Αργεντινή - Γαλλία 4-2 στα πέναλτι (2-2 κ.δ, 3-3 παρ.): Ναι, το Μουντιάλ του Μέσι!

Ο απόλυτος ηγεμόνας Λιονέλ Μέσι και η Αργεντινή παγκόσμιοι πρωταθλητές απέναντι στον τρομερό Κιλιάν Εμπαπέ και στην Γαλλία. Στα πέναλτι (4-2, κανονική διάρκεια 2-2, παράταση 3-3) το τρίτο τρόπαιο της «Αλμπισελέστε» Τρομερός τελικός στο φινάλε του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, ίσως ο καλύτερος στην ιστορία! 

Αργεντινή - Γαλλία 4-2 στα πέναλτι (2-2 κ.δ, 3-3 παρ.): Ναι, το Μουντιάλ του Μέσι!

Ο Λιονέλ Μέσι και η Αργεντινή αναδείχτηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές καταφέρνοντας να υποτάξουν τον τρομερό Κιλιάν Εμπαπέ και την Γαλλία. Στα πέναλτι κρίθηκε το τρίτο Μουντιάλ της «Αλμπισελέστε» Τρομερός τελικός στο φινάλε του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, ίσως ο καλύτερος στην ιστορία! Ένας τελικός που αν και κανείς δεν ήθελε, κάποτε έπρεπε να τελειώσει. Εκεί η Αργεντινή, στα πέναλτι, διατήρησε την παράδοση. Και πήρε το στέμμα από την Γαλλία.

Στην κανονική διάρκεια ο αγώνας έληξε 2-2 με την Αργεντινή να κυριαρχεί για 80 λεπτά, να προηγείται με πέναλτι του Μέσι και γκολάρα του Ντι Μαρία και να περιμένει τη στέψη μέχρι να έρθει σε ένα δίλεπτο ο Εμπαπέ για να ξαναβάλει τη Γαλλία στη διεκδίκηση. Στην παράταση ο Μέσι έκανε το 3-2 για να απαντήσει ξανά ο Εμπαπέ για το 3-3 με πέναλτι και ιστορικό χατ-τρικ. Σε έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς που έμελλε να κριθεί στα πέναλτι. Εκεί όπου η Αργεντινή τα έβαλε όλα, η Γαλλία έχασε δύο και ο Λιονέλ Μέσι έχει πια τα πάντα.

Πήρε τα ηνία

Ο Λιονέλ Σκαλόνι είχε αλλαγή της τελευταίας στιγμής με τον Ταλιαφίκο στη θέση του Ακούνια και επέλεξε τον Ντι Μαρία βασικό σε σχηματισμό 4-3-3. Ενώ ο Ντιντιέ Ντεσάν με τον Ζιρού κανονικά στην ενδεκάδα δεν άλλαξε το σύνηθες 4-1-2-3 με Εμπαμπέ, Ντεμπελέ και Ζιρού στην επίθεση.

Η Γαλλία ξεκίνησε αγχωμένη και με αβίαστα λάθη, με την Αργεντινή να επιτίθεται καλύτερα και να απειλεί στο 5' με τον Μακ Άλιστερ και στο 8΄με τον Ντε Πολ σε ένα ισορροπημένη εικόνα στα στατιστικά, αλλά την «Αλμπισελέστε» πιο αποφασιστική να ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστά της. Στο 19' ο Ζιρού είχε άστοχη κεφαλιά, αλλά είχε κάνει και επιθετικό φάουλ, με την Γαλλία να παραμένει χωρίς τελική προς την εστία.

Τα γκολ με Μέσι, Ντι Μαρία

Στο 23΄όμως ο Λιονέλ Μέσι δεν θα μπορούσε να αφήσει αναξιοποίητο το πέναλτι που έδωσε δίχως δισταγμό ο Μαρτσίνιακ σε επαφή του Ντεμπελέ στον Ντι Μαρία, ο οποίος τον είχε ξεπεράσει εντυπωσιακά λίγο νωρίτερα. Το 1-0 με τον Γιορίς στην άλλη γωνία. Η Αργεντινή με ακόμη καλύτερη ψυχολογία συνέχισε να διατηρεί τον έλεγχο, με την Γαλλία εντελώς εκτός αγώνα μόνο να αμύνεται. Για να έρθει στο 36΄το 2-0, με ένα υπέροχο γκολ και σκόρερ τον Άνχελ Ντι Μαρία! Τρομερή επίθεση με Ρομέρο , Μέσι, Άλβαρες Μακ Άλιστερ στην ασίστ και τελείωμα του Ντι Μαρία με το πλασέ στον ανήμπορο Γιορίς. Πριν από το τέλος του ημιχρόνου ο Ντεσάν άλλαξε δύο παίκτες στην επίθεση για να βρει ένα γκολ πριν από το φινάλε και να δώσει ενέργεια στην «άυλη» ομάδα του. Με σέντερ φορ τον Εμπαπέ. Δεν βρήκε όμως το παραμικρό παρά την σχεδόν οκτάλεπτη καθυστέρηση. Και την Αργεντινή δικαιότατα να πηγαίνει στα αποδυτήρια με ένα τεράστιο προβάδισμα.

Στην επανάληψη η Αργεντινή μπήκε στο ίδιο τέμπο, με τον Ντε Πολ στο 48' να σουτάρει απευθείας από τη σέντρα του Ντι Μαρία εκεί που ήταν ο Γιορίς. Ο Γάλλος γκολκίπερ απέκρουσε στο 59' ένα γωνιακό σουτ του Άλβαρες, με την Αργεντινή να παίζει παθιασμένα και να μην αφήνει τους Γάλλους να απειλήσουν. Στο 60΄Ντι Μαρία και Ντε Πολ πέρασαν στον Μέσι, αλλά ο Ραμπιό πρόλαβε. Όπως και στο 63' με τα πόδια προ του Μακ Άλιστερ. Πρώτη τελική στο ματς για την Γαλλία στο 68' με κεφαλιά του Κόλο Μουανί να μην ανησυχεί τον Μαρτίνες. Ο Σκάλόνι είχε κάνει το σχήμα 4-4-2 με την αποχώρηση του Ντι Μαρία, ενώ στο 71' ο Εμπαπέ είχε το πρώτο του σουτ που έφυγε έξω. Η Αργεντινή δεν έψαχνε το τρίτο γκολ, με πάθος, οργάνωση και υπομονή κρατούσε τα ηνία, ο Σκαλόνι δεν έβαλε τρίτο στόπερ και έτσι...

Η ώρα του Εμπαπέ

Όλα άλλαξαν σε ένα λεπτό! Ήρθε η φάση του 79', με τον Οταμέντι να τραβάει στην περιοχή τον Κολό Μουανί και τον Μαρτσίνιακ να δίνει το πέναλτι. Σκόρερ στο 80' ο Κιλιάν Εμπαπέ, παρά την καλή προσπάθεια του Μαρτίνες για το 2-1. Και στο 81' ο Κομάν έκλεψε από τον Μέσι, ο Ραμπιό βρήκε τον Εμπαπέ που άλλαξε με τον Τουράμ και με εκπληκτικό σουτ έκανε το 2-2! Η Γαλλία βγήκε μπροστά για την απόλυτη ανατροπή, ζήτησε πέναλτι που δεν ήταν με τον Τουράμ στο 87' και είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Ραμπιό στο 90'+4΄αλλά ο Μαρτίνες απέκρουσε το σουτ. Η Γαλλία είχε ξυπνήσει για τα καλά... Κι ο Γιορίς την κράτησε με την απόκρουση στη βολίδα του Μέσι στο 90+7'. Για την παράταση...

Και τον Λιονέλ Μέσι με τον Κιλιάν Εμπαπέ πάλι εκεί!

Εκεί όπου ο Σκαλόνι άλλαξε δεξί μπακ και το ματς πλέον να πηγαίνει για μία προσπάθεια. Στο 104' ο Ακούνια είχε άστοχο σουτ από δύσκολη θέση κι ενώ οι δύο προπονητές έφερναν κόσμο από τον πάγκο για φρέσκα πόδια. Και στο 105' από προσπάθεια του Μέσι, δύο φορές απομακρύνθηκε η μπάλα με Ουπαμεκανό σε Λαουτάρο και Βαράν σε Μοντιέλ! Και τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους είχε μεγάλη ευκαιρία ο Λαουτάρο Μαρτίνες καθώς δεν μπόρεσε να πλασάρει υπό την πίεση του Ουπαμεκανό. Η Αργεντινή ήταν πιο απειλητική. Στο 107' ο Γιορίς έδιωξε το σουτ του Μέσι για να γίνει η φάση του Μουντιάλ στο 108! Οφσάιντ δεν υπήρχε και ο Λαουτάρο σούταρε στην έξοχη επίθεση, για να έρθει ο Λιονέλ Μέσι μετά την απόκρουση του Γιορίς και να σκοράρει αφού η μπάλα πέρασε τη γραμμή πριν από το διώξιμο του Τσουαμενί. Κι όμως, η Γαλλία είχε την απάντηση στο 117' με το πέναλτι του Κιλιάν Εμπαπέ (από χέρι του Μοντιέλ σε δικό του σουτ) να κάνει το 3-3! Και χατ τρικ σε τελικό μετά τον Τζεφ Χαρστ από το 1966. Ευκαιρία στο 120 για τον Κόλο Μουανί. Και τεράστια απόκρουση στο 123' του Μαρτίνες στο τετ-α-τετ με τον Κόλο Μουανί και στην αντεπίθεση μεγάλη φάση με άστοχη κεφαλιά του Λαουτάρο. Ο Εμπαπέ δεν πρόλαβε να σουτάρει στην τελευταία φάση και...

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

ΕΜΠΑΠΕ: 0-1

ΜΕΣΙ: 1-1

ΚΟΜΑΝ: Απόκρουση Μαρτίνες!

ΝΤΙΜΠΑΛΑ: 2-1

ΤΣΟΥΑΜΕΝΙ: Άουτ!

ΠΑΡΕΔΕΣ: 3-1

ΚΟΛΟ ΜΟΥΑΝΙ: 3-2

ΜΟΝΤΙΕΛ: 4-2

Ο Πολωνός διαιτητής του τελικού Σιμόν Μαρτσίνιακ έδειξε κίτρινη κάρτα σε: Φερνάντες (45'+7'), Ραμπιό (55'), Τουράμ (87'), Ζιρού (90'+5' στον πάγκο), 90'+8' Ακούνια, 114' Παρέδες, 116' Μοντιέλ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα (91' Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο (121' Ντιμπάλα), Ντε Πολ (102' Παρέδες), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ (116' Πετσέλα), Ντι Μαρία (64' Ακούνια), Μέσι, Άλβαρες (102' Λαουτάρο Μαρτίνες)

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Κουντέ (121' Ντισασί), Βαράν (113' Κονατέ), Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ (71' Καμαβινγκά), Ραμπιό (96' Φοφανά), Τσουαμενί, Εμπαπέ, Γκριεζμάν (71' Κομάν), Ντεμπελέ (41' Κολό Μουανί), Ζιρού (41' Τουράμ)