Women’s Champions League: Θα ακολουθήσει το «ελβετικό μοντέλο» - Επίσημα και δεύτερη διοργάνωση

Το ευρωπαϊκό γυναικείο ποδόσφαιρο πρόκειται να υποστεί σημαντικές αλλαγές, με τη μετάβαση του Women’s Champions League στο «ελβετικό μοντέλο» και τη θεσμοθέτηση μιας δεύτερης διοργάνωσης.

Women’s Champions League: Θα ακολουθήσει το «ελβετικό μοντέλο» - Επίσημα και δεύτερη διοργάνωση

Αμφότερες οι δύο αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την έναρξη της σεζόν 2025-26, ενώ οι υφιστάμενες συμφωνίες για τα δικαιώματα ενημέρωσης και χορηγίας θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της περιόδου 2024-25.

Οι αποφάσεις συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στο Αμβούργο το Σάββατο, πριν από την κλήρωση της φάσης των ομίλων για το Euro 2024των ανδρών του επόμενου καλοκαιριού.

Το Champions League των ανδρών θα χρησιμοποιεί τη μορφή του ελβετικού μοντέλου από την επόμενη σεζόν, ενώ υπάρχει μια δεύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση ανδρών από το 1971 (που εισήχθη ως Κύπελλο UEFA, πριν αλλάξει το όνομά της σε Europa League το 2009).

Το ελβετικό μοντέλο προέρχεται από το σκάκι, όπου χρησιμοποιείται για την κατάταξη ενός μεγάλου αριθμού ανταγωνιστών σε έναν ενιαίο πίνακα χωρίς να παίζουν όλοι μεταξύ τους. Στο UWCL, ένας όμιλος 18 ομάδων θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα μορφή των τεσσάρων ομίλων των τεσσάρων ομάδων. Οι ομάδες θα δώσουν έξι αγώνες στη φάση των ομίλων, τρεις εντός και τρεις εκτός έδρας, πριν από τους νοκ άουτ γύρους. Η UEFA αναφέρει ότι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό και τη δεύτερη κατηγορία της διοργάνωσης θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα (4/12).

Η προσαρμογή της ιδέας από την UEFA για το ανδρικό τουρνουά θα δει τις ομάδες να παίζουν με οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους, τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας, μια αύξηση σε σχέση με τις έξι αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων στην υπάρχουσα μορφή του Champions League. Όλες οι ομάδες θα τοποθετηθούν με βάση τις πρόσφατες επιδόσεις τους στις διοργανώσεις της UEFA, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε ομάδα θα έχει ένα δίκαιο σύνολο αγώνων. Οι οκτώ πρώτες ομάδες σε αυτόν τον διευρυμένο όμιλο των 36 ομάδων (από 32) θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των νοκ άουτ αγώνων και όσες τερματίσουν από την ένατη έως την 24η θέση θα αγωνιστούν σε έναν αγώνα μπαράζ με δύο σκέλη για να καθορίσουν ποιος θα φτάσει στους 16 της διοργάνωσης.

Η UEFA επέκτεινε το Champions League γυναικών ενόψει της σεζόν 2021-22, με 16 ομάδες από τουλάχιστον 10 ενώσεις-μέλη να συμμετέχουν στη φάση των ομίλων του. Η μορφή, ωστόσο, έχει δεχθεί κριτική τα τελευταία χρόνια, καθώς μόνο τέσσερις ομάδες προκρίνονται αυτόματα στη φάση των ομίλων (οι τέσσερις νικητές των πρωταθλημάτων με την υψηλότερη βαθμολογία) και οι υπόλοιπες μπαίνουν σε σύστημα πλέι οφ.

Σε αυτά τα πλέι-οφ συχνά κληρώνονται μεταξύ τους μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ορισμένες να αποκλείονται πριν από τη φάση των ομίλων χωρίς να έχουν να συμμετάσχουν σε δευτερεύουσα διοργάνωση. Η Άρσεναλ και η Βόλφσμπουργκ, δύο από τις ημιφιναλίστ του Champions League της περασμένης σεζόν, ήταν μεταξύ εκείνων που αποκλείστηκαν στα πλέι οφ φέτος.