Ερμόσο: «Κανένας δεν πρέπει να πέφτει θύμα τέτοιας μη συναινετικής συμπεριφοράς»

Η Τζένι Ερμόσο έδωσε κατάθεση καθώς ο δικαστής ερευνά τον πρώην πρόεδρο της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες για το φιλί μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ερμόσο: «Κανένας δεν πρέπει να πέφτει θύμα τέτοιας μη συναινετικής συμπεριφοράς»

Η Ισπανίδα ποδοσφαιρίστρια Τζένι Ερμόσο κατέθεσε στον δικαστή που ερευνά το φιλί που δέχθηκε από τον τότε πρόεδρο της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, μετά τη νίκη της Ισπανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο Αύγουστο.

Η απόφαση του Ρουμπιάλες να πάρει το κεφάλι της Ερμόσο στα χέρια του και να την φιλήσει στα χείλη προκάλεσε κατακραυγή και μια εθνική και διεθνή συζήτηση για τον σεξισμό. Οδήγησε επίσης στο να διεξαχθεί έρευνα κατά του Ρουμπιάλες για φερόμενη σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό από δικαστή στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας, το audiencia nacional.

Ο Ρουμπιάλες, ο οποίος παραιτήθηκε από επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιμένει ότι το φιλί που έδωσε στα χείλη της Ερμόσο ήταν συναινετικό και ότι είχε ζητήσει την άδειά της. Αλλά η Ερμόσο αρνήθηκε ότι έδωσε την άδεια και δήλωσε ότι το περιστατικό την άφησε να αισθάνεται «ευάλωτη και θύμα επιθετικότητας». Η 33χρονη επιθετική έχει καταθέσει ποινική μήνυση κατά του Ρουμπιάλες και οι εισαγγελείς της πολιτείας τον κατηγορούν για σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό επειδή φέρεται να την πίεσε να μιλήσει προς υπεράσπισή του, αφού οι πράξεις του προκάλεσαν παγκόσμια διαμάχη.

Η Ερμόσο έφτασε στο δικαστήριο της Μαδρίτης λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Τρίτης (2/1) για να δώσει την κατάθεσή της στον δικαστή Φρανσίσκο ντε Ζόρζε. Μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση μίλησε εν συντομία στα μέσα ενημέρωσης, ευχόμενη καλή χρονιά και προσθέτοντας: «Πήγε καλά. Όλα είναι τώρα στα χέρια της δικαιοσύνης».

Η διεθνής επιθετική, η οποία μόλις υπέγραψε στην μεξικανική ομάδα Τίγκρες, απέρριψε κάθε υπόνοια ότι το φιλί ήταν συναινετικό, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό του Ρουμπιάλες ότι του έδωσε την άδεια να τον φιλήσει ως «κατηγορηματικά ψευδή». Η Ερμόσο δήλωσε ότι αποφάσισε να μιλήσει για ό,τι συνέβη επειδή «κανένας άνθρωπος, σε οποιοδήποτε εργασιακό, αθλητικό ή κοινωνικό περιβάλλον, δεν πρέπει να πέφτει θύμα τέτοιου είδους μη συναινετικής συμπεριφοράς».

Και πρόσθεσε: «Ένιωσα ευάλωτη και θύμα μιας επιθετικότητας, μιας παρορμητικής, σεξιστικής πράξης, εκτός τόπου και χρόνου και χωρίς καμία συναίνεση εκ μέρους μου. Με απλά λόγια, δεν με σεβάστηκαν».

Η Ερμόσο δήλωσε επίσης ότι το περιστατικό και τα επακόλουθά του την είχαν καταβάλει τεράστιο φόρο. «Αυτές οι εβδομάδες ήταν πολύ δύσκολες», δήλωσε σε συνέντευξή της στο GQSpain πέρυσι. «Έπρεπε να αναλάβω τις συνέπειες μιας πράξης που δεν προκάλεσα, που δεν είχα επιλέξει ή προμελετήσει. Έχω δεχτεί απειλές και αυτό είναι κάτι που δεν συνηθίζεις ποτέ».

Ο Ρουμπιάλες, ο οποίος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο ή έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης εάν κριθεί ένοχος για σεξουαλική επίθεση, αρνήθηκε ότι επιτέθηκε ή εξανάγκασε την Ερμόσο και δεσμεύτηκε να καθαρίσει το όνομά του. «Πιστεύω στην αλήθεια και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι θα επικρατήσει», δήλωσε όταν παραιτήθηκε από επικεφαλής της ομοσπονδίας πριν από τέσσερις μήνες.

Ο 46χρονος πρώην παίκτης δήλωσε ότι αν και η οικογένειά του και οι κοντινοί του άνθρωποι είχαν υποστεί «τις συνέπειες μιας υπερβολικής δίωξης» και «πολλά ψέματα», αισθάνεται ότι το κοινό γνωρίζει την αλήθεια.