Ισπανία: Διεθνείς δεν ενημερώθηκαν για τις κλήσεις του Nations League

Αρκετές από τις παίκτριες της Ισπανίας που απεργούν από την εθνική ομάδα γυναικών δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα κληθούν για τους επερχόμενους αγώνες του Nations League αυτόν τον μήνα.

Ισπανία: Διεθνείς δεν ενημερώθηκαν για τις κλήσεις του Nations League

Η προπονήτρια της Εθνικής Ισπανίας, Μόντσε Τόμε επέλεξε τις περισσότερες από τις 23 παίκτριες που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στην πρώτη της αποστολή, με τους αγώνες με τη Σουηδία και την Ελβετία να ακολουθούν αυτόν τον μήνα.

Δεκαπέντε από τις παίκτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου διατήρησαν τη θέση τους. Οι Ερμόσο, Αντρές, Γκερέρο, Κοντίνα, Ρεντόντο, Παραλουέλο, Γκαλβέζ και Ζορνόζα δεν έχουν επιλεγεί.

Την Παρασκευή, 39 παίκτριες - τις οποίες περιλαμβάνονται 21 από τις 23 που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο- δήλωσαν ότι επιθυμούν περαιτέρω αλλαγές στη Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (RFEF), επιβεβαιώνοντας ότι η παραίτηση του πρώην προέδρου Λουίς Ρουμπιάλες, και η απόλυση του Χόρχε Βίλντα από την προπονητική δεν αρκούσαν για να τους πείσουν να επανέλθουν στην ομάδα.

Πηγές κοντά σε αρκετές από τις παίκτριες που απεργούν, οι οποίες ζήτησαν να μιλήσουν ανώνυμα για να προστατεύσουν τις σχέσεις τους, δήλωσαν στη «The Athletic» ότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι επρόκειτο να κληθούν. Είπαν ότι οι παίκτριες παραμένουν προσηλωμένες στην κοινή δήλωση που δημοσίευσαν την Παρασκευή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι σε συνάντηση με την ηγεσία της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας την Παρασκευή, ζητήθηκε από τις παίκτριες που απεργούν να επιστρέψουν στην ομάδα τώρα με την προϋπόθεση ότι σε ένα μήνα θα γίνουν «κάποια από αυτά που ζήτησαν». Οι πηγές ανέφεραν ότι οι παίκτριες αποφάσισαν να μην το κάνουν αυτό, επειδή εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την RFEF.

Τον Αύγουστο, τα μέλη της γυναικείας ομάδας δήλωσαν ότι θα απορρίψουν τις κλήσεις στην εθνική ομάδα μέχρι να αλλάξει η ηγεσία της RFEF μετά τις ενέργειες του Ρουμπιάλες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Ρουμπιάλες φίλησε την Ισπανίδα επιθετικό Τζένι Ερμόσο στα χείλη κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων στο στάδιο της Αυστραλίας μετά τη νίκη της Ισπανίας επί της Αγγλίας. Έκτοτε παραιτήθηκε από τη θέση του μετά τις δημόσιες αντιδράσεις για το περιστατικό.

Σε επιστολή που υπογράφουν 81 παίκτριες, μεταξύ των οποίων και ολόκληρη η ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, περιγράφεται η ενέργεια του Ρουμπιάλες ως «παραβίαση της αξιοπρέπειας των γυναικών».

Η Τομέ δήλωσε ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στις παίκτριες» και ότι από σήμερα ξεκινάει ένα «νέο στάδιο».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε: «Έχω μιλήσει με τις παίκτριες, αυτή είναι μια συζήτηση που δεν θα αποκαλύψω, είναι επαγγελματικά πράγματα μεταξύ μας.

Έχω πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτές τις παίκτριες. Πρόκειται για μια απίστευτη ομάδα. Δύο παίκτριες δεν ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ένα νέο στάδιο ξεκινάει, από το μηδέν σήμερα. Δεν υπάρχει τίποτα πίσω. Ανυπομονούμε πραγματικά να μπορέσουμε να βασιστούμε σε αυτούς τους παίκτες».

Η Τομέ, πάντως, δεν επιβεβαίωσε γιατί δεν επιλέχθηκε η Ερμόσο.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Ερμόσο κατέθεσε νομική καταγγελία για το φιλί από τον Ρουμπιάλες. Είπε ότι το φιλί δεν ήταν συναινετικό, αλλά ο Ρουμπιάλες επέμεινε ότι ήταν και υποστήριξε ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση του να λέει την αλήθεια».

«Είμαστε με την Τζένι σε όλα, και με όλες τις παίκτριες», πρόσθεσε η Τομέ. «Πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να τους βοηθήσουμε είναι να είμαστε κοντά τους και να τις ακούμε. Εγώ είμαι η πιο υπεύθυνη, μαζί με το επιτελείο μου, και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να την προστατεύσουμε σε αυτή την ομάδα είναι αυτός. Βασιζόμαστε στην Τζένι, δουλεύω μαζί της πέντε χρόνια, βρεθήκαμε αντιμέτωπες και όταν ήμουν παίκτρια».

Η γυναικεία ομάδα της Ισπανίας είχε αρκετές διαφωνίες στο παρελθόν με τη RFEF. Πέρυσι, 15 παίκτριες έστειλαν email που επιβεβαίωναν ότι δεν επιθυμούσαν να επιλεγούν μέχρι να γίνουν αλλαγές στο στήσιμο της εθνικής ομάδας. Οι αλλαγές που ζητούσαν αφορούσαν τόσο θέματα εντός όσο και εκτός γηπέδου. Όλα τα μέλη της «Las 15» υπέγραψαν τη δήλωση τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων των 12 παικτριών που δεν κλήθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η RFEF εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωνε «δημόσια δέσμευση» να γίνουν «διαρθρωτικές αλλαγές» στην ομοσπονδία. Είχαν καλέσει τους παίκτες να προσέλθουν και να συμμετάσχουν στις αλλαγές που θα γίνουν.

Πιεζόμενος για το αν έχει αλλάξει κάτι για να διασφαλιστεί ότι οι παίκτες θα επιστρέψουν στην ομοσπονδία, η Τομέ δήλωσε: «Είμαστε όλοι ξεκάθαροι ότι αυτή ήταν μια ιδιαίτερη κατάσταση και ότι παράγεται αυτές τις μέρες είναι κάτι εξαιρετικό. Η ομοσπονδία εργάστηκε για να μπορέσει να μιλήσει με τις παίκτριες. Τις ακούσαμε. Είμαστε όλες μέρος αυτής της διαδικασίας και πρέπει να έχουμε καλή επικοινωνία. Από σήμερα ξεκινάμε για το Nations League και είμαστε πολύ ενθουσιασμένες για αυτή τη διοργάνωση».

Η Ισπανία αντιμετωπίζει τη Σουηδία στις 22 Σεπτεμβρίου και παίζει με την Ελβετία τέσσερις ημέρες αργότερα.