

Σου άρεσε στην αρχή όταν ήρθες;

Θέμη, για εμένα ήταν μεγάλη αλλαγή. Στα 18 είχα κάνει μεταγραφή στην Κορίνθιανς που είναι μεγάλη ομάδα στη Βραζιλία, έπαιξα 18 χρόνων στο πρωτάθλημα, συζητούσαν το όνομά μου για να πάω στην Εθνική. Μετά πήγα στην Ιντερνασιονάλ που με αγόρασε, είχα τον Φαλκάο προπονητή, μετά πήγα έναν χρόνο στην Πορτουγκέζα δανεικός, ξαναγύρισα στην Ιντερνασιονάλ στο τέλος του δανεισμού μου, έπαιξα έναν χρόνο στη Σάντος μαζί με τον Τζιοβάνι! Πριν έρθω στην Ελλάδα.

Πόσα χρόνια ζεις στην Ελλάδα;

27 χρόνια!

Τα παιδιά σου γεννήθηκαν εδώ νομίζω.

Η κόρη μου από τον άλλο γάμο μου με Ελληνίδα είναι 3,5 χρόνων, γεννήθηκε εδώ. Ο Λούκας ήρθε τριών μηνών στην Ελλάδα και μεγάλωσε εδώ. Ξέρεις ποιος είναι ο Λούκας;

Για πες μου.

Είναι ο τραγουδιστής που λέει το «παίζει πάρτι στο νησί»! Τίτλος τραγουδιού «Νisi».

Πόσα χρόνια αγωνίστηκες στην Ξάνθη;

Τρία χρόνια πριν πάω στον Ολυμπιακό, μετά άλλα δύο χρόνια, μετά άλλον έναν χρόνο και ως βοηθός προπονητή ακόμα ενάμιση χρόνο. Συνολικά περίπου οκτώ χρόνια.

Την αγάπησες την ομάδα.

Τους αγάπησα όλους εκεί! Πέρασα πολύ ωραία. Έφτασα να παίξω 33-34 χρόνων εκεί και βγήκα καλύτερος ξένος στη χώρα, δεύτερος σκόρερ της στο πρωτάθλημα!

Ποιος φταίει για τη διάλυση τώρα;

Ποιος φταίει πραγματικά εγώ δεν μπορώ να σου το πω. Στενοχωριέμαι όμως που μια ομάδα, η οποία όταν την ανέλαβε ο κ. Πανόπουλος έγινε πρότυπο και έδωσε σε όλες τις μεγάλες ομάδες τα καλύτερα παιδιά και τους καλύτερους παίκτες, διαλύεται. Δεν υπήρξε σημαντική ομάδα στην Ελλάδα που να μην πήρε παίκτη από την Ξάνθη. Και Έλληνες. Παίκτες που από μικρές κατηγορίες έφτασαν να παίζουν Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα ενδότερα της Ξάνθης θα μπω με τους άλλους που θα μιλήσω, με ενδιαφέρει η γνώμη σου για τον Ολυμπιακό. Πώς έφτασε ο Ολυμπιακός να έχει τόσα μαζεμένα αρνητικά αποτελέσματα;

Το ποδόσφαιρο πρέπει κάθε χρόνο να το βλέπεις όσο πιο σοβαρά μπορείς. Θέλει σχεδιασμό, θέλει προγραμματισμό, να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις έγκαιρα. Αν δεν το κάνεις αυτό, φτάνεις στο σημείο να ξαναφτιάχνεις την ομάδα τον Σεπτέμβρη. Είναι κρίμα γιατί ταλαιπωρούνται οι οπαδοί του Ολυμπιακού και δεν αξίζουν αυτήν την ταλαιπωρία.

Υπάρχει φαβορί για τον τίτλο;

Ακόμα είναι νωρίς. Θα παλέψουν όλοι για το πρωτάθλημα. Και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ με τον Άρη. Θα γίνει μεγάλη μάχη φέτος.

Βλέπεις μία αδυναμία στα στόπερ του Ολυμπιακού και στον τερματοφύλακα; Ο χώρος εκεί δεν άλλαξε.

Εγώ βλέπω μία αδυναμία σε όλες τις γραμμές. Το θέμα είναι ότι πρέπει να φύγουν παίκτες, πώς να δουλέψει ένας προπονητής με κοντά στους 40 παίκτες; Δεν θυμάμαι τον Ολυμπιακό ποτέ να έχει τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές.

Σου κάνει εντύπωση που έρχονται νέες μεταγραφές και παίζουν από το… αεροπλάνο επίσημα ματς;

Αυτό σου είπα πριν, ότι χρειάζεται καλός σχεδιασμός έγκαιρα. Εμείς δίναμε ιδρώτα και αίμα για να μπούμε στην εντεκάδα και να παίξουμε. Δίναμε τον καλύτερο εαυτό μας στις προπονήσεις για να μπούμε σε μία δουλεμένη εντεκάδα και να παίξουμε. Δεν ήταν εύκολο παλαιότερα να μπεις στην εντεκάδα του Ολυμπιακού. Έπρεπε να αποδείξεις στον προπονητή ότι αξίζεις για να παίξεις βασικός, παρότι είχαμε πολύ λιγότερους παίκτες στο ρόστερ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΙΔΗΣ (ο πιο παλιός ρεπόρτερ της Ξάνθης): «Κόψανε νερό, ρεύμα, μας πήραν μέχρι και τα τρακτέρ!»

Τρομερά πράγματα μού είπε ο Γιάννης Τσιλιγκιρίδης, ο πιο παλιός ρεπόρτερ της Ξάνθης.

Πόσα χρόνια είσαι στο ρεπορτάζ της ομάδας;

43 χρόνια και πάω στον 44ο. Στην Α' Εθνική από το 1989! Ο πιο παλιός που έχει απομείνει είμαι. Κάθε μέρα ακόμα ασχολούμαι με την ομάδα. Με καθημερινή εκπομπή στην τοπική τηλεόραση NEXT TV και στο ράδιο Life 92,1. Τηλεόραση και ράδιο εκπέμπουν από τα σύνορα μέχρι τη Χαλκιδική.

Φανταζόσουν τέτοιο χάλι ποτέ;

Ποτέ, ποτέ στη ζωή μου…

Ποιος φταίει;

Πολλά φταίνε τα τελευταία χρόνια.

Ο Πανόπουλος δεν φταίει;

Δεν είχε τα κουράγια ο ιδιοκτήτης να συνεχίσει και είχε αρχίσει να το λέει πριν από δέκα χρόνια ότι έχει κουραστεί και ψάχνει άνθρωπο να τον αντικαταστήσει.

Τον πίστευαν;

Κανείς. Γιατί είχε δεθεί με την Ξάνθη.

Τι ομάδα ήταν ο Πανόπουλος από τις μεγάλες;

Με το πόλο ασχολιόταν, όχι με το ποδόσφαιρο. Δεν είχε εκδηλωθεί για τις προτιμήσεις του. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι είχε καλή σχέση με τον Τζίγκερ Βαρδινογιάννη καθώς και με τον Πέτρο Κόκκαλη. Τον είχε φέρει και πολλές φορές στην Ξάνθη. Και όταν είχε φέρει με ελικόπτερο τον Πελέ στο γήπεδο της Ξάνθης, είχε καλέσει προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου, είχε φέρει και τον Πέτρο Κόκκαλη. Θυμάμαι είχε 4.000 κόσμο στο Σαλέ!

Δεν έκανε ο Πανόπουλος δύο σερί αποτυχημένες επιλογές, τη μία με τον ανιψιό του Σαββίδη και την άλλη με τον Μπιλ Πάπας;

Στο τέλος, πράγματι. Αλλά είχε κουραστεί και δεν ήθελε να βάλει τα παιδιά του. Ιδιαίτερα ο ένας, ο Γιάννης, δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με την ομάδα. Ο άλλος, ο Ριχάρδος, ακολουθούσε λίγο την ομάδα.

Πόσα παιδιά έχει;

Τρία αγόρια. Το τρίτο το βάφτισε στο Σαλέ.

Ήταν η αρχή του τέλους αυτό που έκανε με τον Σαββίδη και μπήκε στο στόχαστρο του Ολυμπιακού;

Ναι. Μπορώ να πω ότι εξαπατήθηκε. Στηρίχθηκε εκεί, είδαμε και τις εκλογές στην ΕΠΣ Ξάνθης, όλα από εκεί ξεκίνησαν... Και τώρα είναι όλα διαλυμένα. Το Σαλέ το πήραν Ουκρανοί, το γήπεδο και το προπονητήριο ανήκουν στον Μπιλ Πάπας. Και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την ομάδα. Το τρομερό είναι ότι ένας δρόμος που δεν είναι ούτε τρία μέτρα χωρίζει το γήπεδο που ανήκει στον δήμο Αβδήρων, ενώ το Σαλέ και επτά προπονητικά γήπεδα με αποδυτήρια ανήκουν στον δήμο Ξάνθης!

Γιατί μου το τονίζεις αυτό;

Διότι τα γήπεδα εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε νερό! Έμαθα από τον δήμαρχο ότι πήγε ο Μπιλ Πάπας και ζήτησε βοήθεια, αλλά τι να κάνει ο δήμαρχος, είναι συντηρητικός και προσεκτικός, υπάρχουν δημότες που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν ρεύμα και τους το κόβουν, δεν μπορεί ο δήμος να πληρώνει ρεύμα για ιδιόκτητο γήπεδο...

Μίλησες με τον δήμαρχο Αβδήρων;

Ναι, ξάδερφός μου είναι!

Να το γράψω;

Γράψε το. Να σου πω κάτι, Θέμη... (σ.σ. σαν να συγκινείται).

Πες μου ό,τι θες.

Η ομάδα αυτή είναι ταυτισμένη με τη ζωή μου, εδώ είμαστε μικρή πόλη, βγαίνεις στους δρόμους και όλοι σου μιλάνε, όλοι σε ρωτάνε... Προβληματίζομαι με την οικογένειά μου, έχω και εγγόνι, αν πρέπει να συνεχίσω. Εγώ ξεκίνησα από πολύ χαμηλά με την ομάδα αυτή, φτάσαμε πολύ ψηλά και τώρα είμαστε πάλι χαμηλά και ακόμα πιο χαμηλά, διαλυόμαστε. Σκέφτηκα να τα παρατήσω. Ξέρεις πόσων χρόνων είμαι;

Πόσο;

Είμαι 71 χρόνων. Από την πικρία μου και τον θυμό μου σκέφτομαι να τα παρατήσω. Αλλά η οικογένειά μου λέει «όχι», διότι αυτή η δουλειά με κρατάει ενεργό και ζωντανό. Βλέπω όμως την αγωνία του κόσμου και στενοχωριέμαι.

Τι θα γίνει με την ομάδα;

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Λένε να πάρουμε τον ΑΦΜ του Ορφέα ή του Άρη Αβάτου. Όμως ο ΑΟΞ, ο Ερασιτέχνης δηλαδή, είναι ανενεργός εδώ και χρόνια. Προσπαθούν να αλλάξουν το καταστατικό για να αναδειχθεί νέα διοίκηση με ποσόστωση και γυναικών μέσα, όπως ορίζει ο νέος νόμος, να πάνε στην ΕΠΣ να κάνουν έγγραφο προς την ΕΠΟ να τους πει σε ποια κατηγορία θα παίξει η ομάδα. Γιατί κανείς δεν ξέρει πού θα παίξει η ομάδα! Είναι πρωτόγνωρα αυτά που ζούμε. Και ποια ομάδα που δεν υπάρχει ούτε μισός ποδοσφαιριστής! Πότε θα προλάβουν να γίνουν όλα αυτά; Ήταν απλήρωτοι όλοι πολλούς μήνες και έφυγαν όλοι. Και στο τέλος έστειλε έγγραφο ο Μπιλ Πάπας που λέει ότι αδυνατούμε να παίξουμε στη Σούπερ Λιγκ 2. Υπάρχει μία μικρή ελπίδα.

Πες μου για αυτήν τη μικρή ελπίδα.

Ο Μπάμπης Χατζημεστής είναι πρόεδρος των παλαιμάχων της Ξάνθης και προπονητής του Ορφέα. Έχει τη διάθεση να παίξει ο Ορφέας κανονικά, στην πορεία να αλλάξει ΑΦΜ και να γίνει Ξάνθη στη Γ' Εθνική. Διότι ο ΑΟΞ, η ομάδα της Ξάνθης δηλαδή, προήλθε από συγχώνευση Ασπίδας και Ορφέα. Αλλά για να γίνουν αυτά, πρέπει να ψαχτεί νομικά το θέμα και οικονομικά να μαζευτούν «συμπαίκτες» να βάλουν πολλά λεφτά. Εγώ δεν σου κρύβω ότι το βλέπω δύσκολο... Το πιο τραγελαφικό είναι ότι μας έκαναν κατάσχεση, μας πήραν και τρία τρακτέρ που υπήρχαν στα γήπεδα... Και δεν έχουμε ούτε νερό ούτε ρεύμα. Γελάς, ε;

Συγγνώμη που γελάω...

Δεν περίμενα τόσα χρόνια ως ρεπόρτερ να ζήσω τέτοιο δράμα. Και δεν έχει μείνει ένας ποδοσφαιριστής. Έχουν κάνει προσφυγές. Άντε και γίνεται αυτό με τον Ορφέα, θα σκάνε οι προσφυγές και θα ζητάνε τα λεφτά τους...

Το Σαλέ έχει νερό και ρεύμα;

Έχει, γιατί το πήραν Ουκρανοί.

Οι ντόπιοι, εκτός από τον Μπιλ Πάπας, ποιον βρίζουν; Τον Πανόπουλο; Τον Μαρινάκη; Τον Σαββίδη;

Δεν θέλουν ούτε να ακούν για Σαββίδη... Ακόμα και ο Καραγεωργίου βγήκε και είπε ότι την κόντρα των δύο μεγάλων, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, την πλήρωσε η Ξάνθη. Πώς γίνεται να την πληρώνει μόνο μία ομάδα αν υπήρχε πολυϊδιοκτησία; Ο Καραγεωργίου ήρθε από τον Παναθηναϊκό και έπαιξε ποδόσφαιρο χρόνια στην Ξάνθη, έγινε αρχηγός, έγινε τεχνικός διευθυντής, τον έκανε ο Πανόπουλος προπονητή, οδήγησε για πρώτη φορά την Ξάνθη στην Ευρώπη και παίξαμε με τη Λάτσιο το 2002.

Για το φιάσκο με τον Μπιλ Πάπας δεν φταίει πάλι ο Πανόπουλος; Πού τον βρήκε;

Τον εξαπάτησαν. Προβληματίστηκε με πίεση χρόνου πού θα δώσει την ομάδα. Ο Μπιλ Πάπας εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας με πολλά λεφτά. Τον πρώτο χρόνο κανείς δεν μίλαγε, όλη η Ξάνθη πανηγύριζε που βρέθηκε αυτός ο λεφτάς και έριξε 12 εκατομμύρια στην ομάδα! Λεφτά που τα είδαμε, έγινε αγνώριστο το γήπεδο, έγιναν έργα, ήρθαν ποδοσφαιριστές, η Ξάνθη είχε το καλύτερο ρόστερ στην κατηγορία, άλλο που απέτυχε να ανέβει στη Σούπερ Λιγκ. Αύξησε υπέρμετρα τους μισθούς. Ξηλώσανε τα καθίσματα και τα χαρίζανε στις μικρές τοπικές ομάδες και έβγαζαν ευχαριστήριες ανακοινώσεις οι μικρές ομάδες. Για να βάλουν άλλα καθίσματα στο γήπεδο.

Ακούστηκε ότι Τούρκοι θέλησαν να πάρουν την ομάδα;

Ναι, είναι αλήθεια, μεσολάβησε ένας μουσουλμάνος Ξανθιώτης που αγαπάει την ομάδα. Αλλά είπε ότι ο Μπιλ Πάπας ζήτησε από Τούρκους επιχειρηματίες τρελά πράγματα, ενώ η ομάδα χρωστάει σε όλη την Ξάνθη! Κέτερινγκ, εμφιαλωμένα νερά, ποδοσφαιριστές, υπαλλήλους στην ομάδα, είναι απλήρωτοι όλοι πολλούς μήνες. Ξέρεις τι άνοιγμα έχουν; Οκτώ μήνες απλήρωτοι. Και γνωστά ονόματα που εργάζονταν στην ΠΑΕ, ο Νίκος Κεχαγιάς, ο Μαλαδένης... Την πάτησαν οι άνθρωποι, και δούλευαν, δεν κορόιδευαν. Έντεκα προσφυγές από παίκτες έχουν δικαιωθεί, ποιος θα τα δώσει αυτά τα λεφτά. Ακόμα και αν γίνει ένα θαύμα με αλλαγή ΑΦΜ, θα τιμωρούμαστε σε κάθε ματς με αφαίρεση βαθμών εφόσον δεν πληρωθούν οι προσφυγές.

Απαισιόδοξο σε ακούω.

Ούτε ο καλύτερος ψυχολόγος μπορεί να δώσει λύση τώρα στην Ξάνθη…

Ο Πανόπουλος υπάρχει περίπτωση να γυρίσει;

Μίλησα μαζί του. Ούτε μία στο εκατομμύριο. Είναι στην Αλεξανδρούπολη.

Τι κάνει εκεί;

Πάει για κυνήγι. Τις προάλλες πήρε τον Καραγεωργίου και πήγαν για ψάρεμα.

Καλά κρασιά.

Από τη μία τον βρίζουν εδώ οι ντόπιοι, από την άλλη λένε «Πανόπουλο θα λέμε και θα κλαίμε»...

Πώς θα ένιωθες αν έρχονταν τώρα Τούρκοι και έπαιρναν την ομάδα και καθάριζαν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις; Τι θα έλεγε ο κόσμος εκεί;

Οι μουσουλμάνοι δεν θα είχαν πρόβλημα εδώ. Και είναι πολλοί.

Πόσοι είναι;

Το 30%. Εγώ όμως δεν θα το δεχόμουν με τίποτα. Η Θράκη είναι ευαίσθητη περιοχή...

Ενώ είχε κάποτε δύο ομάδες στην πρώτη κατηγορία η Θράκη, τώρα δεν έχει τίποτα.

Κάποτε ήταν η Ξάνθη και ο Πανθρακικός στα μεγάλα σαλόνια. Τώρα δεν έχει η Θράκη ομάδα ούτε καν στη Β' Εθνική. Κάτι για το τέλος θέλω να σου πω: όταν έρεε το χρήμα εδώ, όλοι στη διοίκηση ήταν κοντά στην ομάδα γιατί έπαιρναν λεφτά. Όταν όμως άρχισαν τα προβλήματα, ο μόνος που έμεινε να παλεύει και παραμένει μόνος του είναι ο Ανδρέας Γκλαβίνης. Γιατί αυτός ήταν αμισθί, δεν έπαιρνε λεφτά. Οι άλλοι λάκισαν.