Εμιλιάνο Μαρτίνεζ: Το απίστευτο ταξίδι του από την Δ' Αγγλίας στον τελικό του Μουντιάλ

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ αποτελεί βασικό παράγοντα της επιτυχίας της Αργεντινής τα τελευταία δύο χρόνια και το fosonline.gr σας παρουσιάζει την αν μη τι άλλο εντυπωσιακή διαδρομή του από την τέταρτη κατηγορία της Αγγλίας μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Εμιλιάνο Μαρτίνεζ: Το απίστευτο ταξίδι του από την Δ' Αγγλίας στον τελικό του Μουντιάλ

«Sic Parvis Magna», ήτοι «Μεγαλείο από ταπεινό ξεκίνημα». Πρόκειται για μια φράση που χαρακτηρίζει απόλυτα το ταξίδι του Εμιλιάνο Μαρτίνεζ από τις χαμηλότερες βαθμίδες του Αγγλικού ποδοσφαίρου μέχρι το σπουδαιότερο παιχνίδι που μπορεί να παίξει κανείς, τον τελικό του Μουντιάλ.

Το 2010, σε ηλικία 17 ετών, πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την Αργεντινή και να ενταχθεί στην ομάδα νέων της Άρσεναλ.

"Είδα τον αδελφό μου και τη μαμά μου να κλαίνε και να λένε: "Σε παρακαλώ, μην φύγεις". Αλλά είχα δει και τον πατέρα μου να κλαίει αργά το βράδυ επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς. Οπότε έπρεπε να είμαι γενναίος".

Στην Άρσεναλ... αλλά στο περιθώριο

Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 19 ετών ως δανεικός στην Όξφορντ Γιουνάιτεντ της τέταρτης κατηγορίας το 2012.

Εκείνον τον Οκτώβριο, ο Μαρτίνεζ ήταν στο τέρμα της Άρσεναλ στην εμβληματική νίκη της με 7-5 επί της Ρέντινγκ, στην οποία επέστρεψε χάνοντας με 4-1 στο ημίχρονο.


Ακολούθησε ένας δανεισμός στην Σέφιλντ Γουένσντεϊ πριν κάνει τελικά το ντεμπούτο του στο Champions League και την Premier League με την Άρσεναλ την περίοδο 2014-15.

Ωστόσο, μετά την επιστροφή των Βόιτσεχ Σέζνι και Νταβίντ Οσπίνα από τους τραυματισμούς τους, ολοκλήρωσε την σεζόν πίσω στην Championship με την φανέλα της Ρόδεραμ.
Ο Μαρτίνεζ θα έκανε μόλις έξι συμμετοχές στην Άρσεναλ τις επόμενες τέσσερις σεζόν, καθώς οι περιπέτειες του δανεισμού του τον οδήγησαν στην Γουλβς, την Χετάφε και την Ρέντινγκ.

Ο τραυματισμός του Λένο τα άλλαξε όλα

Το 2020, ένας τραυματισμός του Μπερντ Λένο του έδωσε την πρώτη του ευκαιρία για μια σειρά αγώνων ως ο βασικός τερματοφύλακας της Άρσεναλ την οποία και εκμεταλλεύτηκε, πρωταγωνιστώντας στον τελικό του FA Cup απέναντι στην Τσέλσι.

Μετά από μόλις 15 παιχνίδια σε 10 χρόνια για την Άρσεναλ, η στιγμή του ήταν εδώ.
Με τον Λένο να επιστρέφει ως πρώτη επιλογή, ο Μαρτίνεζ εντάχθηκε στην Άστον Βίλα τον Σεπτέμβριο του 2020. Στην πρώτη του σεζόν, έκανε ρεκόρ συλλόγου κρατώντας ανέπαφη την εστία του σε 15 ματς και εξελίχθηκε ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην Premier League.

Η χώρα του το πρόσεξε.

Ο φύλακας Άγγελος της Αλμπισελέστε

Τον περασμένο Ιούνιο, έκανε ντεμπούτο σε έναν προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο εναντίον της Χιλής, πριν εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στο Κόπα Αμέρικα.

Απέκρουσε τρία πέναλτι στον ημιτελικό που αποκλείοντας την Κολομβία και κέρδισε το Χρυσό Γάντι έπειτα από την ανέπαφη εστία του στον τελικό εναντίον της Βραζιλίας.

Στο Κατάρ, συνέχισε να διαπρέπει, αποκρούοντας δύο πέναλτι στα πέναλτι του προημιτελικού εναντίον της Ολλανδίας και κρατώντας ανέπαφη την εστία του στον ημιτελικό εναντίον της Κροατίας - όλα αυτά με τα χρώματα της σημαίας της Αργεντινής ζωγραφισμένα στα μαλλιά του.


Πολύ λίγοι παίκτες περίμεναν τη μεγάλη τους ευκαιρία όπως ο Ντίμπου Μαρτίνεζ.

Τώρα που είναι 30 ετών, έχει την ευκαιρία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο έναν απίθανο κύκλο στην ζωή και την καριέρα του.