Μέσι εναντίον Εμπαπέ: Σήμερα γράφεται Ιστορία!

Ο τελικός του Μουντιάλ ανάμεσα στην Αργεντινή και την Γαλλία φέρνει αντιμέτωπους τους δύο κορυφαίους, βάσει αριθμών, ποδοσφαιριστές της διοργάνωσης, τον Λιονέλ Μέσι και τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Μέσι εναντίον Εμπαπέ: Σήμερα γράφεται Ιστορία!

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Η Αργεντινή εναντίον της Γαλλίας. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κιλιάν Εμπαπέ. Είναι μια αναμέτρηση γεμάτη ιστορίες.

Οι δύο τους ήταν οι κορυφαίοι παίκτες της ομάδας τους και αμφότεροι ηγούνται των στοιχηματικών αγορών ως οι πιο πιθανοί νικητές της Χρυσής Μπάλας.

Για τον Μέσι, η νίκη θα σφραγίσει σίγουρα την θέση του ως ο μεγαλύτερος παίκτης της γενιάς του, για πολλούς και όλων των εποχών. Το παιχνίδι της Κυριακής (17:00, ΑΝΤ1) θα είναι το τελευταίο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και η 26η συμμετοχή του στην διοργάνωση συνολικά - αριθμός που θα τον καταστήσει φέρει στην κορυφή της λίστας των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές όλων των εποχών στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Με ένα γκολ - με το οποίο θα ισοφαρίσει τον σπουδαίο Πελέ σε γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα - ο Μέσι θα μπορούσε επίσης να γίνει ο πρώτος παίκτης που σκοράρει στην φάση των ομίλων, στην φάση των 16, στον προημιτελικό, στον ημιτελικό και στον τελικό σε μία μόνο διοργάνωση. Υπήρξε το αστέρι και ο άξονας τους σε όλη την διάρκεια αυτής της διαδρομής.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ο Μέσι έχει ήδη εκτοπίσει τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα από την θέση του πρώτου σκόρερ της Αργεντινής σε Μουντιάλ. Έχει επίσης ισοφαρίσει το ρεκόρ συνολικών ασίστ του Ντιέγκο Μαραντόνα (8) στην διοργάνωση, ενώ έχει περάσει και τον Μαραντόνα στην δημιουργία ευκαιριών συνολικά (72) αλλά και από ανοιχτό παιχνίδι (52) στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το σενάριο έχει γραφτεί, μπορεί η ιδιοφυΐα να διαβάσει από αυτό για μια τελευταία φορά;

Στο άλλο χρονοδιάγραμμα, η Γαλλία κερδίζει και ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει δύο Παγκόσμια Κύπελλα σε ηλικία 23 ετών. Δεδομένης της ηλικίας του και της ποιότητας των νεαρών ταλέντων που διαθέτουν οι Γάλλοι, είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε στην συνέχεια να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Πελέ για τα περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα που έχει κατακτήσει ένας παίκτης (3).

Σε ηλικία 23 ετών και 363 ημερών την ημέρα της φετινής διοργάνωσης, ο Εμπαπέ θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει σε διαφορετικούς τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού σκόραρε πριν από τέσσερα χρόνια εναντίον της Κροατίας.

Ο τελικός θα μπορούσε να είναι η καθοριστική στιγμή όπου ένας θρύλος σβήνει και ένας άλλος γεννιέται.

Η στατιστική εικόνα

Σχεδόν σε κάθε επιθετική στατιστική κατηγορία που εξετάζετε για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Μέσι και ο Εμπαπέ βρίσκονται στην κορυφή. Είναι από κοινού οι κορυφαίοι σκόρερ με πέντε γκολ έκαστος και βρίσκονται στην πρώτη και την δεύτερη στα Expected Goals.

Παρά το γεγονός ότι έκαναν περισσότερα σουτ μεταξύ τους από 23 ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, οι δύο τους δεν είναι μόνο το σημείο αναφοράς για τις επιθετικές τους επιδόσεις.

Όσον αφορά τη δημιουργία ευκαιριών, ο Μέσι έχει δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες στο ανοιχτό παιχνίδι (14), ενώ ο Εμπαπέ είναι δεύτερος (11).

Όπως έδειξε ο Μέσι με την ασίστ του στο δεύτερο γκολ του Χουλιάν Άλβαρεζ απέναντι στην Κροατία και όπως έχει επιδείξει ο Εμπαπέ σε ολόκληρο το τουρνουά με τον καταιγιστικό του ρυθμό στα αριστερά, και οι δύο παίκτες είναι θανατηφόροι όταν μεταφέρουν την μπάλα στα πόδια τους. Ο στενός έλεγχος της μπάλας, η ικανότητά τους να μπερδεύουν τους αμυντικούς με τις κινήσεις του σώματός τους και η επιτάχυνσή τους εκτός φάσης, τους επιτρέπει να νικούν με ευκολία τους αντίπαλους παίκτες.

Περιτριγυρισμένοι από παίκτες-αστέρες που τους υποστηρίζουν, δεν υπάρχει περίπτωση να κριθεί ο τελικός της Κυριακής χωρίς ένας ή και οι δύο από αυτούς τους παίκτες να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.