Μουντιάλ Γυναικών: Ορισμένες παίκτριες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα

Περίπου το 20 τοις εκατό των παικτριών δεν έχει ακόμη πληρωθεί το μερίδιο του χρηματικού επάθλου που τους αναλογεί για τη συμμετοχή τους στο Μουντιάλ Γυναικών το περασμένο καλοκαίρι. Ανεπαρκείς ακόμη οι συνθήκες για τις ποδοσφαιρίστριες, σύμφωνα με έρευνα της FIFPRO.

Μουντιάλ Γυναικών: Ορισμένες παίκτριες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα

Πριν από το Μουντιάλ Γυναικών του περασμένου καλοκαιριού, η FIFA, η παγκόσμια ποδοσφαιρική οργάνωση, εγγυήθηκε χρηματικά έπαθλα στις παίκτριες που θα διανέμονταν μέσω των συμμετεχουσών ομοσπονδιών.

Τα ποσά προ φόρων κυμαίνονταν από 30.000 δολάρια ανά παίκτρια για τη συμμετοχή στη φάση των ομίλων έως 270.000 δολάρια ανά παίκτρια για όσες ανήκαν στη νικήτρια ομάδα του τουρνουά.

Ωστόσο, έξι από τις 32 συμμετέχουσες χώρες δεν έχουν ακόμη μεταβιβάσει τα χρηματικά έπαθλα που έστειλε η FIFA στις παίκτριες για λόγους που περιλαμβάνουν φορολογικά ζητήματα. Η FIFPRO παραμένει βέβαιη ότι όλες οι παίκτριες θα λάβουν τελικά τα ποσά.

«Η FIFA έχει δεσμευτεί όπως και εμείς να διασφαλίσει ότι οι παίκτριες θα λάβουν αυτές τις πληρωμές», λέει η Σάρα Γκρεγκόριους, διευθύντρια πολιτικής και στρατηγικών σχέσεων της FIFPRO για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

«Ο χρόνος θα δείξει, αλλά η πρόθεση είναι 100% να περάσει για κάθε παίκτη που συμμετείχε στη διοργάνωση».

Η Γκρεγκόριους εκτίμησε ότι η προθεσμία πληρωμής θα πρέπει να είναι «προς το τέλος του τρέχοντος έτους», αλλά αναγνώρισε ότι «όσο απομακρυνόμαστε από το τουρνουά, η υπομονή θα εξαντλείται».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμβόλαιο μεταξύ ατόμων και μερών, δεν είναι σαφές πού θα κριθεί η διαφορά αν δεν διευθετηθεί.

«Αν κατέληγε στο θάλαμο επίλυσης διαφορών της FIFA ή στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, αυτό θα αποτελούσε ένα εντελώς νέο προηγούμενο όσον αφορά τις ενώσεις-μέλη που παραβιάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες ή συνεννοήσεις», προσθέτει η Γκρεγκόριους.

Η FIFA ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωσή της ότι «πίστωσε τα χρηματικά έπαθλα» για τις παίκτριες και παρείχε «προσαρμοσμένη υποστήριξη» στις συμμετέχουσες χώρες σχετικά με τη διανομή των πληρωμών, προσθέτοντας ότι όλες οι διανομές θα υπόκεινται σε έλεγχο «εν ευθέτω χρόνω».

Η πλειονότητα των παικτριών έχει πληρωθεί και δήλωσε στη FIFPRO, το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ποδοσφαιριστές, ότι τα χρήματα έχουν αλλάξει την ζωή τους.

Οι παίκτριες της Νιγηρίας έλαβαν τα χρηματικά έπαθλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά, σύμφωνα με τη FIFPRO, η Ομοσπονδία της Νιγηρίας δεν έχει καταβάλει ακόμη στις παίκτριες τις αποζημιώσεις τους πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους πρόκρισης και των αμοιβών των αποστολών, που χρονολογούνται πολλούς μήνες πριν από το τουρνουά. Η νομική ομάδα της FIFPRO ενεργεί ως νομική τους υποστήριξη στη διαμάχη με την ομοσπονδία.

Τον Ιούνιο, η εθνική ομάδα γυναικών της Τζαμάικα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε τα ζητήματα γύρω από «τη μεταφορά, τα καταλύματα, τις συνθήκες προπόνησης, την αποζημίωση, την επικοινωνία, τη διατροφή και την πρόσβαση σε κατάλληλους πόρους». Στη συνέχεια, οι παίκτριες αποσύρθηκαν από τα προκριματικά του Κυπέλλου Γυναικών CONCACAF τον Οκτώβριο, επικαλούμενες «αντιεπαγγελματική επικοινωνία».

Μια πρόσφατη έρευνα της FIFPRO, η οποία διεξήχθη σε 260 ποδοσφαιρίστριες -και 26 από τις 32 εθνικές ομάδες- που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, διαπίστωσε επίσης ανησυχίες σχετικά με την οικονομική σταθερότητα. Μία στις τρεις παίκτριες κέρδιζε λιγότερα από 30.000 δολάρια (23.793 λίρες) ετησίως από το ποδόσφαιρο, γεγονός που ώθησε μία στις πέντε να συμπληρώσει το εισόδημά της με μια δεύτερη δουλειά.

Η έρευνα ανέφερε και άλλα «ανησυχητικά» ευρήματα: Το 10% των παικτριών δεν υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις πριν από το τουρνουά και το 22% δεν υποβλήθηκε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), και τα δύο υποχρεωτικά σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 54% των παικτριών δεν υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και το 70% δεν υποβλήθηκε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, το 60 τοις εκατό των παικτριών δήλωσε ότι δεν είχε υποστήριξη ψυχικής υγείας.

«Είναι πολύ, πολύ απογοητευτικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι στο 100%», λέει ο Δόκτωρας Άλεξ Κέλβιν, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας της FIFPRO για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

«Οτιδήποτε κάτω από το 100 τοις εκατό όταν πρόκειται για πρόσβαση σε ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ανάληψη ιατρικής εξέτασης πριν από το τουρνουά δεν είναι αποδεκτό. Όλες οι παίκτριες πρέπει να ολοκληρώνουν αυτούς τους σημαντικούς ελέγχους πριν αγωνιστούν και οι κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται πλήρως.

Οι παίκτριες χρειάζονται ένα περιβάλλον που να υποστηρίζει την ολιστική τους ευεξία, από την ψυχική τους υγεία μέχρι τις συνθήκες του τουρνουά, ώστε να έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική τους κατάσταση».

Η έρευνα ανέφερε ότι το 53% των παικτριών θεώρησαν ανεπαρκή την περίοδο ξεκούρασης που τους παρέχεται πριν και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ τα δύο τρίτα πίστευαν ότι δεν βρίσκονταν στη φυσική τους κορύφωση κατά την έναρξη του τουρνουά, τονίζοντας τα προβλήματα με το ημερολόγιο των διεθνών αγώνων και την προετοιμασία των παικτών.

Η αποκατάσταση μετά το τουρνουά αποτέλεσε επίσης σημαντικό ζήτημα, καθώς το 60% των παικτριών θεώρησαν ότι η ανάπαυση ήταν ανεπαρκής και το 86% είχαν λιγότερο από τις συνιστώμενες δύο εβδομάδες ανάπαυσης πριν επιστρέψουν στον σύλλογό τους. Οι κατευθυντήριες γραμμές της FIFPRO προτείνουν ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων εκτός αγωνιστικής περιόδου και μια περίοδο επανεκπαίδευσης έξι εβδομάδων.

«Σίγουρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος στο τέλος του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου για να υπάρξει επαρκής ξεκούραση και στη συνέχεια επανεκπαίδευση για να είμαστε έτοιμοι για κάποιες από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές σεζόν, για παράδειγμα», λέει η Γκρεγκόριους.

«Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα επιδιώξουμε να επεξεργαστούμε αυτά τα ζητήματα με τους ενδιαφερόμενους φορείς και να τα επιλύσουμε το συντομότερο δυνατό».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110