Κροατία: Ο Ντάλιτς μίλησε για το Μαρόκο, το χάλκινο μετάλλιο και τον Μόντριτς

Για όλους και για όλα μίλησε ο τεχνικός της Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς ενόψει του μικρού τελικού του Μουντιάλ 2022 απέναντι στο Μαρόκο. 

Κροατία: Ο Ντάλιτς μίλησε για το Μαρόκο, το χάλκινο μετάλλιο και τον Μόντριτς

Η Κροατία θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (17/12, 17:00, ΑΝΤ1) το Μαρόκο στον Μικρό Τελικό του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Ο προπονητής της Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς ενόψει της αναμέτρησης μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν τους φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τους τραυματισμούς: "Αυτό είναι το έβδομο παιχνίδι σε λιγότερο από ένα μήνα και έχουμε ξοδέψει τους εαυτούς μας. Οι συνέπειες είναι αισθητές και θα δούμε πώς θα είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και θέλω οι παίκτες να είναι ειλικρινείς και να αναφέρουν κάθε πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αυτούς που μπορούν να δώσουν περισσότερο από το 100%. Όλοι θέλουν να παίξουν και θα πρέπει να ζυγίσουμε καλά για να μην χρειαστεί να κάνουμε γρήγορες αλλαγές. Πρέπει να μπλοκάρουμε τις αντεπιθέσεις τους και είναι δύσκολο να τις διαπεράσουμε. Θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να περιμένουν την ευκαιρία τους και η Κροατία πρέπει να είναι καλύτερη σε κάποια πράγματα".

Αρκετοί παίκτες φέρονται να είναι αμφίβολοι, συμπεριλαμβανομένων των Γιουράνοβιτς, Μπρόζοβιτς, Λόβρεν, Βλάσιτς και Γκβάρντιολ αν και ο τελευταίος δήλωσε την Πέμπτη ότι θα είναι έτοιμος.

Για την μάχη του Στάνισιτς με τον Μαζράουι: "Ο Στάνισιτς είναι το μέλλον μας, είναι παίκτης της μεγάλης Μπάγερν Μονάχου και είχε ήδη αξιόλογους αγώνες με την Κροατία. Η ποιότητά του αυξάνεται με κάθε προπόνηση στην Μπάγερν και ίσως αύριο δούμε την αναμέτρησή του με τον Μαζράουι, ο οποίος είναι επίσης παίκτης υψηλής ποιότητας και σημαίνει πολλά για το Μαρόκο".

Σαν τελικός

"Αυτός είναι ο μεγάλος τελικός των μικρότερων εθνικών ομάδων, η μάχη για ένα μετάλλιο. Σεβόμαστε πολύ το Μαρόκο, είναι μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις. Σκέφτονται το ίδιο με εμάς, θα παίξουν με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα. Και θέλουν να είναι τρίτοι, ο ημιτελικός ήταν ο καλύτερος και για τις δύο ομάδες. Κάναμε κάτι σπουδαίο, αλλά θέλουμε περισσότερα, και μετά από αυτό έρχονται τα τελικά του Nations League, τα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οπότε πολλές νέες προκλήσεις και παιχνίδια".

Το χάλκινο του '98

"Ήταν το πρώτο μετάλλιο για την εθνική ομάδα της Κροατίας, ήταν ένα τεράστιο πράγμα και αναγνώριση για την νεοσύστατη χώρα. Ήταν η αρχή της λαμπρής ποδοσφαιρικής μας επιτυχίας. Τώρα είναι διαφορετικά, τώρα έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο ασημένιο μετάλλιο, αλλά κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει πολλά και θα θέλαμε να κάνουμε τον λαό μας χαρούμενο. Αυτό το μετάλλιο ήταν το πρώτο, αλλά αυτό δεν θα είναι λιγότερο σημαντικό, για την Κροατία κάθε ένα είναι μεγάλο. Είναι σημαντικό για εμάς να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας με την τρίτη θέση".

Για το Μαρόκο: "Κανείς δεν περίμενε ότι θα έφταναν τόσο μακριά και μου θυμίζουν την Κροατία το '98. Μεγάλωσαν καθ' όλη τη διάρκεια του τουρνουά, έδειξαν μεγάλο συναίσθημα, απολαμβάνουν την υποστήριξη των φιλάθλων και έχουμε μπροστά μας ένα πιο δύσκολο παιχνίδι από ό,τι στον πρώτο γύρο. Υπήρχαν επίσης άγνωστοι στον πρώτο αγώνα. Είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση, κίνητρο και ενέργεια. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό που έκαναν, δεν φοβούνται κανέναν. Είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη και υπάρχουν πολλές υπερδυνάμεις που απέτυχαν, που περίμεναν να είναι στα ημιτελικά".

Για το μέλλον: "Η εποχή του tiki-taka έχει περάσει, η Ισπανία απέτυχε να νικήσει το Μαρόκο με 900 πάσες. Η Γαλλία παίζει διαφορετικά εδώ και πολύ καιρό, το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία όλων των εθνικών ομάδων θα είναι ένα συμπαγές μπλοκ και ένα γρήγορο άνοιγμα, τέτοιοι παίκτες θα είναι πλεονέκτημα στο μέλλον. Έχουμε ταλέντα για το μέλλον. Ίσως αυτό να είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της χρυσής μας γενιάς και μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα Κροατία. Μέσα από το επόμενο έτος, θα προετοιμάσουμε μια καλή εθνική ομάδα για το 2024 και το 2026. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνέχεια, δεν πρέπει να το καταστρέψουμε αυτό. Είναι σημαντικό να παραμένει πάντα κάποιος μεγαλύτερος, όπως και ότι η επιτυχία είναι δυνατή".

Για την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα μέσα της σεζόν: "Οι μικρότερες εθνικές ομάδες επωφελήθηκαν περισσότερο επειδή είχαν παίκτες σε βέλτιστη κατάσταση, στη μέση της σεζόν, και θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Οι σύλλογοι θα έχουν προβλήματα εξαιτίας των παικτών από τις εθνικές ομάδες που έμειναν μέχρι το τέλος. Ωστόσο, νομίζω ότι ήταν καλό που το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη μέση της σεζόν"

Για το Αργεντινή - Γαλλία: "Και οι δύο εθνικές ομάδες είναι πολύ καλές, ακόμη κι αν έχουν διαφορετικό στυλ. Η Γαλλία κερδίζει ακόμα και όταν δεν έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, ο Μπαπέ μπορεί να κυριαρχήσει, αλλά η Αργεντινή έχει τον Μέσι που μπορεί πάντα να λύσει το παιχνίδι. Θα είναι αβέβαιο και δεν είναι σκόπιμο να κάνουμε προβλέψεις. Ας αφήσουμε την καλύτερη ομάδα να κερδίσει".

Για τον Λούκα Μόντριτς: "Όλα θα αποφασιστούν από τον Λούκα και ελπίζω ότι θα παραμείνει μαζί μας. Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί, λαμβάνοντας υπόψη το πώς σκέφτεται για το ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα".