Αλέξια Πουτέγιας: Έδειξε πόσο είχε λείψει στην Ισπανία

Η καλύτερη παίκτρια του κόσμου, Αλέξια Πουτέγιας έφτασε στην καλύτερη διοργάνωση του κόσμου.

Αλέξια Πουτέγιας: Έδειξε πόσο είχε λείψει στην Ισπανία

«Το ταλέντο δεν χάνεται ποτέ. Ειδικά όχι στην καλύτερη παίκτρια στον κόσμο», δήλωσε η Ισπανίδα επιθετικός Τζένιφερ Ερμόσο μετά τη νίκη της ομάδας της με 5-0 επί της Ζάμπια.

Αυτή η νίκη οδήγησε την Ισπανία στα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, αλλά υπήρχε και ένας άλλος λόγος που είχε τόση σημασία για την Ισπανία: η επιστροφή στο αρχικό σχήμα για την Αλέξια Πουτέγιας.

Τέτοια εποχή, πριν από ένα χρόνο, η Πουτέγιας υπέστη τραυματισμό στον προσαγωγό, παραμονές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο οποίος την άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης μέχρι τον Απρίλιο. Την Τετάρτη, η 29χρονη μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα έκανε την πρώτη της αγωνιστική εμφάνιση για την Ισπανία έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι: Η Πουτέγιας είναι... εμμονική με το ποδόσφαιρο, αλλά τον τελευταίο χρόνο την πλήγωνε να σκέφτεται το παιχνίδι. Τον Οκτώβριο, ξέσπασε σε κλάματα καθώς παρέλαβε την δεύτερή της Χρυσή Μπάλα. Όχι μόνο επειδή είχε κερδίσει το βραβείο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά επειδή της θύμισε πόσο δύσκολο ήταν να μην βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον, με τη μπάλα στα πόδια για τον σύλλογο και τη χώρα.

Αυτό ήταν που περίμενε. Γι' αυτό προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας της, παρόλο που κατάφερε να παίξει μόνο ένα μικρό ρόλο στην Μπαρτσελόνα προς το τέλος της περασμένης σεζόν. Είναι ο λόγος για τον οποίο προπονήθηκε μακριά από την υπόλοιπη ομάδα της Ισπανίας μέχρι και δύο ημέρες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Κόστα Ρίκα. Στόχος ήταν να αναρρώσει καλά και να μην χρειαστεί να ξεκινήσει από την αρχή.

«Προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε την προπόνησή της για να έχουμε την καλύτερη δυνατή Αλεξία», δήλωσε ο προπονητής της Ισπανίας Χόρχε Βίλντα πριν από εκείνο το παιχνίδι την περασμένη εβδομάδα. «Της κάνουμε πολύ ήπια θεραπεία, ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να μπορέσει να παίξει».

Η Πουτέγιας μπήκε στο 77ο λεπτό εναντίον της Κόστα Ρίκα, αλλά εναντίον της Ζάμπια μπόρεσε τελικά να ακούσει τον ύμνο της χώρας της μαζί με τους συμπαίκτες της στον αγωνιστικό χώρο, κοιτάζοντας τις κερκίδες. Ο ήχος του πρώτου σφυρίγματος του διαιτητή πρέπει να ήταν σαν μουσική στα αυτιά της Πουτέγιας.

Η ποιότητά της έλαμψε σύντομα. Στο τρίτο λεπτό, έκανε την πρώτη της επίθεση στα καρέ της Ζάμπια. Στη συνέχεια άρχισε να συνδυάζεται με τον Ερμόσο, όπως τις παλιές μέρες στην Μπάρτσα.

Η Ερμόσο - η οποία έπαιξε και πάλι ως ακραίος επιθετικός αντί για τη μεσαία γραμμή - της είχε επίσης λείψει. Και αυτό φάνηκε στα πρώτα λεπτά.

Τόσο πολύ που στο 13ο λεπτό, ο Πουτέγιας δημιούργησε για την Ερμόσο το δεύτερο γκολ της Ισπανίας με μια τέλεια διαμορφωμένη σέντρα. Η Αλέξια επέστρεψε.

Στο ντοκιμαντέρ της Πουτέγιας στο Amazon Prime, Labor Omnia Vincit, μπορείτε να ακούσετε πόσο αναστατωμένη ήταν στο πρώτο τηλεφώνημα που έκανε στον ατζέντη της μετά τον τραυματισμό της. Η Πουτέγιας είπε ότι δεν ήξερε αν θα ήταν σε θέση να επιστρέψει και μάλιστα πρότεινε ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί και να στραφεί στην προπονητική.

Η αστέρας της Μπάρτσα και της Ισπανίας ξεπέρασε αυτές τις δύσκολες πρώτες στιγμές και η επέμβαση στο γόνατό της πήγε καλά. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Πουτέγιας, γρήγορα κατάλαβε ότι ο σεβασμός των σταδίων της αποθεραπείας της ήταν το κλειδί για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό. Και κατάφερε να μειώσει τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης, παίζοντας μάλιστα στον επαναληπτικό ημιτελικό της Μπάρτσα για τα ημιτελικά του Champions League με την Τσέλσι στο Καμπ Νου.

Αλλά εξακολουθούσε να έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχε ξεκινήσει για την Ισπανία με κάτι να διακυβεύεται. Τελευταία φορά το είχε κάνει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Σκωτίας τον περασμένο Απρίλιο, όταν βοήθησε τη χώρα της να σφραγίσει την πρόκρισή της στα τελικά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η επιστροφή της αναμενόταν με ανυπομονησία από τους οπαδούς της Ισπανίας, οι οποίοι ρωτούσαν ακόμη τους δημοσιογράφους πώς ήταν λίγα λεπτά πριν από τον αγώνα με τη Ζάμπια στο Eden Park. Ήταν η πιο επαναλαμβανόμενη ερώτηση κατά την προετοιμασία αυτού του αγώνα και η Πουτέγιας συνέχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μετά - παρά το γεγονός ότι αντικαταστάθηκε στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου και η Ισπανία πέτυχε άλλα τρία γκολ στη συνέχεια.

«Μετά από μια τόσο μακρά διαδικασία, όλοι περιμένουν», δήλωσε η συμπαίκτριά της στην ομάδα της Βαρκελώνης και φίλη της Ιρέν Παρέδες, προτρέποντας σε προσοχή. «Πρέπει να την αφήσουμε ήσυχη, να την αφήσουμε να βρει τα πατήματά της.

Είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά έχει συνηθίσει σε επίπεδο Ballon d'Or. Είναι μια χαρά, μπορέσαμε να τη δούμε και είναι άνετα».

«Η Αλέξια σου φέρνει όλα όσα μπορεί να σου φέρει μια Χρυσή Μπάλα στο γήπεδο», δήλωσε η αριστερή μπακ Όλγα Καρμόνα στη μεικτή ζώνη.

Η Σάλμα Παραλουέλο, μια άλλη συμπαίκτρια της Πουτέγιας στην Μπαρτσελόνα που υπέστη και η ίδια τραυματισμό στον προσαγωγό πέρυσι, δήλωσε ότι μπορεί να την συμπάσχει. «Είναι χαρά μου να τη βλέπω να παίζει», δήλωσε η 19χρονη ακραία επιθετικός. «Θέλουμε την Αλέξια στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Δεν ήταν μόνο η ασίστ για την Ερμόσο - η Άλμπα Ρεντόντο, η επιθετική που μπήκε και πέτυχε ένα διπλό στο δεύτερο ημίχρονο, επεσήμανε τα «μικρά πράγματα», όπως τα πισωγυρίσματα της Πουτέγιας και η ντρίμπλα της.

«Σιγά-σιγά θα δούμε περισσότερα από αυτήν, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτήν και επειδή μας δίνει το παιχνίδι της», δήλωσε η Ρεντόντο. «Η Αλέξια έχει πολλά να δώσει».

Ήταν λογικό να αντικατασταθεί η Πουτέγιας στην ανάπαυλα με την Ισπανία να έχει άνεση και να προηγείται με 2-0 της Ζάμπια. Στον πάγκο, πήρε μια ανάσα φρέσκου αέρα και τράβηξε την κουβέρτα της για να προστατεύσει τα κρύα πόδια της από τον χειμώνα της Νέας Ζηλανδίας.

Η καλύτερη παίκτρια του κόσμου έφτασε στην καλύτερη διοργάνωση του κόσμου. Καλώς ήρθες πίσω, Αλέξια- είχες λείψει στην Ισπανία.