Ανοίγοντας τον Δρόμο: Ήρθε η ώρα για την ενίσχυση του Ποδοσφαίρου Γυναικών στην Ελλάδα

Η Ευρώπη έχει δείξει τον δρόμο. Ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα να κάνουμε το επόμενο βήμα με την προώθηση και την ενίσχυση του Ποδοσφαίρου Γυναικών. - Γράφει ο Σταύρος Λιώσης. 

Ανοίγοντας τον Δρόμο: Ήρθε η ώρα για την ενίσχυση του Ποδοσφαίρου Γυναικών στην Ελλάδα

Το ποδόσφαιρο αποτελεί βασικό κομμάτι της κουλτούρας μας και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα άθλημα που ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, παρά την εκτεταμένη εξάπλωση του ποδοσφαίρου στην ελληνική κοινωνία, το ποδόσφαιρο γυναικών παραμένει ακόμα υποτιμημένο και αποκλεισμένο από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το γυναικείο ποδόσφαιρο απολαμβάνει μεγάλης αναγνώρισης και υποστήριξης, η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα με σοβαρότητα την ανάγκη για προώθηση και ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Η προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα -πέραν του ότι είναι επιτακτική ανάγκη- αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη. Πρώτον, προάγει την ισότητα των φύλων και την αποδοχή των γυναικών στον αθλητισμό. Μέσω του ποδοσφαίρου, οι γυναίκες μπορούν να εκφραστούν και να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε ένα αθλητικό περιβάλλον που παραδοσιακά ανήκει στους άνδρες. Επιπλέον, η προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών διευκολύνει τη δημιουργία προτύπων για τις νεότερες γενιές και τις ενθαρρύνει να ακολουθήσουν το πάθος τους και να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει την σημασία του ποδοσφαίρου γυναικών και έχουν επενδύσει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξή του. Χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Σουηδία έχουν αναδειχθεί σε πρωταθλήτριες του γυναικείου ποδοσφαίρου και έχουν εκπληκτικές εθνικές ομάδες που προκαλούν θαυμασμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, αυτές οι χώρες παρέχουν ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη στις ποδοσφαιρίστριες, δημιουργώντας ένα πρότυπο που μπορεί να ακολουθηθεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο δε, πως οι ομάδες Γυναικών της Μπαρτσελόνα, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κ.ο.κ. όχι απλά αγωνίζονται στο Καμπ Νου και στο Ολντ Τράφορντ αλλά να τα γεμίζουν! Μόλις τον Απρίλιο περισσότεροι από 91 χιλιάδες φίλαθλοι γέμισαν το ιστορικό στάδιο της Μπαρτσελόνα για να παρακολουθήσουν την Αλεξία Πουτέγιας και την παρέα της.

Στην Ελλάδα, η προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Η δημιουργία επαγγελματικών πρωταθλημάτων, η διοργάνωση τουρνουά και η αύξηση της χορηγικής υποστήριξης είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Είναι αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες να ασκήσουν το άθλημά τους σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και να έχουν προοπτικές για καριέρα στον αθλητισμό.

Επιπλέον, οι αθλητικοί σύλλογοι, τα εκπαιδευτικά ίδρυματα και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να συμβάλουν στην αύξηση της δημοφιλίας του γυναικείου ποδοσφαίρου. Η διοργάνωση αγώνων και εκδηλώσεων, η παροχή επαρκούς ενημέρωσης και κάλυψης των αγώνων και η διάθεση πόρων για την ανάπτυξη νέων ταλέντων είναι βασικά στοιχεία για την προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ολυμπιακός θα μπει και αυτός στον... χορό των Ομάδων Γυναικών και μέσα στην επόμενη διετία προβλέπεται να υπάρχουν και οι τέσσερις μεγάλοι σύλλογοι στην Women's Super League.

Μέσω της προώθησης και ανάπτυξης του ποδοσφαίρου γυναικών, μπορούμε να εμπνεύσουμε νέες γενιές, να δημιουργήσουμε θετικά πρότυπα και να δώσουμε στις γυναίκες την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους στον αθλητισμό. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα και να θέσουμε τις βάσεις για ένα φωτεινό και ανεξερεύνητο μέλλον για τις γυναίκες αθλήτριες της χώρας μας.

Αναστασία Σπυριδωνίδου στο «ΦΩΣ»: «Το ποδόσφαιρο Γυναικών αναπτύσσεται»