Νίκος Κούστας: «Έτσι πιστεύω ότι θα παίξει ο Μαρτίνς με την ΑΕΚ»

Σαρώνει και φέτος όπως πέρσι, μιλήσαμε για πολλά με τον Νίκο Κούστα που δουλεύει επιστημονικά. «Ο Αγκιμπού θα γίνει απίθανος παίκτης! Τα τελευταία χρόνια δεν έχω δει άλλον παίκτη στον άξονα να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά»!

Νίκος Κούστας: «Έτσι πιστεύω ότι θα παίξει ο Μαρτίνς με την ΑΕΚ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο 37χρονος προπονητής της Κηφισιάς που κάνει θαύματα έχει σε 21 ματς πέρσι και φέτος 20 νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο - το μόνο ματς που δεν κέρδισε πέρσι ήταν βαθμολογικά αδιάφορο. Πέταξε έξω τον Πανιώνιο και ανέβηκε στη Σούπερ Λιγκ 2. Φέτος, αν και νεοφώτιστη ομάδα στη Σούπερ Λιγκ 2, έχει ήδη «4 στα 4», νίκησε και τον Παναθηναϊκό Β' στο πρωτάθλημα, πέταξε έξω τον Απόλλωνα Σμύρνης στο Κύπελλο!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/11/2021

Μου λένε άνθρωποι που ξέρουν τη Σούπερ Λιγκ 2 ότι παίζετε την καλύτερη μπάλα και ότι δεν αποκλείεται να κάνετε τη μεγάλη έκπληξη…

Χαμηλά η μπάλα. Τα ίδια ακούω και εγώ από τα φιλικά κιόλας που κάναμε και νικούσαμε μεγάλους αντιπάλους. Δεν πρέπει να χάνουμε τον προσανατολισμό μας.

Ποιες είναι δυνατές ομάδες στον όμιλο θεωρείς; Εκτός από τους μεγάλους. Ποιες ομάδες θα χτυπήσουν άνοδο εννοώ.

Στον όμιλό μας υπολογίζω πολύ τον Λεβαδειακό και την Καλλιθέα.

Παίζετε σε ουδέτερο γήπεδο διότι η έδρα σας στην Κηφισιά είναι υπό ανακατασκευή.

Ναι, η διοίκηση φτιάχνει το γήπεδο έτσι ώστε να πληροί τις προδιαγραφές για Σούπερ Λιγκ 2. Έχουμε παίξει στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρα στην Καισαριανή όπου έχουμε κάνει μεγάλα έξοδα για να το ανακαινίσουμε μέχρι να ετοιμαστεί η δική μας έδρα.

Ο Απόλλων είχε πολλούς αναπληρωματικούς που τον πετάξατε έξω από το Κύπελλο;

Ξεκίνησε με έξι επτά βασικούς και μετά έβαλε και τους υπόλοιπους, αλλά νικήσαμε.

Νικήσατε και τον Παναθηναϊκό Β'. Έχει ποιότητα;

Ο Παναθηναϊκός Β' έχει ποιότητα ως ομάδα, με ωραία φιλοσοφία, θέλει να παίζει ποδόσφαιρο δημιουργικό. Προηγηθήκαμε στο 25' με 2-0 και μετά διαχειριστήκαμε το ματς διότι είχαμε και την κούραση από το ματς της Τετάρτης με τον Απόλλωνα. Δεν απειληθήκαμε και το κρατήσαμε το σκορ. Στην άλλη μας νίκη στο πρωτάθλημα, στην Άρτα με την ομάδα του Καραϊσκάκη, πάλι προηγηθήκαμε στο 25' με 0-2 και πάλι το κρατήσαμε.

Πώς εξηγούνται όλα αυτά; Η Κηφισιά ήταν ομάδα στο ερασιτεχνικό.

Τα πάντα ξεκινάνε από μια καλή και σοβαρή διοίκηση, η οποία μας προσφέρει την ηρεμία που χρειαζόμαστε ως προπονητικό τιμ, ώστε να δημιουργήσουμε πράγματα, να περάσουμε τα οράματά μας και τα «θέλω» μας τα προπονητικά. Έχουμε και τεχνικό διευθυντή, τον Στέφανο Κοτσόλη από πέρσι, προστέθηκε φέτος ως τιμ μάνατζερ ο Νίκος Σπυρόπουλος και είμαστε το ίδιο προπονητικό τιμ από πέρσι. Δουλεύουμε σε άκρως επαγγελματικά επίπεδα με τους ποδοσφαιριστές. Η φετινή ομάδα απαρτίζεται σχεδόν όλη από τον περσινό κορμό, υπάρχουν ματς όπου οι επτά στην εντεκάδα ήταν και πέρσι στην ομάδα. Άρα έχουμε ομοιογένεια. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι υπάρχει εξέλιξη στους ποδοσφαιριστές μας.

Η διοίκηση έχει λεφτά;

Είναι δυνατοί, ναι.

Δηλαδή μπορεί στο μέλλον αυτή η ομάδα να σταθεί στη Σούπερ Λιγκ;

Ναι, μπορεί. Είναι δυνατοί οικονομικά.

Πόσοι είναι οι ξένοι στην εντεκάδα;

Ένας δύο.

Τι γνώμη έχεις για την ξενομανία στις ελληνικές ομάδες, και στις μεγάλες και στις μικρές, μέχρι και στη Σούπερ Λιγκ 2;

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες. Αλλά είμαι της γνώμης ότι πρέπει να παίζει ο καλύτερος. Να έρχονται καλοί ξένοι λοιπόν και να κάνουν τη διαφορά. Όχι να έρχονται μετριότατοι όπως έχουμε δει αρκετές φορές μέσω γραφείων μάνατζερ... Να λες χαλάλι που μένει έξω ο νέος Έλληνας, όπως βλέπουμε καλούς ξένους στον Άρη και στον Βόλο.

Θα σε ρωτήσω πολλά προσωπικά θέματα προπονητικής, πάμε όμως πρώτα στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Το μεγάλο ματς που έρχεται.

Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ματς με τις δύο ίσως καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος.

Ξέρω ότι Ολυμπιακό παρακολουθείς. ΑΕΚ βλέπεις;

Ναι, τη βλέπω την ΑΕΚ λόγω του κ. Γιαννίκη. Είναι μια διαφορετική ΑΕΚ μετά την έλευση του κ. Γιαννίκη, δουλεύει πολύ στις μεταβάσεις και στην ανάκτηση της μπάλας εκεί που τη χάνει, έχει ανεβάσει την ένταση στο παιχνίδι και σε φάση άμυνας και σε φάση επίθεσης.

Ποιο θα είναι το πιο ενδιαφέρον θέμα για εσένα σε αυτό το ματς;

Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω τι σχηματισμό θα επιλέξει ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Γιατί;

Διότι δεν έχει σταθερό σχηματισμό. Θέλω να δω αν θα επιλέξει να κουμπώσει τακτικά στα ατού της ΑΕΚ ή θα επιλέξει να παίξει το παιχνίδι του και να επιτεθεί.

Τι πιστεύεις ότι θα κάνει ο Μαρτίνς; Τι προβλέπεις;

Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κουμπώσει στα ατού της ΑΕΚ και θα παίξει για το αποτέλεσμα. Διότι και η ισοπαλία τού κάνει του κ. Μαρτίνς. Χωρίς να σημαίνει ότι εγώ συμφωνώ με αυτό...

Κι άλλες φορές στο παρελθόν ο Μαρτίνς, ενώ βολευόταν με την ισοπαλία, πήγαινε για τη νίκη.

Βλέπουμε όμως ότι φέτος προσπαθεί να προσαρμόζεται και να κλειδώνει το αποτέλεσμα...

Γιατί το κάνει αυτό; Μήπως δεν νιώθει τα εργαλεία που έχει, τους παίκτες του, να είναι στην καλή κατάσταση που ήταν άλλα χρόνια;

Είναι πιθανό.

Ποια είναι η πιο σημαντική θέση για εσένα στο ποδόσφαιρο;

Μμμμ. Πολύ ωραία ερώτηση. Την έκανες και στον προπονητή του Βόλου.

Νεαρός κι αυτός.

Τη διάβασα τη συνέντευξη, μου άρεσε.

Ποια θέση είναι η πιο σημαντική λοιπόν;

Στον σχηματισμό που μου αρέσει εμένα και παίζω, το 4-3-3, το «6άρι» είναι παίκτης-κλειδί.

Αυτό μου είπε και ο Αμπασκάλ.

Το «6άρι» πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Γενικά οι τρεις παίκτες του κέντρου πρέπει να είναι πάρα πολύ καλοί, να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, να έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και να εφαρμόζουν τον ρυθμό που θες. Αλλά και η θέση του γουίνγκερ είναι πολύ σημαντική για το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Είδαμε λίγο τον Γκάρι Ροντρίγκες με τον ΠΑΟΚ και με τον Ιωνικό και θυμηθήκαμε πόσο έλειψε από τον Ολυμπιακό το πλάτος, να πατάει ο παίκτης περιοχή από το πλάι, να πλησιάζει το τέρμα και να φέρνει αναστάτωση.

Είναι αυτό που σου είπα. Η θέση του γουίνγκερ είναι πολύ σημαντική. Ο καλός γουίνγκερ πρέπει να δημιουργεί καταστάσεις απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Οι θέσεις λοιπόν των τριών χαφ και του γουίνγκερ είναι για εμένα κομβικές. Και να σου πω κάτι; Ο καλύτερος Ολυμπιακός που είδαμε ήταν με Γκιγιέρμε σε θέση «6», με Βαλμπουενά στο κέντρο ή ως γουίνγκερ στα καλά του και με Ποντένσε γουίνγκερ. Και με Τσιμίκα.

Ο οποίος έβγαινε ως γουίνγκερ!

Είναι οξύμωρο γιατί αρκετοί λένε ότι η θέση του πλάγιου μπακ είναι από τις πιο εύκολες. Όμως όταν ο αντίπαλος αμύνεται μαζικά και οργανωμένα, μπορείς να τον διασπάσεις με κρυφούς παίκτες που έρχονται από πίσω και δεν μαρκάρονται εύκολα. Όπως οι εσωτερικοί χαφ και οι πλάγιοι μπακ.

Ναι, αλλά πρέπει να έχεις μπακάρες!

Όταν έχεις παίκτες με ικανότητα να έρχονται από πίσω και να απειλούν, είναι μεγάλο πλεονέκτημα διότι οι παίκτες αυτοί συνήθως δεν έχουν μαρκάρισμα. Τώρα πάντως έχει ένα μεγάλο όπλο ο Ολυμπιακός, ενώ δεν έχει μεγάλα όπλα στα πλάγια μπακ. Το όπλο του λέγεται Αγκιμπού Καμαρά!

Αυτός σου αρέσει πιο πολύ από τον Ολυμπιακό;

Ναι, αυτός. Θα γίνει απίθανος παίκτης! Για εμένα η καλύτερη θέση του είναι στον άξονα «8»-«10», να έρχεται από πίσω. Είναι εκπληκτικός παίκτης να έρχεται από πίσω. Δεν θυμάμαι τέτοιον παίκτη να έχω δει στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Με τις προοπτικές που έχει να εξελιχθεί αυτός.

Βλέπω βέρα. Είσαι παντρεμένος;

Ναι, και έχω δύο παιδιά. Κόρες. Ήθελα να βγάλω έναν γουίνγκερ, ένα «6άρι», ένα «8άρι», αλλά έβγαλα κόρες (γελάει).

Από τον Ολυμπιακό μού είπες. Από την ΑΕΚ ποιος παίκτης σού αρέσει πιο πολύ;

Επειδή μου αρέσει πολύ το 4-3-3, νομίζω ότι ο Μάνταλος αν αγωνιζόταν στη θέση του «8» θα ήταν πολύ καλύτερος από τις άλλες θέσεις που έχει χρησιμοποιηθεί. Η ΑΕΚ έχει καλούς γουίνγκερς, ο Τσούμπερ, ο Άμραμπατ, ο Λιβάι Γκαρσία. Εκεί που λέγαμε για τον Ολυμπιακό, να συμπληρώσω ότι μαζί με τον Αγκιμπού Καμαρά πολύ σημαντικούς παίκτες θεωρώ τον Μασούρα, τον Μπουχαλάκη και θα ήθελα να μην τραυματίζεται ο Γκάρι Ροντρίγκες.

Γιατί μου λένε οι προπονητές ότι γουστάρουν τον Μπουχαλάκη, ενώ ο πολύς κόσμος δεν τον γουστάρει;

Μια ομάδα δεν μπορεί να έχει έντεκα Ζινεντίν Ζιντάν. Πρέπει να έχει ρόλους. Δεν είναι μόνο το γκολ και οι ασίστ στο ποδόσφαιρο. Χρειάζονται και παίκτες που να ακολουθούν πιστά το πλάνο του προπονητή και να έχουν την τακτική δεκτικότητα στα «θέλω» του εκάστοτε προπονητή.

Βλέπεις με χαρά, φαντάζομαι, τον προπονητή του Βόλου που είναι 32 χρόνων να τα πηγαίνει καλά.

Με τεράστια χαρά. Και επίσης με χαρά είδα την πρόσληψη του κ. Γιαννίκη από την ΑΕΚ. Αν πετύχουν, θα ανοίξουν πολλούς ορίζοντες για νέους προπονητές, καθώς οι παράγοντες θα καταλάβουν ότι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι αν εμπιστευτούν έναν νέο προπονητή που αγωνίζεται για να βελτιώνεται καθημερινά.

Τι δίπλωμα έχεις;

UEFA A. Ελπίζω σύντομα να μπω και για το UEFA PRO.

Ποιο ξένο πρωτάθλημα βλέπεις πιο πολύ;

Την Πρέμιερ Λιγκ που τη θεωρώ το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του πλανήτη και με τους κορυφαίους προπονητές του πλανήτη. Και ακόμα περισσότερο θαυμάζω τον τρόπο παιχνιδιού που παίζουν οι ομάδες του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Πόση ώρα προπόνηση κάνεις στους παίκτες;

Η προπόνηση που κάνουμε δεν είναι σταθερή σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ούτε σε ό,τι αφορά την ένταση. Έχει να κάνει με το σε ποια φάση περιοδισμού βρισκόμαστε.

Δηλαδή;

Λόγου χάρη στην προετοιμασία άλλη προπόνηση κάνεις στην πρώτη εβδομάδα, άλλη στην τέταρτη και άλλη στην έβδομη. Ή όταν παίζουμε Κυριακή - Τετάρτη δεν μπορείς να κάνεις κάθε μέρα την ίδια προπόνηση.

Διπλό κάνεις;

Παιχνίδια μικρά και μεσαία, αγωνιστικά παιχνίδια στα οποία μπορούμε να περνάμε στόχους φυσικής κατάστασης, τεχνικής και τακτικής. Σημαντική η τακτική, σε όλα μας τα αγωνιστικά παιχνίδια της προπόνησης προσπαθούμε να έχουμε σχηματισμό και κατεύθυνση για αυτό που θα έρθει στο τελικό παιχνίδι της προπόνησης καθώς και της Κυριακής.

Πες μου κι άλλα για αυτό το θέμα.

Γενικά ως προπονητικό τιμ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες μπορούμε στους παίκτες για το τι πραγματικά θα συμβεί στον αγώνα. Μέσα από το ασκησιολόγιο τούς δημιουργούμε τις συνθήκες και το περιβάλλον που θα τους προβληματίσει, ώστε να βρουν τις λύσεις σε ένα ματς στο οποίο θα υπάρχει αυξημένη πίεση χώρου, χρόνου και αντιπάλου.

Ποιος είναι ο στόχος σου φέτος;

Το επόμενο ματς της Κυριακής με τον Εργοτέλη. Η νίκη με τον Εργοτέλη. Να βελτιωνόμαστε σε κάθε ματς, να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα στην προπόνηση. Και με οποιονδήποτε αντίπαλο παίζουμε να παίζουμε μόνο για τη νίκη - σε οποιονδήποτε θεσμό.

Τι ποδόσφαιρο θες να παίζει η ομάδα σου;

Προσπαθούμε να παίξουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, να κυριαρχούμε στον αγωνιστικό χώρο, να έχουμε την μπάλα εμείς, αλλά με ποιοτικές κατοχές.

Όχι τίκι τάκα.

Όχι να έχουμε την μπάλα απλώς για να γράφουμε υψηλά ποσοστά κατοχής. Αλλά για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες να σκοράρουμε. Βασιζόμαστε στις μεταβάσεις, όταν χάνουμε την μπάλα προσπαθούμε γρήγορα να την ανακτήσουμε και όταν παίρνουμε την μπάλα θέλουμε να διαβάζουμε το παιχνίδι για το αν πρέπει να επιτεθούμε αμέσως ή πρέπει να την ασφαλίσουμε.

Αυτά δεν απαιτούν πολύ δυνατή φυσική κατάσταση;

Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για καμία τακτική προσέγγιση αν δεν είναι καλά τα κομμάτια της φυσικής κατάστασης που αντιστοιχούν σε αυτήν την τακτική προσέγγιση. Στη φυσική κατάσταση δίνουμε μεγάλο βάρος. Σε συνεργασία με τη διοίκηση η ομάδα μας έχει στο προπονητικό τιμ σε καθημερινή βάση προπονητή φυσικής κατάστασης και εργοφυσιολόγο σε όλες τις προπονήσεις. Με τα gps μπορούμε να ελέγχουμε και να βελτιώνουμε κατά πολύ την προπονητική διαδικασία.

Μου είπε ο Ελευθερόπουλος μύδρους για τις αναβολές στη Σούπερ Λιγκ 2 καθώς και για τον μεγάλο αριθμό των ομάδων.

Πράγματι είναι οξύμωρο να υπάρχουν τόσο πολλές ομάδες στην κατηγορία. Νομίζω ότι με τα νέα μέτρα και με τις ισχυρές προϋποθέσεις για συμμετοχή, του χρόνου θα ξαναγίνει ένας όμιλος με πιο λίγες ομάδες και θα είναι η Β' Εθνική όπως πρέπει. Σε ό,τι αφορά τις αναβολές, είναι τεράστιο πρόβλημα.

Πες μου για αυτό, τι έκανες;

Μας έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι ομάδες, τα προπονητικά τιμ, οι ποδοσφαιριστές είχαν σχεδιάσει την προετοιμασία τους, ώστε να είναι έτοιμοι στα μέσα Σεπτέμβρη. Οι συνεχείς αναβολές προξένησαν οικονομικά προβλήματα στις ομάδες αφού μόνο πλήρωναν χωρίς να έρχονται έσοδα, αλλά και σε εμάς τους προπονητές που δεν υπάρχει βιβλιογραφία να μας βοηθήσει τι κάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Πώς να διαχειριστούμε αυτές τις αναβολές, ώστε να κρατήσουμε σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση τους παίκτες μας και στο ψυχολογικό κομμάτι. Επιπλέον, τώρα λόγω των αναβολών καλούμαστε να παίξουμε έντεκα φορές Κυριακή - Τετάρτη μέσα στη χρονιά! Και πόσω μάλλον εμείς που περάσαμε στο Κύπελλο και θα παίξουμε δεκατρείς φορές (τουλάχιστον) Κυριακή - Τετάρτη! Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για παίκτες που πριν από λίγο καιρό ήταν στο ερασιτεχνικό και τρομάζει όλες τις ομάδες.