Κάτι παραπάνω από ένα ματς

Η στιγμή που περίμενε όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος έφτασε. Στις 17:00 Αργεντινή και Γαλλία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Κάτι παραπάνω από ένα ματς

Ένα ζευγάρι που μοιάζει ιδανικό για ένα τέτοιο παιχνίδι και το περιμένει όλος ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα. Είναι όμως κάτι παραπάνω από ένα ματς; Είναι ένα ματς αποδείξεων; Είναι το ματς που ο Μέσι θα ξεπεράσει τον Μαραντόνα; Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Η πραγματικότητα είναι πως για την Αργεντινή είναι πράγματι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Ένας λαός ταλαιπωρημένος που ψάχνει χαρές μέσα από το ποδόσφαιρο και έχει πιστέψει πως φέτος είναι η χρονιά του να πανηγυρίσει. Το περιμένει με ανυπομονησία από το 1986, από τότε που ο Μαραντόνα πήρε από το χέρι την Αργεντινή και την οδήγησε στην κορυφή. Αυτό περιμένουν οι συμπατριώτες του από τον Μέσι και γι' αυτούς, ναι, είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς. Οι Λατινοαμερικάνοι ζουν για το ποδόσφαιρο. Αγαπούν όσο λίγοι την εθνική τους ομάδα και μπροστά στην επιτυχία της δεν λογαριάζουν τίποτα προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό της. Δεν είναι υπερβολή πως ένα ολόκληρο έθνος στηρίζεται απόψε στις πλάτες του Λιονέλ.

Ο σούπερσταρ της «αλμπισελέστε» φυσικά και το θέλει αυτό το τρόπαιο, αφού το αποψινό παιχνίδι θα είναι το τελευταίο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ότι άλλη ευκαιρία δεν θα έχει, επομένως απόψε του παρουσιάζεται η δυνατότητα να σηκώσει το τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή του. Απαντήσεις και αποδείξεις δεν έχει να δώσει όμως ο Μέσι. Έχει μία μυθική καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει κάνει τα πάντα. Έχει πάρει τα πάντα και του λείπει μόνο το Μουντιάλ. Ο Μέσι που έχει κατακτήσει επτά Χρυσές Μπάλες δεν θα γίνει καλύτερος ή χειρότερος μετά τον αποψινό τελικό. Εάν η Αργεντινή πάρει το τρόπαιο κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, απλά αυτή η διοργάνωση θα μείνει στην Ιστορία ως το Μουντιάλ του Μέσι.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Αργεντινή θα πρέπει να διαχειριστεί πρώτα απ' όλα τη μεγάλη πίεση που έχει και οι παίκτες της να αντέξουν το βάρος που κουβαλάνε ένα ολόκληρο έθνος το οποίο περιμένει να χυθεί στους δρόμους κάθε φτωχογειτονιάς για να πανηγυρίσει.

Η Γαλλία από την πλευρά της είναι κάτοχος του τροπαίου και μία ομάδα με φοβερά προσόντα. Οι «τρικολόρ» έχουν παίκτες με σπάνιο ταλέντο και τρομερά φυσικά προσόντα. Η λογική λέει ότι οι δύο ομάδες θα προσφέρουν συγκινήσεις σε ένα σπουδαίο παιχνίδι.

Χθες το απόγευμα, ωστόσο, έπεσε η αυλαία σε αυτό το Μουντιάλ για Κροατία και Μαρόκο και βασικά για έναν αρτίστα, τον Λούκα Μόντριτς. Ιδανικό φινάλε για αυτόν τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή, με την ομάδα του να κατακτά την τρίτη θέση απέναντι στους εξαιρετικούς Αφρικανούς που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη φετινή διοργάνωση. Κροατία και Μαρόκο είναι ομάδες που ξεχώρισαν φέτος στα γήπεδα του Κατάρ. Οι Βαλκάνιοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση επιβεβαιώνοντας πως τα τελευταία χρόνια κινούνται σε άλλο επίπεδο. Το Μαρόκο από την πλευρά του μέσα από αυτήν τη διοργάνωση κέρδισε οπαδούς και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.