Νίκος Κεχαγιάς: «Έχουμε τα γούρια μας, γι' αυτό κάθεται και ο Ιεροκλής Στολτίδης στον πάγκο»!

Ο ρέκορντμαν συμμετοχών όλων των εποχών ως παίκτης της Ξάνθης, Νίκος Κεχαγιάς, την οδηγεί πρώτη ως προπονητής με «7 στα 7» και χωρίς να δεχτεί γκολ που είναι και αυτό ρεκόρ στην Ιστορία της! Με τεχνικό διευθυντή τον Ιεροκλή Στολτίδη. 

Νίκος Κεχαγιάς: «Έχουμε τα γούρια μας, γι' αυτό κάθεται και ο Ιεροκλής Στολτίδης στον πάγκο»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

«Δεν ανησυχούν οι παίκτες για τον Μπιλ Πάπας, είναι όλοι πληρωμένοι»

Συνέντευξη από τον προπονητή της Ξάνθης Νίκο Κεχαγιά που οδηγεί την ομάδα πρώτη στη Σούπερ Λιγκ 2, πήγε εκεί μετά την πρώτη αγωνιστική και έχει σε επτά ματς επτά νίκες χωρίς να δεχτεί γκολ! Ο Κεχαγιάς όταν έπαιζε μπάλα ήταν και είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών όλων των εποχών στην Ξάνθη! Με τον τεχνικό διευθυντή Ιεροκλή Στολτίδη να κάθεται και στον πάγκο. Μία ομάδα πλέον που δεν έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ, αλλά ο ιδιοκτήτης Μπιλ Πάπας έχει εμπλακεί σε ποινικά μπλεξίματα με τράπεζες στην Αυστραλία.

Όμως όλοι είναι πληρωμένοι μού είπε ο πιο παλιός ανταποκριτής στην Ξάνθη και έγκυρος Γιάννης Τσιλιγκιρίδης, πολλές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα πήραν μισθούς και δώρο Χριστουγέννων. Τα ίδια μου λέει και ο προπονητής Νίκος Κεχαγιάς. Ο Τσιλιγκιρίδης είπε ότι από το 1989 που κρατάει αρχείο, τέτοια επίδοση της Ξάνθης δεν έχει ξαναγίνει σε επτά σερί αγωνιστικές. Φιλικό άτομο ο Νίκος Κεχαγιάς, άνοιξε την καρδιά του στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/12/2021

Το περίμενες να αναλάβεις προπονητής της Ξάνθης μετά την πρώτη αγωνιστική που έδιωξαν τον Πορτογάλο και να κάνετε τέτοιο σερί;

Ήταν πολύ ξαφνικό, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Δεν περίμενα ότι θα κάναμε «7 στα 7» και χωρίς να δεχτούμε γκολ. Σταθήκαμε και τυχεροί σε κάποιες φάσεις, όμως είμαστε στην κορυφή, παίκτες σε υψηλό επίπεδο, καλή λειτουργία της ομάδας.

Έχετε και καλό τερματοφύλακα πίσω.

Πράγματι ο Αυστραλός Ίτσο είναι υψηλού επιπέδου.

Μπορεί να παίξει Σούπερ Λιγκ σε καλή ομάδα;

Νομίζω ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε ομάδα της Σούπερ Λιγκ. Δείχνει απίστευτη σταθερότητα.

Και δεν είναι μεγάλος.

Όχι, είναι 27 χρόνων.

Δεν είναι πολύ ψηλός.

Δεν είναι πολύ ψηλός αλλά έχει καταπληκτικές εξόδους και είναι καλός κάτω από την εστία.

Την ομάδα την έχει ο Μπιλ Πάπας;

Ναι, ο Βασίλης Παπαδημητρίου.

Τον έχεις γνωρίσει προσωπικά;

Βεβαίως, όταν ανέλαβα μίλησα με τον κ. Πάπας και τον κ. Γιαμουρίδη. Από τότε έχουμε μιλήσει άλλες τρεις φορές.

Μέσω τηλεδιάσκεψης;

Όχι, ήταν παρών ο κ. Πάπας.

Μετά τις αποκαλύψεις εναντίον του, υπήρξαν οικονομικά προβλήματα στην ομάδα;

Ως και τη στιγμή που μιλάμε έχουν πληρωθεί οι πάντες και πολλές μέρες πριν το δώρο Χριστουγέννων. Ξέρω και καταλαβαίνω τις ανησυχίες για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, όμως είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Και σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι -με την ομάδα πρώτη- και σε ό,τι αφορά το οικονομικό.

Ο Μπιλ Πάπας σού έχει πει τίποτα για τα θέματά του;

Όχι, έχουμε μιλήσει μόνο για τα αγωνιστικά θέματα.

Ποιος έχει μιλήσει για αυτά;

Ο Άκης Στολτίδης ως τεχνικός διευθυντής είναι εκείνος που μιλάει με τον κ. Παπαδημητρίου και τα μεταφέρει στους παίκτες.

Ανησυχούν οι παίκτες;

Οι παίκτες δεν ανησυχούν, αφού είναι πληρωμένοι και η ομάδα πετάει, υπάρχει πολύ καλό κλίμα.

Τις μεταγραφές ποιος τις έκανε; Ο Στολτίδης;

Τις μεταγραφές τις έκανε ο Στολτίδης ως τεχνικός διευθυντής και ο προηγούμενος προπονητής έκανε κάποιες, αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες είναι του Στολτίδη.

Εσύ άρχισες ως υπηρεσιακός και μετά έγινες μόνιμος λόγω των σερί νικών;

Όχι. Ο λόγος που ανέλαβα ήταν η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ο Μπιλ Πάπας και ο κ. Γιαμουρίδης από την πρώτη στιγμή. Ήξεραν τα πάντα για εμένα, μου είπαν «βγες να προπονήσεις την ομάδα και ανάλαβέ την, εσύ θα είσαι ο προπονητής μας και δεν είσαι υπηρεσιακός».

Εσύ ήσουν τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες της Ξάνθης.

Ναι, είχα φύγει από ομοσπονδιακός όπου ήμουν τρία χρόνια προπονητής στις εθνικές ομάδες Κ19 και Κ17. Όταν κάναμε τη μεγάλη επιτυχία με την Εθνική Κ17 να προκριθούμε στα τελικά του Γιούρο, πήρα προαγωγή και ανέλαβα την Κ19. Αυτό το καλοκαίρι ευχαρίστησα τον κ. Κωνσταντινίδη και τον κ. Γεωργάτο, τους είπα για την πρόταση της Ξάνθης και ανέλαβα τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες της Ξάνθης. Παρακολουθούσα όμως και τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, έτσι όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω ήμουν έτοιμος, γνώριζα τους παίκτες.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο στα χέρια σου ως ομοσπονδιακού;

Αναμφίβολα ο Τζόλης που δεν ήταν γνωστός τότε και κλήθηκε από εμένα στην Εθνική Κ17. Βγήκε δεύτερος σκόρερ με δέκα γκολ στην καταπληκτική πορεία προς το Γιούρο και τον πείραζα, του έλεγα «Χρήστο, εσύ δεν βλέπεις την εστία ως τέρμα ποδοσφαίρου αλλά ως τέρμα ράγκμπι»! Είχε καταπληκτική ευχέρεια στο σκοράρισμα και στις τοποθετήσεις του μέσα στην περιοχή.

Αληθεύει ότι τα περισσότερα ταλέντα βρίσκονται παραδοσιακά στη Μακεδονία;

Στη Μακεδονία, ναι, αλλά και στον Νότο. Οι δύο δυνάμεις που μαζεύουν τα καλύτερα ταλέντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ διότι έχουν εξαιρετικό σκάουτινγκ και καλή οργάνωση.

Τι άλλαξες στην Ξάνθη όταν την ανέλαβες την πρώτη αγωνιστική μετά τον Πορτογάλο;

Εκείνος έπαιζε με τριάδα στην άμυνα, 3-6-1. Εγώ το γύρισα σε 4-2-3-1. Έχουμε έναν εξαιρετικό χαφ, τον Βιθέντε, ο οποίος ήθελε στήριγμα και έβαλα παίκτη δίπλα του, λειτουργεί έτσι καλύτερα. Το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής έχει κλειστές άμυνες, είναι δύσκολο, ήθελα να σταθούμε στα πόδια μας πρώτα έχοντας μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα γιατί δεχόμασταν πολλές ευκαιρίες και έπειτα, αφού βρούμε τα πατήματά μας, να παίξουμε το επιθετικό ποδόσφαιρο που πλέον παίζουμε.

Ο Στολτίδης γιατί κάθεται στον πάγκο;

Θα σου πω ένα ντεσού. Ξεκίνησε από σπόντα διότι ο γενικός αρχηγός της ομάδας, ο Κώστας Τσαλίκης, είχε μία τιμωρία και με το που κάθισε στον πάγκο ο Στολτίδης είπε «όταν χάσουμε, θα φύγω από τον πάγκο» (γελάει). Έχουμε τα γούρια μας.

Εσύ δεν το είδες με στραβό μάτι...

Όχι, κάθεται στον πάγκο, δεν έχει ρόλο στη διάρκεια του ματς, έχουμε μια καλή συνεργασία, συζητάμε πριν και μετά τους αγώνες. Είναι ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας.

Γνωριζόσασταν πριν;

Παρότι δεν γνωριζόμασταν με τον Άκη σε προσωπικό επίπεδο -πέρα από τις κόντρες που είχαμε στα γήπεδα πολλά χρόνια ως αντίπαλοι-, τον γνώρισα στην Ξάνθη και είναι ένας χαρακτήρας ευθύς. Όταν έχει να σου πει κάτι, σου το λέει απευθείας.

Παικταράς ήταν, ε;

Έχει απίστευτες παραστάσεις και εμπειρίες από το πιο υψηλό επίπεδο, ήταν παίκτης Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν κάτι εξαιρετικό ως παίκτης και του το έχω πει και τετ α τετ. Εργαλείο για κάθε προπονητή, καταπληκτικός ανασταλτικά, βοηθούσε και επιθετικά.

Υψηλού επιπέδου παίκτης.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός σας για την άνοδο στον βόρειο όμιλο; Η Βέροια;
Η Βέροια, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Αναγέννηση Καρδίτσας αλλά και τη Λάρισα παρότι έχει μείνει πίσω. Γιατί η δυναμική της Λάρισας είναι μεγάλη.

«Να μπει υποχρεωτική συμμετοχή Ελλήνων στις εντεκάδες, όχι αυτό το ανεξέλεγκτο που γίνεται τώρα με τους ξένους»

Πόσα χρόνια έπαιξες ποδόσφαιρο στην Ξάνθη;

Δεκαπέντε χρόνια. Έναν χρόνο στη Β' Εθνική όταν ήρθα και βγήκαμε στην Α' Εθνική όπου έπαιξα δεκατέσσερα χρόνια. Έκλεισα την καριέρα μου στη Λάρισα όπου έπαιξα έναν χρόνο με προπονητή τον Τάκη Παραφέστα και ανεβήκαμε κατηγορία.

Είσαι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην Ξάνθη.

Με 327 συμμετοχές, αν βάλεις και το Κύπελλο ξεπερνάω τις 400. Ζήσαμε πολλά σε αυτήν την ομάδα. Ευτύχησα το 2002 να παίξω στην Ευρώπη. Και να πω κάτι που δεν γνωρίζουν: όλες τις χρονιές που κινδύνεψε η Ξάνθη αλλά σώθηκε ήμουν παρών είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής. Το 1990 θέλαμε μόνο νίκη με τον Εθνικό, κερδίσαμε 3-0 και σωθήκαμε. Το 1991 θέλαμε ισοπαλία με τον Ηρακλή μέσα στο Χαριλάου, πήραμε 0-0 και σωθήκαμε. Το 1992 με τον Αθηναϊκό στην Αθήνα θέλαμε νίκη, κερδίσαμε 1-2 και σωθήκαμε. Και μέσα στον Ηρακλή που σώθηκε η ομάδα με 2-4 το 2010 ήμουν προπονητής. Και το 2019 που νικήσαμε την τελευταία αγωνιστική 3-1 τον Παναθηναϊκό και πήγαμε στο μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου και σωθήκαμε ήμουν προπονητής.

Μια ζωή Ξάνθη, ενώ δεν είσαι από την Ξάνθη!

(γελάει). Πράγματι, είμαι γεννημένος στον Βόλο. Η καταγωγή μου είναι από τα Φάρσαλα, έπαιξα στον Αχιλλέα Φαρσάλων στη Γ' Εθνική 16 χρόνων και μάλιστα είχα παίξει αντίπαλος τότε με την Ξάνθη στη Γ' Εθνική! Να σου πω μια ιστορία;

Ιστορίες θέλω.

Πώς τα φέρνει η ζωή… Όταν ήμουν πιτσιρικάς και πήγαμε με τα Φάρσαλα να παίξουμε στην Ξάνθη, μας λένε οι παράγοντες εκεί «θέλετε να κάτσετε να δείτε το καρναβάλι;». Είχαμε παίξει Κυριακή πρωί το ματς. Και είπα εγώ «να κάτσουμε, πότε θα ξαναδούμε στη ζωή μας το καρναβάλι στην Ξάνθη;». Ε, δύο χρόνια μετά πήρα μεταγραφή στην Ξάνθη και από τότε βλέπω κάθε χρόνο όλη μου τη ζωή το καρναβάλι της Ξάνθης! Γνώρισα και τη γυναίκα μου στην Ξάνθη, παντρευτήκαμε και έγινα Ξανθιώτης.

Η ομάδα πια δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ;

Καμία.

Με τον Ολυμπιακό λέγεται ότι δεν έχει η Ξάνθη πλέον άσχημες σχέσεις.

Δεν το γνωρίζω. Έχω προσωπικά πολύ καλή σχέση με τον Βασίλη Τοροσίδη, τον είχα παίκτη στις ακαδημίες της Ξάνθης όταν ήμουν βοηθός του Γιάννη Μαντζουράκη και τον είχα επίσης στην πρώτη ομάδα της Ξάνθης.

Φαινόταν ο Τοροσίδης τι παίκτης θα γινόταν;

Ο Βασίλης τη μεγάλη καριέρα που έκανε την έκανε μέσα από σκληρή δουλειά. Η βελτίωσή του ήταν απίστευτη. Εγώ του βγάζω το καπέλο διότι δεν ήταν το σούπερ ταλέντο στην αρχή, δεν φαινόταν ότι θα έκανε τέτοια καριέρα. Δούλεψε όμως πάρα πολύ στις αδυναμίες που είχε και έκανε πορεία αξιοθαύμαστη.

Τι δίπλωμα έχεις;

Έχω UEFA PRO από το 2012, είχα βγάλει και τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Εσύ πρόλαβες την εποχή που οι ελληνικές ομάδες είχαν μόνο τρεις ξένους.

Ναι, και ήταν πιο ψαγμένοι αυτοί οι τρεις ξένοι, όχι αυτό το ανεξέλεγκτο που γίνεται τώρα, το οποίο μόνο κακό κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πρέπει να μπει υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής Ελλήνων παικτών στις εντεκάδες με συμφωνία όλων των ομάδων;

Όχι 100%, αλλά 1.000% πρέπει να γίνει αυτό. Και στις μικρές κατηγορίες να είναι όλοι Έλληνες. Άντε με μία δύο εξαιρέσεις. Έχω κάνει ομοσπονδιακός στις μικρές ηλικίες και σας το λέω υπεύθυνα. Υπάρχει πολύ ταλέντο. Πώς να εξελιχθούν όμως τα παιδιά αν δεν παίζουν στις ομάδες τους; Απορώ γιατί και οι μικρές ομάδες γεμίζουν με ξένους. Μόνο όφελος θα έχουν αν στηρίξουν ελληνόπουλα.

Πες μου τους τρεις κορυφαίους συμπαίκτες που είχες στην Ξάνθη.

Είχαμε κατά καιρούς πολλούς καλούς παίκτες. Θα αδικήσω και δεν θέλω. Ο Μάκης Τζάτζος. Ο Θωμάς Κυπαρίσσης. Ο Άκης Ζήκος. Ο Χρήστος Πατσατζόγλου. Ο Λουτσιάνο. Ο Μαρτσέλο. Ο Παρασκευάς Άντζας κορυφαίος, αδίκησε τον εαυτό του, παίκτης άλλου επιπέδου.

Πιο δύσκολος αντίπαλος;

Ως αμυντικός που ήμουν οι δύο παίκτες με τους οποίους είχα μεγάλη δυσκολία ήταν ο Κριστόφ Βαζέχα και ο Ίλια Ίβιτς. Είχαμε ομηρικές μάχες. Πρόλαβα την εποχή του μαν του μαν.

Τι δύσκολο είχαν αυτοί οι δύο;

Ο Κριστόφ είχε κίνηση δεξιά και αριστερά, ήταν πολύ κινητικός. Ο Ίβιτς είχε απίστευτο παίξιμο με την πλάτη, μοναδικό το κράτημα της μπάλας που έκανε.

«Τον Ελ Αραμπί και τον Μανωλά θα έπαιρνα - Με ήθελε κάποτε ο Ολυμπιακός»

Έχω την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει και του χρόνου το πρωτάθλημα, φαίνονται ανήμποροι να ακολουθήσουν οι άλλοι. Διαφωνείς;

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια παίρνει δίκαια το πρωτάθλημα, έχει αλλάξει επίπεδο, φαίνεται κάθε χρόνο πιο μπροστά από τους αντιπάλους του.

Σε τι υπερτερεί έναντι των αντιπάλων του; Είναι θέμα προπονητή; Είναι θέμα παικτών;

Είναι και τα δύο. Έχει έναν πολύ καλό κορμό παικτών πάνω στον οποίο στηρίζεται και έχει έναν πολύ καλό προπονητή. Επίσης έχει καλό σκάουτινγκ και φέρνει καλούς παίκτες. Έτσι χτίζονται οι ομάδες.

Ποιον ξένο προπονητή παρακολουθείς πιο πολύ;

Τον Κλοπ για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα ματς και για τον τρόπο που αγωνίζονται οι παίκτες του. Επίσης, μου αρέσει το πάθος με το οποίο μπολιάζει την ομάδα του ο Σιμεόνε.

Αν μπορούσες να πάρεις δύο παίκτες από τον Ολυμπιακό, ποιους θα έπαιρνες;

Ολοφάνερα τον σέντερ φορ να λύσει κάθε πρόβλημα. Τον Ελ Αραμπί.

Άλλον έναν;

Μου βάζεις δύσκολα. Μπορώ να πάρω τον Μανωλά που γύρισε τώρα;

Βεβαίως.

Αυτόν θα έπαιρνα! (γελάει).

Πρόταση από μεγάλη ομάδα είχες ποτέ;

Είχα, ναι. Από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Πότε;

Ήταν το 1992 από τον Ολυμπιακό.

Με ποιον προπονητή;

Να σου πω την αλήθεια δεν θυμάμαι. Από την ΑΕΚ όμως θυμάμαι ότι ήταν προπονητής ο Μπάγεβιτς το 1995. Δεν ξέρω τι συνέβη και δεν προχώρησε καμία μεταγραφή, δεν είχε μείνει η διοίκηση ικανοποιημένη από τα χρήματα μάλλον.

Σε πλησίασε ποτέ κανείς για δωροδοκία;

Όχι, με πάσα ειλικρίνεια σου το λέω. Αυτά άρχισαν από τότε που μπήκε το στοίχημα...

Ξύλο έφαγες ποτέ από αντίπαλους οπαδούς;

Θυμάμαι ένα ματς που κερδίσαμε με τον Άρη μέσα στο Χαριλάου, αγανακτισμένοι οι οπαδοί έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα, απειληθήκαμε, φάγαμε και κάποιες ψιλές.

Πες μου και για έναν καλό νέο ποδοσφαιριστή που έχετε στην Ξάνθη.

Κώστας Θυμιάνης, αμυντικός χαφ, παίζει βασικός, είναι στην Εθνική ελπίδων, αυτός πρόλαβε να παίξει και στη Σούπερ Λιγκ πολύ μικρός. Είναι του 2001, έχει όλο το μέλλον μπροστά του.