Η Αργεντινή είναι η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ και ο Μέσι ο καλύτερος παίκτης

Η Αργεντινή έχει φθάσει στον ημιτελικό του Μουντιάλ ξεκάθαρα επειδή είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί. Πώς να μην είναι όταν διαθέτει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή;

Η Αργεντινή είναι η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ και ο Μέσι ο καλύτερος παίκτης

Πριν την έναρξη του Μουντιάλ, το φαβορί για την κατάκτησή του ήταν ντε φάκτο η Βραζιλία. Η ομάδα του Τίτε εν πολλοίς δικαίωσε τις προσδοκίες, κυρίως με την αμυντική της στιβαρότητα. Γνώρισε όμως τον αποκλεισμό διότι σε τουρνουά επτά αγώνων και μάλιστα νοκ-άουτ η πρόκριση πάει -συνήθως- στην πιο τυχερή ομάδα.

Μετά την «σελεσάο», στοιχηματικές εταιρείες και κόσμος «έβλεπαν» ως δεύτερο φαβορί την πρωταθλήτρια κόσμου, Γαλλία. Ο συνδυασμός ενός τόσο ποιοτικού ρόστερ, ενδεχομένως του καλύτερου στον κόσμο, με την παρουσία του εκρηκτικού Κιλιάν Μπαπέ έκανε – και κάνει – τους «τρικολόρ» μια πραγματικά ακαταμάχητη «μηχανή».

Η Αργεντινή είναι η μοναδική ομάδα με 5/5 στα xGoals

Στο χορτάρι όμως, η ομάδα η οποία είναι η καλύτερη στα γήπεδα του Κατάρ είναι η Αργεντινή, καθώς είναι η μοναδική ομάδα του Μουντιάλ που έχει επικρατήσει στα xGoals και στα πέντε της παιχνίδια. Από τις υπόλοιπες ομάδες των ημιτελικών, Γαλλία και Κροατία έχουν επικρατήσει στα δύο, ενώ το Μαρόκο δεν ήταν ανώτερο στα xGoals σε κανένα από τα πέντε του παιχνίδια στο Μουντιάλ.

Οι πρωταθλητές Λατινικής Αμερικής έφθασαν με κεκτημένη ταχύτητα στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα και… προσγειώθηκαν απότομα με την ήττα της πρεμιέρας από τους Σαουδάραβες.

Επρόκειτο όμως για μια πλασματική εικόνα, με τα xGoals να είναι 2.27-0.14 υπέρ της «αλμπισελέστε».

Το ματς με το Μεξικό, το οποίο είχε αποκτήσει χαρακτήρα «τελικού» για την Αργεντινή ήταν και το μοναδικό τόσο ισορροπημένο με την παρέα του Μέσι όμως να φθάνει στην νίκη έχοντας 0.29 έναντι 0.22 των Μεξικανών.

Στην αναμέτρηση με την Πολωνία, η Αργεντινή έκανε το καλύτερό της ματς δημιουργικά τελειώνοντας το ματς με 3.83 xG έναντι 0.31 της αντιπάλου της.

Στα νοκ-άουτ, η αρμάδα του Λιονέλ Σκαλόνι «καθάρισε» την Αυστραλία με την επικράτησή της με 2-1 να μοιάζει πιο δύσκολη από ότι αποτυπώνουν τα xGoals, τα οποία ήταν 1.77-0.52.

Το ματς με την Ολλανδία ήταν και το πιο απαιτητικό μέχρι εκείνη την στιγμή. Οι «οράνιε» βασίζονταν στην ανασταλτική τους λειτουργία, όμως οι παίκτες του Σκαλόνι ξεδίπλωσαν ξανά τις επιθετικές τους αρετές. Το ενενηντάλεπτο τελείωσε με την Αργεντινή να έχει δημιουργήσει 1.54 xG, κάτι περισσότερο από το διπλάσιο του 0.71 της Ολλανδίας. Με το πέρας και της παράτασης, η «αλμπισελέστε» ήταν ακόμη η ανώτερη ομάδα, όπως αποτυπώνει και το 1.96-0.75.

Ειδική μνεία επιβάλλεται να γίνει και στην τακτική ευελιξία του Λιονέλ Σκαλόνι ο οποίος από το δυσλειτουργικό 4-3-3 με κοντά τις γραμμές στο ματς με την Σαουδική Αραβία έφθασε στο να «ματσάρει» άριστα το 3-5-2 του Λουίς Φαν Χάαλ.

Μέσι, ο κορυφαίος όλων

Το τί ποδοσφαιριστής είναι ο Λιονέλ Μέσι ήταν γνωστό πολύ πριν την σέντρα στο Μουντιάλ του Κατάρ, σκόρερ παγκόσμιας κλάσης, δημιουργός παγκόσμιας κλάσης και ντριμπλέρ παγκόσμιας κλάσης, τρεις ποδοσφαιριστές σε έναν.

Οι παραστάσεις του 35χρονου Αργεντινού στο Κατάρ όμως αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά γιατί είναι ο κορυφαίος όλων.

Στον «τελικό» με το Μεξικό είχε γκολ, ασίστ, ντρίμπλες ενώ πάτησε σε κάθε πιθαμή του γηπέδου από την σέντρα και μπροστά.

Με την Πολωνία μπορεί να μην σκόραρε, τα έκανε όλα όμως. Είχε 5 «πάσες-κλειδιά», 1 μεγάλη ευκαιρία, 12 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, 4 πετυχημένες ντρίμπλες ενώ είχε και 45 πάσες στην επίθεση.

Στην πορεία, έπιασε τον Μπατιστούτα στην λίστα των πρώτων σκόρερ της Αργεντινής σε Μουντιάλ, έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ σε νοκ-άουτ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων ενώ με την μαγική ασίστ που έβγαλε στο πρώτο γκολ επί της Ολλανδίας προσπέρασε και τον… «Θεό» Ντιέγκο Μαραντόνα τόσο στις, έχοντας 68 ασίστ έναντι 67 του Ντιεγκίτο όσο και στην δημιουργία ευκαιριών.

Το ότι έχει «πάρει από το χέρι» την Αργεντινή αποτυπώνεται και από το γεγονός πως εκείνος έχει το πρώτο γκολ ή την πρώτη ασίστ στα 4 από τα 5 ματς της «αλμπισελέστε» στο Κατάρ.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό είναι πως μόνος του ο Μέσι έχει 4.16 xGoals ενώ ολόκληρο το Μαρόκο έχει 3.13.

Και όλα αυτά, στα 35 του χρόνια…