Βεατρίκη Σαρρή και Τατιάνα Γεωργίου: «Εσείς να τα βλέπετε αυτά»!

Οι δύο Ελληνίδες διεθνείς ποδοσφαιρίστριες τα λένε χύμα και τσουβαλάτα: «Αγνοούμε τον μισό πληθυσμό της χώρας». «Μόνο όταν ο Ολυμπιακός φτιάξει ομάδα θα ανέβει το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

Βεατρίκη Σαρρή και Τατιάνα Γεωργίου: «Εσείς να τα βλέπετε αυτά»!

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 3/8/2022

Βεατρίκη Σαρρή: «Έχουμε παράπονο»...

Κάτι λάθος γίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την ΕΠΟ, από την πολιτεία και από τις ομάδες σε ό,τι αφορά τον βασιλιά των σπορ και τις γυναίκες. Όσες κοπέλες έχουν φύγει για να σωθούν στο εξωτερικό μού λένε ότι εδώ είμαστε πάρα πολύ πίσω, μιλάμε για πλήρη ανυπαρξία. Ενώ η ΟΥΕΦΑ δίνει λεφτά και προωθεί το άθλημα στις γυναίκες, εδώ δεν θέλουν να μπουν σε ανταγωνισμό γιατί ο οπαδισμός και ο εγωισμός κυριαρχούν. Κοιτάνε το δέντρο και δεν κοιτάνε το δάσος.

Ποιο είναι το δάσος; Το ότι μιλάμε για τον μισό πληθυσμό της χώρας ως ανεκμετάλλευτο δυναμικό! Ο βασιλιάς των σπορ πρέπει να προωθηθεί στα νέα κορίτσια, από το σχολείο κιόλας. Γιατί το κάνουν στο πόλο και στο βόλεϊ που είναι πολύ πιο δύσκολο; Γιατί δεν το κάνουν στο ποδόσφαιρο που είναι εύκολο και παίζεται παντού;

Είδαμε συγκλονιστικές στιγμές στο Γιούρο γυναικών αυτές τις ημέρες, στο «Γουέμπλεϊ» πήγαν 87.000 φίλαθλοι να δουν Αγγλία - Γερμανία! Και στα προηγούμενα ματς η Αγγλία έφερνε 60.000 κόσμο. Η Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών έχει γεμίσει τη γηπεδάρα της επανειλημμένως, μιλάμε για 90.000 κόσμο! Για γυναίκες στο ποδόσφαιρο. Και εδώ κοροϊδεύουμε. Λες και είμαστε άξιοι ως ελληνικό ποδόσφαιρο να κοροϊδέψουμε. Βήματα προς τα πίσω κάνουμε και στους άνδρες.
Για τον θρίαμβο της Εθνικής Αγγλίας στο ποδόσφαιρο γυναικών και για την τρομερή προσέλευση του κόσμου μίλησα με δύο παίκτριές μας διεθνείς που παίζουν στο εξωτερικό. Τις είχα βγάλει καθεμία στο παρελθόν, όπως έχω βγάλει και άλλες. Έχουν ενδιαφέρον αυτά που λένε.

Ξεκίνημα από τη Βεατρίκη Σαρρή που διαπρέπει στην Αγγλία, στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Ξέρω πολλούς μπαμπάδες που έχουν κορίτσια και δεν τολμάνε να τα πάνε στο ποδόσφαιρο γιατί δεν υπάρχει προοπτική. Και χάνονται λεφτά, χάνονται συνδρομές από τις ακαδημίες, χάνονται και πελάτισσες-φίλαθλοι.

Δεν υπήρξε άλλη Ελληνίδα να παίξει πρώτη κατηγορία στην Αγγλία. Πόσα χρόνια είσαι εκεί;

Η πορεία μου είναι ανοδική. Φέτος πήρα μεταγραφή στην Μπράιτον που παίζει στην πρώτη κατηγορία και είναι σταθερά στη μέση του πρωταθλήματος. Πέρσι ήμουν στην Μπέρμιγχαμ που ήταν κι αυτή στην πρώτη κατηγορία, αλλά υποβιβάστηκε. Πιο πριν ήμουν σε μικρότερες κατηγορίες. Είμαι έξι χρόνια στο Νησί.

Πόσων χρόνων είσαι;

24.

Μπράβο σου. Ήταν έκπληξη η κατάκτηση του Γιούρο από την Αγγλία;

Όχι, παρότι το πήραν πρώτη φορά, δεν ήταν έκπληξη. Έχουν πολύ καλές παίκτριες. Το ότι πήρανε το Γιούρο είναι ένα τεράστιο άλμα για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία, έγινε χαμός εδώ!

Πρώτο θέμα ήταν παντού.

Έγινε χαμός. Τεράστιο το ενδιαφέρον. Τι να σας πω… Εκατομμύρια κόσμος είδε τον αγώνα στην τηλεόραση, 87.000 φίσκαραν το «Γουέμπλεϊ», τόσος κόσμος δεν έχει δει αγώνα Γιούρο ούτε στους άντρες! Είναι επίσημο ρεκόρ όλων των εποχών!

Από ποιες ομάδες είναι οι παίκτριες της Εθνικής Αγγλίας;

Οι βασικές ομάδες που τροφοδοτούν με παίκτριες την Εθνική Αγγλίας είναι η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι. Η καθεμία από αυτές τις ομάδες έχει 3-4 παίκτριες στην Εθνική. Εξαίρεση μόνο η τερματοφύλακας που είναι της Άστον Βίλα, την είχα συμπαίκτριά μου πέρσι στην Μπέρμιγχαμ. Είναι μικρή, είναι του 2000.

Αυτή που ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών στη συνέντευξη Τύπου και χόρευε;

Όχι, στην εισβολή που έγινε από τις παίκτριες στα πανηγύρια, αυτή που ανέβηκε στο τραπέζι ήταν η τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι η βασική της Εθνικής.


Η ψηλή στο κέντρο τι ήταν αυτό; Είθισται τέτοιο ύψος σε γυναίκα στα χαφ;

Η Τζιλ Σκοτ έχει τις περισσότερες συμμετοχές, είναι 35 χρόνων, είναι ωραίος χαρακτήρας. Παρότι ψηλή και αδύνατη, τρέχει πάρα πολύ, καλύπτει πολλούς χώρους, είναι αμυντικό χαφ. Έχω παίξει αντίπαλός της.

Πες μου για την προπονήτρια της Αγγλίας.

Η Βίγκμαν είναι από την Ολλανδία, έχει κερδίσει Γιούρο και με την Εθνική Ολλανδίας!

Χάρηκες;

Πάρα πολύ. Έζησα το ενδιαφέρον του κόσμου, θα αλλάξει πολλά αυτό το γεγονός. Μισθούς, χορηγούς, τηλεθέαση, αύξηση και στα εισιτήρια. Ανοίγει νέα εποχή για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Είχε ανέβει ήδη πολύ τα τελευταία χρόνια το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία, αλλά αυτό τώρα είναι το κερασάκι στην τούρτα. Δεν το είχε πάρει ποτέ η γυναικεία ομάδα, και η αντρική το έχανε συνέχεια, τόσα χρόνια έλεγαν «it's coming home» μάταια και τελικά τους το έφεραν οι γυναίκες!

Καλύτερη παίκτρια για εσένα στην Εθνική Αγγλίας;

Η Λόρεν Χεμπ. Από άποψη ταλέντου.

Πού παίζει;

Στη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι η πιο ταλαντούχα, η πιο ανερχόμενη. Πάντως στο Γιούρο πολλές διακρίθηκαν.

Είδα στα σόσιαλ μίντια μία γκολάρα που έβαλες πριν από λίγους μήνες, έγινε viral.

Κέρδισε το βραβείο της ομάδας ως το καλύτερο γκολ της χρονιάς!

Ποιο ματς ήταν;

Παίζαμε με τη Σάντερλαντ στο Κύπελλο, στο οποίο φτάσαμε έως τα προημιτελικά.

Το πιο εντυπωσιακό γήπεδο που έχεις παίξει στην Αγγλία;

Το καινούργιο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» με διαφορά! Το καινούργιο γήπεδο της Τότεναμ, αυτό των αντρών.

Τι λεφτά παίρνουν οι παίκτριες στην Αγγλία;

Και 200.000 και 300.000 λίρες τον χρόνο.

Ένα πουλάκι μού είπε ότι εσύ παίρνεις πιο πολλά από αρκετούς άντρες σε μικρές ομάδες στη Σούπερ Λιγκ.

Αλήθεια είναι.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Να παίξω σε κλαμπ που να διεκδικεί τίτλους και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται.

Τι θέση παίζεις;

Χαφ. Δεκάρι, αμυντικό χαφ και αριστερό χαφ.

Αριστεροπόδαρη;

Ναι.

Αγαπημένος παίκτης στον Ολυμπιακό;

Ο Ριβάλντο ήταν. Και τα τελευταία χρόνια ο Φορτούνης.

Πώς θες να κλείσουμε;

Έχω ένα παράπονο και θέλω να το πω. Ενώ η ΟΥΕΦΑ δίνει χρήματα για να προωθήσει το γυναικείο ποδόσφαιρο, δεν ξέρω αυτά τα χρήματα πού πάνε. Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Για παράδειγμα, ολόκληρος Ολυμπιακός είναι δυνατόν να μην έχει γυναικεία ομάδα στο ποδόσφαιρο; Έχουν όλα τα μεγάλα κλαμπ στην Ευρώπη, έχει ο κ. Μαρινάκης στη Νότιγχαμ, γιατί δεν έχει στον Ολυμπιακό; Αν μπει ο Ολυμπιακός στο γυναικείο ποδόσφαιρο, θα δοθεί μεγάλη ώθηση σε αυτό στη χώρα μας.

Μικρή φαντάζομαι πήγαινες σε ακαδημία ποδοσφαίρου με αγόρια;

Ήμουν το μόνο κορίτσι ανάμεσα στα αγόρια! Στα 7 μου άρχισα σε ακαδημία αγοριών, γιατί δεν υπήρχε ακαδημία για κορίτσια, και έπαιζα με τα αγόρια μέχρι τα 12.

Σε ποια περιοχή;

Στα Χανιά.

Πώς σου φάνηκε που η σκόρερ του νικητήριου γκολ έβγαλε τη φανέλα της και έμεινε με το αθλητικό σουτιέν;

Η Κλόι Κέλι. Προσωπικά δεν συμφωνώ, δεν αντιπροσωπεύει αυτή η εικόνα το γυναικείο ποδόσφαιρο. Αλλά δεν την κρίνω, διότι είναι πολύ έντονο το συναίσθημα εκείνης της στιγμής.

Ερχόταν και από σοβαρό τραυματισμό.

Ναι, είχε περάσει χιαστό, έμεινε πάρα πολλούς μήνες έξω και στο τσακ πρόλαβε το Γιούρο.

Πού παίζει;

Στη Μάντσεστερ Σίτι.

Έχουν πάθος οι γυναίκες, τσακώνονται;

Τσακώνονται, ναι.

Περιστατικό σκληρό που σου έχει τύχει;

Εγώ είμαι επιθετική στον τρόπο παιχνιδιού μου, αλλά δεν είμαι επιθετική ως άνθρωπος. Δεν προκαλώ.

Οι προπονητές στην Αγγλία τι είναι οι πιο πολλοί, άντρες ή γυναίκες;

Πιο πολλές γυναίκες προπονήτριες πλέον.

Στην Ελλάδα;

Κυρίως άντρες.

Τατιάνα Γεωργίου: «Ορίστε! Πήρανε μια καλή απάντηση»...

H επόμενη διεθνής μας παίκτρια είναι η Τατιάνα Γεωργίου. Κι αυτή τσατισμένη, λέει πράγματα.

Πού πήρες φέτος μεταγραφή;

Στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας, κυπελλούχος και δευτεραθλήτρια, έχασε το πρωτάθλημα ισόβαθμη στη διαφορά των γκολ.

Πέρσι πού έπαιζες;

Στην Τσεζένα στην Ιταλία και στη Νάπολι πάλι στην Ιταλία.

Το περίμενες ότι θα έπαιρναν το Γιούρο οι Αγγλίδες;

Ναι, πέρασαν από τους ομίλους πολύ εύκολα, με πολλά γκολ, μετά απέκλεισαν την Ισπανία που ήταν ένα από τα φαβορί. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ και το πρωτάθλημά τους στην Αγγλία. Ήταν πάντα δυνατό, αλλά πλέον θεωρείται το καλύτερο στην Ευρώπη.

Φανταζόσουν ποτέ 87.000 κόσμο στο «Γουέμπλεϊ» για γυναικείο ποδόσφαιρο;

Η αλήθεια είναι ότι 90.000 κόσμος φαίνεται εξωπραγματικό, όμως φέτος είδαμε 90.000 κόσμο και σε αγώνες της Μπαρτσελόνα στις γυναίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Φαντάζομαι τη χαρά σας.

Είναι τεράστια η χαρά, οι 87.000 στο «Γουέμπλεϊ» είναι ρεκόρ όλων των εποχών στα Γιούρο και των ανδρών και των γυναικών! Μας δίνει την ευκαιρία να πούμε σε ορισμένους «Ορίστε! Που μας λέτε ποιος θα βλέπει γυναικείο ποδόσφαιρο αν το αναπτύξουμε στην Ελλάδα. Που μας λέτε ότι οι γυναίκες δεν είναι για ποδόσφαιρο. Πήρατε μια καλή απάντηση!».

Έγιναν κάποια βήματα πάντως.

Έφτιαξαν επιτέλους ομάδα ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ που ξεκίνησαν από τη Γ' Εθνική. Όμως τον Ολυμπιακό περιμένουμε. Ο ΠΑΟΚ έχει ομάδα χρόνια, καλή ομάδα. Μόνο αν φτιάξει και ο Ολυμπιακός ομάδα θα ανέβει το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα του Ολυμπιακού!

Σου έκανε εντύπωση που η σκόρερ του νικητήριου γκολ έβγαλε τη φανέλα της στον πανηγυρισμό;

Δεν είθισται. Αλλά δικαιολογείται, η κοπέλα έμεινε 11 μήνες έξω από χιαστό. Έδωσε με το γκολ της τη νίκη στη χώρα της. Φαντάσου τη χαρά της.

Έχετε ευπάθεια οι κοπέλες στον χιαστό, είναι γεγονός αυτό.

Σχεδόν όλες το έχουμε περάσει. Επιστημονικά λένε ότι υπάρχει όντως μια ευπάθεια σε σχέση με τους άνδρες λόγω περιφέρειας στη λεκάνη και λόγω ορμονών. Εγώ θα πω όμως ότι φταίνε και οι γηπεδικές συνθήκες και οι προπονητικές συνθήκες. Οι άνδρες έχουν καλύτερα γήπεδα, καλύτερη προπόνηση και φυσικοθεραπεία. Εγώ για παράδειγμα έπαθα χιαστό επειδή έκανα άλμα και προσγειώθηκα σε λακκούβα.

Τι ξέρεις για την ψηλή στα χαφ;

Είναι 35 χρόνων, έμπειρη, έχει τις πιο πολλές συμμετοχές, έπαιζε στη Μάντσεστερ Σίτι, μετά πήγε δανεική στην Έβερτον και στην Άστον Βίλα.

Είδες την εισβολή τους στη συνέντευξη Τύπου;

Το είδα, ναι, είχε πλάκα.

Η τερματοφύλακας ανέβηκε πάνω στο τραπέζι των προπονητών.

Κι εγώ θα το έκανα αν είχα πάρει το Γιούρο!

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις στο γυναικείο ποδόσφαιρο;

Αυτές που είδαμε στους ημιτελικούς. Γαλλία-Γερμανία ήταν ο ένας ημιτελικός, πολύ μεγάλο ντέρμπι, τελικά νίκησε 2-1 η Γερμανία. Στον άλλον ημιτελικό η Αγγλία διέλυσε τη Σουηδία 4-0, δεν περίμενα τέτοιο σκορ, περίμενα βέβαια την Αγγλία ότι θα περνούσε. Πάντως δυνατή είναι και η Ολλανδία στο γυναικείο ποδόσφαιρο, όπως και η Ισπανία.

Πού υστερεί το γυναικείο ποδόσφαιρο σε σχέση με το αντρικό;

Στην ταχύτητα και στη δύναμη, αλλά στο κορυφαίο επίπεδο έχουν μειωθεί οι διαφορές.

Είπε ύμνους ο Κλοπ.

Χαρήκαμε πολύ που είπε τόσο θερμά λόγια ο Κλοπ για το γυναικείο ποδόσφαιρο και είπε ότι είναι φαν και παρακολουθεί. Όταν μιλάει έτσι ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο, θα πρέπει να σκεφτούν καλύτερα αυτοί που λένε «οι γυναίκες δεν είναι για ποδόσφαιρο». Είδαμε πολύ ωραία γκολ και πάρα πολύ κόσμο.

Τι θέση παίζεις;

Αμυντικό χαφ.

Πονάει ο Ολυμπιακός στα χαφ;

Καλά, αυτήν τη στιγμή πονάει λίγο παντού...

Εσύ μικρή έπαιζες σε ακαδημία με αγόρια;

Ναι, στην Ηγουμενίτσα ξεκίνησα με αγόρια, γιατί δεν υπήρχε ακαδημία για κορίτσια στα μέρη μου.

Ρατσισμό έζησες;

Τα πρώτα δουλέματα «πού πάει το κορίτσι», «δεν ξέρουν τα κορίτσια μπάλα», αλλά όταν έβλεπαν ότι τους περνάω άλλαζαν γνώμη. Στην πορεία βρήκα αποδοχή και συμπαράσταση.

Πώς σου κόλλησε το… μικρόβιο;

Από πολύ μικρή με θυμάμαι με μια μπάλα να παίζω με τα αδέλφια μου ποδόσφαιρο μέσα στο σπίτι με τα έπιπλα. Με στήριξαν οι γονείς μου. Και έφτασα να ζω πλέον από αυτό, να είμαι επαγγελματίας.