Πιο κοντά από ποτέ το Europa League Γυναικών

Η UEFA φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης για γυναικείους συλλόγους.

Πιο κοντά από ποτέ το Europa League Γυναικών

Σύμφωνα με νέα έκθεση, η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει μια δεύτερη διοργάνωση για γυναικείους συλλόγους ήδη από το 2025.

Επί του παρόντος υπάρχει μόνο το Champions League γυναικών για ομάδες συλλόγων σε όλη την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν τρεις διοργανώσεις ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του Europa League και του Conference League.

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μαρκ Σκίνερ κατήγγειλε το «τρελό» σύστημα προκριματικών για το Champions League Γυναικών, καθώς η ομάδα του αποκλείστηκε στον προκριματικό γύρο τον Οκτώβριο, ενώ η Άρσεναλ του Γιόνας Άιντεβαλ είδε την ευρωπαϊκή της πορεία να τερματίζεται ακόμα νωρίτερα.

Η Telegraph αναφέρει ότι μια διοργάνωση τύπου Europa League για γυναικείους συλλόγους θα εξεταστεί στην Εκτελεστική Επιτροπή (ExCo) της UEFA αυτό το Σαββατοκύριακο στο Αμβούργο της Γερμανίας, αν και πιθανότατα θα έχει διαφορετική ονομασία και δομή από την αντίστοιχη των ανδρών.

Ένας εσωτερικός συνεργάτης της οργάνωσης δήλωσε ότι το τουρνουά δεύτερης κατηγορίας είναι «πιο κοντά από ποτέ», αλλά χρειάζεται έγκριση το Σάββατο (2/12), ενώ εξετάζονται επίσης αλλαγές στην τρέχουσα μορφή του Champions League, η οποία είδε δύο από τους ημιφιναλίστ της περασμένης σεζόν να αποκλείονται στα προκριματικά, με την Άρσεναλ και την γερμανική Βόλφσμπουργκ να μένουν εκτός.

Τυχόν αλλαγές θα επέλθουν στο τέλος του τρέχοντος κύκλου διοργανώσεων στο γυναικείο παιχνίδι, ο οποίος διαρκεί μέχρι το τέλος της περιόδου 2024-25.

Τον προηγούμενο μήνα, ο προπονητής της Γιουνάιτεντ Σκίνερ έριξε τα πυρά του στην μορφή του Champions League, αφού η ομάδα του αποκλείστηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν σε δύο αγώνες.

Ο Σκίνερ δήλωσε: «Υπάρχουν ομάδες που περνούν σε αυτή τη διοργάνωση [φάση ομίλων] που δεν είναι αρκετά καλές. Το επίπεδό μας είναι καλύτερο από αυτό το επίπεδο και είναι τρελό που πρέπει να παίξουμε με την ΠΣΖ σε αυτόν τον προκριματικό γύρο, τρελό. Και αυτό πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

'Η λέξη είναι: τρελό. Είδατε πόσο σκληρά έπρεπε να δουλέψουμε πέρυσι για να μπούμε σε έναν προκριματικό γύρο; Είναι τρελό, σωστά; Κοιτάξτε πόσο μακριά πήγε η Άρσεναλ πέρυσι, κοιτάξτε πόσο μακριά πήγε η Τσέλσι, και παρόλα αυτά πρέπει να προκριθούμε;

Δεν λειτουργεί. Και αν κάτι δεν λειτουργεί, θα πρέπει να κοιτάξετε να το διορθώσετε. Αυτό που εννοώ είναι ότι υπάρχουν άλλες ομάδες σε άλλα πρωταθλήματα, η Βόλφσμπουργκ αποκλείστηκε απόψε, ήταν στον τελικό πέρυσι, τρελό, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, σωστά».

'Ένα ή δύο παιχνίδια και είσαι εκτός Champions League; Αλλά αν περάσεις στη φάση των ομίλων, αποκτάς τη δυναμική σου και μπορείς να τρέξεις με αυτή και οι καλύτερες ομάδες περνούν. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι καλύτερες ομάδες βγαίνουν από αυτούς τους προκριματικούς γύρους».