Ινφαντίνο: «Οι γυναίκες να επιλέξουν τους σωστούς αγώνες στην μάχη για την ισότητα»

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη του ποδοσφαίρου γυναικών, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να «διαλέξουν σωστούς αγώνες» στη μάχη για ισότητα.

Ινφαντίνο: «Οι γυναίκες να επιλέξουν τους σωστούς αγώνες στην μάχη για την ισότητα»

Οι γυναίκες που «διαλέγουν τους σωστούς αγώνες» μπορούν να «πείσουν εμάς τους άνδρες τι πρέπει να κάνουμε» για να σημειωθεί πρόοδος στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών, δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Το Μουντιάλ Γυναικών ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, δίνοντας τέλος σε ένα διευρυμένο τουρνουά που ο Ινφαντίνο δήλωσε ότι ήταν μια αθλητική και εμπορική επιτυχία.

Αλλά υπήρξαν επίσης μια σειρά από ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα διαγωνιζόμενα έθνη, οι παίκτριες της Αυστραλίας μίλησαν την παραμονή του τουρνουά για να ζητήσουν ίσα χρηματικά έπαθλα για άνδρες και γυναίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς και να υποστηρίξουν καλύτερα πρότυπα στο εγχώριο πρωτάθλημά τους. Και οι δύο φιναλίστ -η Ισπανία και η Αγγλία- εμπλέκονται σε ανεπίλυτες μέχρι στιγμής διαφορές με τις ομοσπονδίες τους, ενώ η Νιγηρία, ο Καναδάς, η Τζαμάικα και άλλοι έχουν εγείρει ζητήματα σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες.

Ο Ινφαντίνο προέτρεψε τις κυβερνήσεις, τις ομοσπονδίες, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τους χορηγούς, τους συνεργάτες και τους δημοσιογράφους να κάνουν περισσότερα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών κατά την διάρκεια του συνεδρίου της FIFA για το ποδόσφαιρο γυναικών την Παρασκευή (18/8).

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο δήλωσε ότι η απόφαση της FIFA να επεκτείνει το γυναικείο τουρνουά από 24 ομάδες σε 32 ήταν δικαιολογημένη, αναφέροντας ότι ομάδες και από τις έξι συνομοσπονδίες κέρδισαν τουλάχιστον ένα παιχνίδι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά.
Είπε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 έβγαλε τα έξοδά του, καθώς απέφερε πάνω από 570 εκατομμύρια δολάρια (447 εκατομμύρια λίρες). «Δεν χάσαμε χρήματα και δημιουργήσαμε το δεύτερο υψηλότερο εισόδημα από οποιοδήποτε άθλημα, εκτός φυσικά από το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τη μεγαλύτερη πρόκληση της FIFA, ο πρόεδρος της FIFA επισήμανε την ανάγκη για περισσότερα επαγγελματικά πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι γυναίκες «έχουν τη δύναμη να αλλάξουν. Διαλέξτε τις σωστές μάχες. Διαλέξτε τις σωστές μάχες. Έχετε την δύναμη να φέρετε αλλαγή. Έχετε την δύναμη να πείσετε εμάς τους άνδρες τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Εσείς να το κάνετε. Απλά κάνε το».

Ο Ινφαντίνο για την επιλογή των «σωστών μαχών»

«Με τους άνδρες, με την FIFA, θα βρείτε ανοιχτές πόρτες», είπε ο Ινφαντίνο, απευθυνόμενος απευθείας στις γυναίκες. «Απλά σπρώξτε τις πόρτες. Είναι ανοιχτές. Και κάντε το επίσης σε εθνικό επίπεδο, σε κάθε χώρα, σε ηπειρωτικό επίπεδο, σε κάθε συνομοσπονδία. Απλά συνεχίστε να πιέζετε, διατηρήστε τη δυναμική, συνεχίστε να ονειρεύεστε και ας πάμε πραγματικά για μια πλήρη ισότητα.

Όχι μόνο ίσες αμοιβές στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι ένα σύνθημα που ακούγεται κάθε τόσο. Ίση αμοιβή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πάμε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν θα έλυνε τίποτα. Μπορεί να είναι ένα σύμβολο, αλλά δεν θα έλυνε τίποτα, επειδή είναι ένας μήνας κάθε τέσσερα χρόνια και αφορά λίγες παίκτριες από τις χιλιάδες και χιλιάδες παίκτριες. Πρέπει να διατηρήσουμε την δυναμική. Πρέπει να το προωθήσουμε. Πρέπει να επιδιώξουμε την ισότητα, αλλά πρέπει να το κάνουμε πραγματικά. Και εσείς, εδώ σε αυτό το δωμάτιο, όλες οι γυναίκες σε αυτό το δωμάτιο, έχετε τη δύναμη να το κάνετε. Γι' αυτό πιστέψτε σε αυτό».

Τι άλλο είχε να πει για τη δημιουργία περισσότερων επαγγελματικών πρωταθλημάτων;

«Πρέπει να έχουμε περισσότερες τοπικές διοργανώσεις, περισσότερες ηπειρωτικές διοργανώσεις, περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις γιατί όταν βλέπετε μερικές από τις όμορφες ιστορίες που γράφτηκαν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μπορούσα να μιλήσω για την Τζαμάικα, θα μπορούσα να μιλήσω για τη Νιγηρία, θα μπορούσα να μιλήσω για τον Παναμά, την Κολομβία φυσικά.

Έχουν, αν έχουν, πολύ μικρά πρωταθλήματα σε εθνικό επίπεδο. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι κάποιες από τις μεγάλες παίκτριες θα καταλήξουν να παίζουν στην Τσέλσι, ή στην Άρσεναλ ή στη Ρεάλ Μαδρίτης ή σε μια Μπαρτσελόνα ή στη Βόλφσμπουργκ, σε μια από αυτές τις ομάδες στην Ευρώπη. Ωραία, αλλά τι γίνεται με όλες τις άλλες και τι γίνεται με το μέλλον; Δεν μπορούν όλοι να πάνε και να παίξουν για μερικούς συλλόγους στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να μπορέσουν να παίξουν σε επαγγελματικό επίπεδο στην πατρίδα τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αναλάβουμε.

Για αυτό χρειαζόμαστε, φυσικά, όλους. Χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ (Ηνωμένα Έθνη) που μας βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, συμμετέχοντας μαζί μας.

Χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για τις γυναίκες και για τον γυναικείο αθλητισμό, και ειδικότερα για το γυναικείο ποδόσφαιρο φυσικά. Χρειαζόμαστε τους εταίρους και τους χορηγούς να πληρώσουν ένα δίκαιο τίμημα».