Super League 2: Το τέλος του εφιάλτη!

Το πρωτάθλημα της Super League 2 επιστρέφει σήμερα στην αγωνιστική δράση, έπειτα από 312 ημέρες παραμονής στον πάγο

Super League 2: Το τέλος του εφιάλτη!

Ήταν 9 Μαρτίου 2020 όταν διεξήχθη τελευταία φορά αγώνας για το πρωτάθλημα της Super League 2. Ήταν αν μη τι άλλο… χορταστικό το φινάλε, καθώς στο Παγκρήτιο και σε τηλεοπτική μετάδοση ο Εργοτέλης αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με τη Δόξα Δράμας. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν περίμεναν τότε οι παίκτες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας πως θα έπρεπε να περάσουν 312 ημέρες για να μπουν ξανά στο γήπεδο για επίσημο παιχνίδι.


Έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη στα λάθη και στις παραλείψεις που έγιναν, πέρα φυσικά από την πανδημία που εξακολουθεί να ταλανίζει τη χώρα μας, με συνέπεια αυτή την αδιανόητης διάρκειας παραμονή των συλλόγων στον… πάγο. Άπαντες πλέον κοιτάζουν την επόμενη μέρα, το νέο ξεκίνημα που λαμβάνει χώρα σήμερα με τρία ματς, αντί για τα τέσσερα προγραμματισμένα, αφού αναβλήθηκε η συνάντηση των Χανίων με τη Δόξα Δράμας ελλείψει αδειοδότησης των «μαυραετών».

Το «ΦΩΣ», όπως κάθε χρόνο, επιχειρεί σε αυτό το ρευστό τοπίο μια πρώτη εκτίμηση των δυνατοτήτων και των στόχων κάθε ομάδας. Με τόσο μεγάλο διάστημα διακοπής και δίχως να έχουν γίνει καν φιλικά ματς δεν είναι εύκολη η αξιολόγηση, ωστόσο θα το επιχειρήσουμε και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη. Όρεξη να έχουμε άλλωστε, αφού οι ομάδες θα παίζουν σχεδόν κάθε τρεις ημέρες μέχρι τις 19 Μαΐου που ολοκληρώνεται η σεζόν. Πέντε αγωνιστικές θα διεξαχθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ας δούμε πώς θα παραταχθούν οι 12 μονομάχοι στη φετινή, ιδιαίτερη, αγωνιστική περίοδο:

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα βαριά χαρτιά
Ο Απόλλων Λάρισας θα συμμετάσχει για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν στη Β’ Εθνική. Οι δύο τελευταίες περίοδοι μάλιστα εξελίχθηκαν ιδανικά για την ομάδα της Φιλιππούπολης, καταλαμβάνοντας την τρίτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Και φέτος βάζουν τον πήχη ψηλά οι «κυανόλευκοι» που άλλαξαν ξανά το ρόστερ εκ βάθρων. Τώρα μάλιστα ποντάρουν και στην επιπλέον πείρα παικτών με πλήθος εμπειριών στο υψηλότερο επίπεδο. Ο γκολκίπερ Παναγιώτης Γλύκος, ο κεντρικός αμυντικός Βαγγέλης Μόρας και ο στράικερ Στέφανος Αθανασιάδης ενισχύουν την προσπάθεια των Θεσσαλών για μία ακόμα υπερβατική σεζόν. Στον πάγκο βρίσκεται ο Γιάννης Μάγγος. Θέλουν και φέτος πλέι οφ στον Απόλλωνα και μπορούν να τα καταφέρουν.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ
Όπως παλιά…
Ο Διαγόρας είναι μια ιστορική ομάδα, με τρεις παρουσίες στην Α’ Εθνική στη δεκαετία του ’80, αλλά τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε στα «αλώνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 2012 υποβιβάστηκε από τη Β’ Εθνική, φέτος επανέρχεται σε αυτή λόγω αδυναμίας συμμετοχής ομάδων που κατέπεσαν σε χαμηλότερες κατηγορίες. Έγιναν πολλές μεταγραφικές κινήσεις, συνολικά 16 παίκτες πήγαν στο νησί για να αντικαταστήσουν ισάριθμους που αποχώρησαν. Στον πάγκο των «κυανέρυθρων» βρίσκεται ο γνώστης της κατηγορίας Σάκης Θεοδοσιάδης. Ρεαλιστικός στόχος της ομάδας της Ρόδου είναι η άνετη παραμονή και η ανταγωνιστική πορεία στο πρωτάθλημα.

ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ
Με το… αριστερό
Χειρότερο ποδαρικό δεν θα μπορούσαν να φανταστούν στη Δόξα Δράμας, καθώς δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πρεμιέρα οι «μαυραετοί» υποχρεώθηκαν σε… ανώμαλη προσγείωση, καθώς ακόμα δεν έχουν λάβει αδειοδότηση από την ΕΕΑ. Τα κακά μαντάτα είχαν φανεί προ μηνός, όταν αποχώρησαν από το ρόστερ ξένοι παίκτες που αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά. Προφανώς υπάρχουν οικονομικά ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης και σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν θυμίζει την καλοκαιρινή περίοδο της ευμάρειας, όπου γινόταν λόγος ακόμα και για προσπάθεια ανόδου. Ο Θανάσης Κολιτσιδάκης έχει αναλάβει τα ηνία, υποστηρίζει πως η Δόξα μπορεί να πλασαριστεί στην εξάδα. Στην πραγματικότητα μπορεί να χρειαστεί να παλέψει ακόμα και για την παραμονή, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
Αποχωρήσεις που πληγώνουν
Ο Εργοτέλης ήταν ανταγωνιστικός την περασμένη περίοδο, διατηρώντας σταθερά τη θέση του στη ζώνη των πλέι οφ, που όμως δεν διεξήχθησαν έπειτα από την άδοξη διακοπή του πρωταθλήματος. Φέτος θεωρητικά και πάλι η ομάδα του Ηρακλείου μπορεί να διεκδικήσει θέση στην εξάδα, αλλά θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τα κενά βασικών στελεχών που αποχώρησαν. Ο στράικερ Τζόζεφ Έφορντ στη βελγική Μπέβερεν, ο κεντρικός χαφ Γιάννης Ιατρούδης στην ΑΕΚ και από εκεί στην ολλανδική Φόλενταμ και ο μεσοεπιθετικός Μανώλης Ροβίθης στην κυπριακή Αλκή Οροκλίνης. Έγιναν κινήσεις αντικατάστασης, αλλά συνολικά το ταμείο μοιάζει να είναι μείον. Θα είναι σημαντικό για τον κόουτς Γιάννη Ταουσιάνη, που παραμένει στο τιμόνι, να του βγουν οι νεοαποκτηθέντες στράικερ Ταϊρόν Κόνραντ από την ολλανδική Κοζάκεν και Θανάσης Κωστανάσιος από τον Ολυμπιακό.

ΙΩΝΙΚΟΣ
Έρχεται με φόρα
Ο Ιωνικός επιστρέφει στη Β’ Εθνική έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια περιπλάνησης μέχρι και στην τέταρτη κατηγορία! Η ιστορική ομάδα της Νίκαιας γυρίζει και μάλιστα με φόρα, αφού η εύρωστη διοίκηση φρόντισε να βάλει εξαρχής ψηλά τον πήχη. Ποιοτικές μεταγραφές πρώτης γραμμής ενίσχυσαν ουσιαστικά το ρόστερ, ενώ έμειναν και οι πρωτοκλασάτοι της περασμένης αγωνιστικής σεζόν. Ο κόουτς Δημήτρης Σπανός έχει φάει με το… κουτάλι την κατηγορία, προφανώς μπορεί να οδηγήσει τους «κυανόλευκους» στις πρώτες θέσεις. Η συμμετοχή στα πλέι οφ αποτελεί ρεαλιστικό στόχο, οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμα και για τριάδα. Αν ήταν ανοιχτά με κόσμο τα γήπεδα θα είχε την έξτρα ώθηση ο λαοφιλής Ιωνικός, αλλά και υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να τα καταφέρει.

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΑΡΤΑΣ
Ο… μπαρουτοκαπνισμένος
Τα τρία προηγούμενα χρόνια που ο Καραϊσκάκης γράφει τη δική του ιστορία στη Β’ Εθνική ξεκίνησε ως φαβορί για υποβιβασμό, αλλά σε κάθε περίπτωση διέψευσε τα προγνωστικά. Πέρσι μάλιστα έφτασε στο απόγειο, καθώς τη στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος, δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε, βρισκόταν στην πέμπτη θέση. Φέτος και πάλι η ομάδα της Άρτας αντιμετωπίζεται από πολλούς ως ο αδύναμος κρίκος και μία από τις δύο ομάδες που δεν θα αποφύγουν το μοιραίο. Οι επιτελείς των «πράσινων» επιμένουν ότι θα διαψεύσουν ξανά τις «Κασσάνδρες». Πολλές οι αλλαγές στο ρόστερ, ο Βασίλης Αργυρίου δίχως εμπειρία στην κατηγορία αναλαμβάνει το τιμόνι, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν και πώς οι Ηπειρώτες θα επιτύχουν και φέτος την υπέρβαση.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
Αλλαγή… επιθετικών
Ο Λεβαδειακός ήθελε από πέρσι να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία, όμως με… 1,5 εισιτήριο διαθέσιμο τον πρόλαβαν ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Απόλλων Σμύρνης. Ήταν ανταγωνιστικοί οι Βοιωτοί, το ίδιο αναμένεται και φέτος, όμως και πάλι μοιάζουν να υπολείπονται του υψηλού ανταγωνισμού. Έφυγαν οι δύο βασικοί επιθετικοί, ο Φώτης Ιωαννίδης στον Παναθηναϊκό και ο Βαγγέλης Μάντζιος στον ΠΑΟ Ρουφ, στη θέση τους ήρθαν για να καλύψουν τα κενά τους οι έμπειροι Χρήστος Τζιώρας και Νεόφυτος Μυτίδης. Συνολικά επτά οκτώ δυνατές μεταγραφικές κινήσεις για να καλύψουν τα κενά αυτών που αποχώρησαν εγγυώνται τη δυναμική παρουσία των «πράσινων» στο νέο πρωτάθλημα. Στον πάγκο παραμένει ο γνώστης της κατηγορίας Σωτήρης Αντωνίου για να τους καθοδηγήσει αρχικά στα πλέι οφ και αν αυτό καταστεί δυνατό στην άνοδο.

ΟΦ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Γράφει ιστορία
Η Ιεράπετρα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β’ Εθνική, αξιοποιώντας την αποχώρηση του Πανιωνίου από την κατηγορία. Στον έβδομο ουρανό η ομάδα του Λασιθίου, που θέλει να απολαύσει τη συμμετοχή της, αλλά παράλληλα να διασφαλίσει την παρουσία της στην κατηγορία. Στην κατεύθυνση αυτή άλλαξε εκ βάθρων το ρόστερ των «μαυρόασπρων», πάνω από 20 παίκτες ήρθαν, άλλοι τόσοι έφυγαν. Ο έμπειρος κόουτς Μανώλης Παπαματθαιάκης ανέλαβε τα ηνία του ΟΦΙ, ενώ η διοίκηση εγγυάται ασφάλεια στο οικονομικό πεδίο. Τα προγνωστικά των περισσότερων θέλουν την Ιεράπετρα να μάχεται για την παραμονή, ίσως είναι σε θέση για το κάτι παραπάνω αν ξεπεράσει το ντεζαβαντάζ της απειρίας.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
Τα 18 πέτρινα χρόνια
Η Παναχαϊκή είναι μια ιστορική ομάδα με πολύ βαριά φανέλα, που όμως απέχει από τα «μεγάλα σαλόνια» 18 ολόκληρα χρόνια. Από το καλοκαίρι του 2003, που υποβιβάστηκε από την τότε Α’ Εθνική, πέρασε πολλά, έφτασε σε σημεία απόλυτης απαξίωσης, αλλά εσχάτως δείχνει να αναγεννιέται. Η διοίκηση του Γιώργου Μπάρλου έχει βάλει τα πράγματα σε μια σειρά σε οικονομικό επίπεδο, προχώρησε σε επενδύσεις αναφορικά με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, ενώ ενίσχυσε το ρόστερ με 16 μεταγραφές, αρκετές εκ των οποίων πρώτης γραμμής. Αυτό που εξαρχής χάλασε ήταν η συνεργασία με τον κόουτς Δημήτρη Ελευθερόπουλο που δεν έκανε παρέλαση εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων στα φιλικά και τα ηνία ανέλαβε ο Νίκος Παπαδόπουλος. Πιστεύουν πολύ στην πρωτιά οι Αχαιοί, έπεσαν όμως σε χρονιά πολύ δυνατού ανταγωνισμού και με μόνο ένα απευθείας εισιτήριο για τη μεγάλη κατηγορία.

ΞΑΝΘΗ
Ο Πάπας και οι 27 μεταγραφές
Η Ξάνθη έπεσε από τη Σούπερ Λίγκα έπειτα από τους αγώνες μπαράζ που έδωσε με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Σε εκείνα τα ματς οι ακρίτες βρίσκονταν στα όρια της διάλυσης, αγωνιζόμενοι με παίκτες από την Κ19. Και εκεί που όλα έμοιαζαν ζοφερά, ήρθε ο… θείος από την Αυστραλία στο πρόσωπο του Μπιλ Πάπας για να χτιστεί σε χρόνο-ρεκόρ ένα σούπερ ανταγωνιστικό ρόστερ που καθιστά την ομάδα της Θράκης πρώτο φαβορί για την επάνοδο στην πρώτη κατηγορία. Ο ομογενής από την Αυστραλία ανέθεσε τα ηνία στον 47χρονο κόουτς Τόνι Πόποβιτς, με χρόνια επιτυχιών στη χώρα των καγκουρό. Από εκεί και πέρα, το κοντέρ έχει καταγράψει 27 μεταγραφές πρώτης γραμμής. Αν ο κροατικής καταγωγής κόουτς βρει την κατάλληλη χημεία, η Ξάνθη δεν θα έχει αντίπαλο στον δρόμο για την επάνοδο στη Σούπερ Λίγκα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Άμεση επιστροφή
Τα Τρίκαλα δεν έμειναν πολύ στη Φούτμπολ Λιγκ, όπου κατέπεσαν εξαιτίας της… εκτρωματικής αναδιάρθρωσης και γύρισαν μονομιάς στη Β’ Εθνική. Οι Θεσσαλοί διαθέτουν τη φανέλα και την εμπειρία για να μην καταστούν «ασανσέρ», στόχος τους άλλωστε δεν είναι απλώς η παραμονή αλλά ανταγωνιστική πορεία στα όρια των πλέι οφ. Πολλές οι αλλαγές στο ρόστερ, πάνω από 20 παίκτες ήρθαν στον κάμπο για να δώσουν το κάτι παραπάνω. Στην κεφαλή της τεχνικής ηγεσίας βρίσκεται ο έμπειρος Απόστολος Χαραλαμπίδης. Η διοίκηση εγγυάται οικονομική σταθερότητα, μπορεί την καλή πορεία ο ΑΟΤ.

ΧΑΝΙΑ
Τα ιπτάμενα δελφίνια
Τα Χανιά πάλεψαν την προηγούμενη περίοδο για να προλάβουν το τρένο της ανόδου, αλλά τους έκοψε τη φόρα η άδοξη διακοπή του πρωταθλήματος. Οι Κρητικοί ήταν από αυτούς που πίεζαν για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η σεζόν πέρσι, δεν εισακούστηκαν και τις συνέπειες πλήρωσαν και αυτοί και όλοι οι υπόλοιποι στους δέκα μήνες αγωνιστικής απραξίας που ακολούθησαν. Στόχος τους είναι αυτή τη φορά να τα καταφέρουν. Εν πολλοίς διατηρήθηκε ο βασικός κορμός, οι λίγες αποχωρήσεις από το ρόστερ καλύφθηκαν με ισάριθμες προσθήκες στο ρόστερ. Ήρθαν και από τον Ολυμπιακό δανεικοί οι Νίκολιτς, Καμαρά και Φέκκας. Στο τιμόνι παραμένει ο πολύπειρος Αλέκος Βοσνιάδης. Η διοίκηση παρέχει οικονομική σιγουριά. Τα «δελφίνια» ετοιμάζονται εκ νέου για γρήγορες πλεύσεις, στην Κρήτη ελπίζουν ακόμα και στην πρωτιά.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής
Σήμερα (14.45)
Παναχαϊκή - Τρίκαλα (ΕΡΤ3)
Καραϊσκάκης Άρτας - Λεβαδειακός
ΟΦ Ιεράπετρας - Διαγόρας Ρόδου
Χανιά - Δόξα Δράμας (ΑΝΑΒΟΛΗ)
Αύριο (17/1)
Εργοτέλης - Ιωνικός (14.00)
Απόλλων Λάρισας - Ξάνθη (14.45, ΕΡΤ3)