Τα όνειρα… παίρνουν εκδίκηση

Μια παλιά παροιμία του Μαρόκου λέει πως «για τη χάρη ενός τριαντάφυλλου ο κηπουρός γίνεται υπηρέτης σε χίλια αγκάθια»

Τα όνειρα… παίρνουν εκδίκηση

Και είναι αλήθεια πως για χάρη της εθνικής τους ομάδας όλοι σε αυτήν τη χώρα της Βορείου Αφρικής αλλά και στα πέρατα του κόσμου που είναι διασκορπισμένα τα 4,2 εκατομμύρια Μαροκινών μπορούν να γίνουν… σκλάβοι της.

Το… τριαντάφυλλο, το καμάρι μιας πονεμένης χώρας που έχει δοκιμαστεί από τη φτώχεια, την εγκατάλειψη και την αποικιοκρατία, συνεχίζει στα ημιτελικά του Μουντιάλ. Η μοναδική αφρικανική χώρα που φτάνει στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου γιατί διαθέτει καρδιά, τσαγανό, πλάνο αλλά κυρίως θέληση.

Στο Μαρόκο λένε συχνά πως «δεν υπάρχει μέρα χωρίς να βγαίνει ο ήλιος και σπίτι χωρίς ξενιτεμένο». Τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία λένε πως πάνω από 4,2 Μαροκινοί, περισσότεροι από το 10% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της γης, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο.

Μόνο οι 12 από τους 26 παίκτες που πήρε μαζί του ο Ουαλίντ Ρεγκραγκουί γεννήθηκαν εντός των συνόρων της χώρας, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως δεν νιώθουν το μεγάλο «πρέπει» και τη δίψα της πατρίδας να χαμογελάσει για κάτι. Και η τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ δεν πληρώνεται ούτε με όλα τα… ντίρχαμ του κόσμου!

Το 1956 το Μαρόκο ανέκτησε την ανεξαρτησία του και επανενώθηκε. Μέχρι τότε ήταν υπό γαλλική κατοχή και χρειάστηκαν «αιματοβαμμένοι» αγώνες χρόνων για να αποτινάξει τον γαλλικό ζυγό. Θα έχουν όμως οι Μαροκινοί και στον ημιτελικό την ευκαιρία να πάρουν την εκδίκησή τους.

Το βέβαιο είναι πως την ημέρα του αγώνα οι φτωχογειτονιές και τα γκέτο στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στα προάστια των γαλλικών αστικών κέντρων θα σηκώνονται στο πόδι όταν η Εθνική τους πλησιάζει στα καρέ του Γιορίς.

Κι όμως, ο Εμπαπέ με την παρέα του ξέρουν πολύ καλά πώς να «απλώσουν» το παιχνίδι τους και να πάρουν την πρόκριση και είναι προφανώς το φαβορί. Ενδιαφέρον ζευγάρι όπως και να έχει…

Στην Αγγλία κατάλαβαν με οδυνηρό τρόπο πως όσο ικανός σκόρερ κι αν είναι ένας παίκτης είναι δύσκολο να ευστοχήσει σε δεύτερο πέναλτι σερί μέσα σε ένα ματς. Ειδικά σε προημιτελικό Μουντιάλ το αποφεύγεις…

Όσο για την Πορτογαλία, θα σταματήσει από την Εθνική ο Κριστιάνο και δεν θα έχουν πλέον να αναλώνονται πριν από τόσο κρίσιμα ματς για τρεις μέρες εάν χαμογέλασε ή μούτρωσε στον Σάντος. Χάθηκε χρόνος, ηρεμία και συγκέντρωση για ένα ζήτημα που έγινε σίριαλ και μάλλον τους… κατάπιε όλους.

Κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: ο Νίκος Παππάς σκοπεύει να τελειώσει με τα πράσινα την καριέρα του, όμως αναμένεται να δώσει ολόκληρη την αμοιβή που θα λάβει από τους «πράσινους» στις κυρίες που ασχολούνται με την καθαριότητα του ΟΑΚΑ.

Μπορεί να διαφωνεί κανείς για τους τρόπους του, για το πώς εκφράζεται, για κάποιες αντιδράσεις του, για το αν είναι καλός ή κακός παίκτης. Δε υπάρχει απολύτως καμία διαφωνία όμως για το ότι ο Νίκος Παππάς είναι ένας τύπος που θα κάνει εκείνο που αυτός νομίζει πως είναι σωστό, θα βοηθήσει και δεν θα το διαφημίσει…